За наше на Косову бори се 200 темпларских витезова

Марко ЛОПУШИНА

05. 07. 2015. у 15:15

Темплари у Србији свечаним обредом проширили свој ред и најавили већу активност

За наше на Косову бори се 200 темпларских витезова

Српски темплари

У КУЛТНОЈ Кући краља Петра на београдском Сењаку тихо и у дискрецији прошле ноћи обављена је инвестура, односно обред примања нових чланова у Ред витезова темплара Србије. После обреда у овом здању бившег српског монарха и темплара јавности је представљен први број листа “Темплар”. На промоцији је учествовало шездесетак темплара, њихових симпатизера и гостију из земље и иностранства. Тиме су српски темплари први пут јавно представили историју свог реда.

- Ми се не кријемо. Нисмо тајно друштво, јер смо регистровани као удружење грађана. Радимо тихо и у дискрецији, јер наш циљ је помоћ и сарадња са људима добре воље, а не показивање у јавности. Ми српски темплари негујемо традицију српског витештва из времена Немањића, али уместо мача користимо плашт, црвени равнокраки крст и речи - рекао нам је Драгутин Загорац, старешина реда.

Ред витезова темплара Србије основан је 2000. године у Београду од стране Великог приората Аустрије. Прва велика инвеститура и свечана церемонија оснивања Великог приората Србије одржана је у манастиру Рајиновац. Темплари Србије су аутономни саставни члан светске организације са још једанаест Великих приората из Аустрије, Финске, САД, Француске, Италије, Енглеске и Велса, Мексика, Канаде, Немачке и Грчке. Данас Велики приорат Србија има близу 200 чланова, укључујући командерије у Црној Гори и на Кипру.

- Наш пуни и званични назив је Врховни војни ред Јерусалимског храма. Део смо светске организације која има око 10.000 чланова у 40 држава и своју столицу у УН и Светском савету цркава. Наши витезови су угледни људи, чланови Владе Србије, посланици Народне скупштине, чланови Владе Војводине, дипломате, уметници, професори, бизнисмени, припадници БИА и Војске Србије - набраја велики приор Драгутин Загорац, али нам не открива њихова имена.

НОВИ ПРИОРАТИ РЕД витезова темплара у Србији има Велики приорат Србије као врховну организацију, Приорат Војводине и укупно пет командерија у Београду, Новом Саду и Бечеју. Због ширења реда планира се формирање приората за централну Србију у Београду и за јужну Србију у Нишу.

Српски темплари нису масони, са којима их често пореде. Њихов Ред витезова темплара није црква, ни фундаменталистичка група или мисионарска организација.

- Не пружамо духовно усмерење, нити осуђујемо оне који следе друге путеве вере. Ми нисмо “крсташи” савременог доба - појашљава Загорац.

Историјски гледано, темплари су заштитници хришћанства, због ког су некад давно водили крсташке ратове. Данас је суштина деловања српских темплара заштита хришћанства и милосрђе. Тим поводом наши темплари су објавили Декларацију о заштити хришћанске културе на Косову и Метохији и Изјаву о потреби ефикасније заштите хришћанских страдалника у кризним жариштима света и превенцији верски мотивисаног насиља.

- Помажемо свим људима у невољи, без обзира које нације и вере били. При том сарађујемо са Владом Србије, са Црвеним крстом Србије, са центрима за социјални рад и са Српском православном црквом. Већ осам година реализујемо програм повремених родитеља занемарене деце из Центра за социјални рад Београда. Узимамо малишане код себе кући и проводимо викенде са њима, да би осетили чари и љубав породице - каже Загорац.

Организација Ред витезова темплара Србије прва је чланица светског Врховног војног реда Јерусалимског храма из једне православне земље. Њено руководство чине велики приор Драгутин Загорац, угледни бизнисмен, његови заменици Милан Лајхнер и Зоран Радман, велики маршал Петар Борачев и велики секретар Ненад Михајловић. Српски темплари се окупљају у свом храму у Београду, у манастиру Велика Ремета, у дворцу Фантаст и Соко-граду. Ред се издржава од чланарине и донација својих чланова и симпатизера. Сами финансирају обреде, активности и издавање свог часописа.

ПОМОГЛИ БУГАРИМА И ГРЦИМА

СРПСКИ витезови темплари имају углед и утицај у свету. Поставили смо основе Реду витезова темплара у Бугарској и у Грчкој. Угостили смо, својевремено, Велико магистрално веће светских темплара и очекујемо да им опет будемо домаћини. Спремамо се да сакупимо и донацију за изградњу цркве у Јордану, на месту Христовог крштења - каже старешина Драгутин Загорац.

НЕМАЊИЋИ И КАРАЂОРЂЕВИЋИ

У ГАЛЕРИЈИ српских значајних личности које су директно повезане са темпларима су рашки жупани Уроша Први Вукановића и Стефан Немања, цар Душан, краљеви Петар и Александар Карађорђевић. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић је радо виђен гост српских темпларе.

Са церемоније увођења нових чланова у ред темплара

ДЕКЛАРАЦИЈА У УН

ДОКУМЕНТ који су о Космету усвојили српски темплари, биће разматран на Великом магистралном већу. Потом ће светски темплари Декларацију о КиМ послати у УН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (48)

Djole

05.07.2015. 15:30

Ovo je necuveno, kakve veze ovi pajaci imaju sa srpskim vitezovima!? Necemo valjda doziveti da nas sada neko ubjedjuje nekim kvaziistorijskim podmetacinama kako srbi imaju neke veze sa ovim okultistima?! Zasto u naslovu predstavljate ove individue, ove pomodare, suznje vatikanskoga klera kao nesto pozitivno za srbe, koga zavaravate? Ko vam je za ovo platio?

slobodanka

05.07.2015. 15:34

Dopada mi se nacin na koji se ova organizacija profilira.! Ciniti dobre stvari I stititi hrscansku veru je pogotovo u opvom 21 vom weku jako potrebno. A veoma sam iznenadjena da cine I mnoga druga dela kao sto je zastita dece bez roditelja ik one koji su ugrozeni. Sve u svemu, clanak je veoma mnogo pojasnio ovu grupu ljudi! Komplimenti!! Srdacnio pozdrav Slobodanka

MILAN

05.07.2015. 17:40

@slobodanka - Slobodanka,ocigledno niste upoznati sa opstom smejurijom koja nosi ime ta organizacija.Jedino ako niste clan mladih skautkinja do 12 god. sto vas opravdava.....

sreto

05.07.2015. 15:42

Zanimljivo KOJOM SE BRZINOM SIRI SEKTASTVO u Srbiji, posle oktobarskog puca i svrgavanja legalno izanrane vlasti, na celu sa Gospodinom Milosevicem.

Stefan

05.07.2015. 15:48

Samo obrazovanjem se bori za narod. Dajte toj deci stipendije za ucenje jezika i drugih stvari. Znanje i edukacija nas jedino moze izvuci i sacuvati.

јавна тајна

05.07.2015. 16:00

еј молим вас само ви немојте да нам помажете...поред оволике врућине,немаштине и звездиног пораза од каирата морам и о вама да размишљам...ако тврдите да све "радите" у тајности чему овај интервју,да нећете неки динар као НВО

Све борац до борца

05.07.2015. 19:44

@dule - Боре се и они... као Вучић. И за КиМ и за Српску.

Dumar

05.07.2015. 16:34

Nisam templarski vitez, ali racunajte na mene. Bio sam na prvoj liniji fronta, necete bez mene.

maskenbal

05.07.2015. 16:36

Kao i oni nasi veliki "masoni" tako i ovi ne sluze nicemu osim da se igraju svog malog maskenbala i da umisljaju da su neko i nesto. Ako nastavite da "pomazete" kao i do sada, nece ostati ni jedan Srbin na Kosmetu. Nema tu pomoci od onih cij je nezavisno "aljbansko kosoves" projekat. A tu mislim na bilo kakve britance, nemce i anglo saksonce uopste. Tako da se manite maskenbala i igrarija kao neka mala deca nego pamet u glavu. Ne trazi toma da stavi neki englez veto....nego zna se od koga.

sale

05.07.2015. 16:38

Templari,masoni jezuiti katolička crkva i njima slični,svi su oni radili na upropaštavanju Srbije i srpskog naroda.Stvorili od Srba razne nacije-prekrajali istoriju i granice.Naprave problem pa izigravaju humanitarce.Njima samo paše uloga humanitaraca i vladara svetskih.Krajni svetski vladar je onaj koji je Hristu ponudio ovozemaljsko carstvo.I svi oni koji vladaju ovozemaljskim carstvom jasno je kome služe.Hristos da je hteo vitezove on bi njih oformio, a ne apostole.

BMStalker

05.07.2015. 16:55

Ovi ljubitelji maskenbala se bore samo za svoje licne interese, ako je moguce za tudj racun, jis bolje.

Uroš

05.07.2015. 17:12

Templari su sekta Vatikana. Vatikan sve spinjue na sekte: Red lobanje i kosti, Bildenbergove, Masone, Iluminate, Rotarijance, Malteške vitezove, Rotarijance, Tule itd.., Te okultističke sekte su stubovi Vatikanske piramide I na svakoj stepenici sedi jezuit I nadzire red. Sva zala koja izvode mentalno poremećeni pedofili iz Vatikana spinuju na druge!Npr.Amerika je DŽO bez mozga koji ubija.

MILAN

05.07.2015. 17:36

Kada im je organizacija javna i nista ne kriju,zasto ne objave imena svojih clanova.Otprilike,vojsa Rimskog pape ceka ,da kada zatreba.........Kao Stepinac !!!

Тајна католичка организација

05.07.2015. 17:47

..."ali nam ne otkriva njihova imena"! Само нам представља њихове фотографије.

Šojić je znači templar

05.07.2015. 17:56

Kakvi prevaranti! Mora da prodaju i eliksir večnog života uz koji gratis dobijate 100 odsto siguran lek protiv ćelavosti. Svašta i vi promovišete u novinama

Confrere

05.07.2015. 17:58

Redovi mogu i te kako pomoci Srbiji. Ono sto red, mora, to je da cuva interes zemlje u kojoj se osniva, i to je deo Bratske Zakletve. Ono sto meni smeta je cinjenica da postoji Priorat Vojvodine. Vrhovni (Supreme) Priorat Srbije ne moze postojati vec je Vrhovni Priorat rezervisan samo za centralu reda. Opasno je i nedopustivo, formiranje Priorata Vojvodine jer im se time daje konstitualnost u redu. To se nije moglo desiti bez saglasnosti Priorata Srbije. Greska.

Confrere II

05.07.2015. 18:02

Ovo se uradilo verovatno kako bi se nekom, za clanove reda u Srbiji vaznom liku, obezbedila titula Prior Vojvodine. Ponavljam, greska. U redu se opsti interesi stavljaju iznad licnih.

Dada

05.07.2015. 18:42

Sve se bojim da će ovi da se bore kada pripuca. Ima prvi da zbrišu preko granice.

Zoran1

05.07.2015. 18:42

Koja nevidjena glupost. Tempilari su poceli kao red rimo katolicke crkve (sva zla poticu od Vatikana) a sa vremnom su postali satanisti koji su u svoju teologiju uvukli kabalu. Ko polunormalan bi sada mogao da lupne da se oni kao bore za pravoslavne Srbe? Na zalost novinari danas ne proveravaju i ne koriste sopstvenu inteligenciju vec smo pisu ono sto im gazde daju da pisu, drugim recima propagandu. Za vreme komunizma jeste bilo propagande puno ali dansnja propaganda je 1000 puta gora.

Ivan

05.07.2015. 19:27

Papa Klement V je bio najveći neprijatelj originalnih templara iako je Vatikan odobrio ovaj red... Tražio je da ih katolički kasapi muče na najstrašnije načine. Život je čudo...

Срьбьскъ мѫжь цѣсарьскъ

05.07.2015. 19:40

Шта су учинили за наше на Косову у ових 15 година откад их је установио Велики приорат Аустрије? ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI је њихов назив. У чему се ту огледа "tradicijа srpskog viteštva iz vremena Nemanjića"?

lemi

05.07.2015. 20:05

u redu Templera religija je kriscanska.........templeri po verskom statusu pripadaju Staro kriscanima ili redu Sv. Jovana Krstitelja kad je Kriscanstvo nastajalo Sv.Jovan je propovedao Kriscanstvo i najavio dolazak Hrista Spasitelja inace brat od tetke Sv. Jovana i tu je bilo male nedoumice postojali su vernici Sv. Jovana i vernici Hristova od Vernika Sv. Jovana nastali su Malteski Krstasi i po njihovom uzoru i Vitezovi Templeri koji su uspeli da uzdrmaju vlastelu i Vatikan jer nisu pljackal

Dymitr Ogonowski

25.01.2016. 00:01

@lemi - Malteski Krstasi ne postuju integritet Srbije. U razliku od Vatikana su priznali siptarski "drzavu". Ne volim ih. Nadam se da templari postuju.

lemi

05.07.2015. 20:12

Templeri su se razvili u srednjem veku po citavoj Evropi smanjili su moc Vatikana i vlastele razvili su sistem knjigovodstva koji se i dan danas koristi u svetu sto je satiralo korupciju i sprecavalo pljacku uticali su na povecanje blagostanja i prosperiteta stanovnistva, zbog toga su proganjani i istrebljeni u Evropi i bili su primorani da se povuku iz javnosti. Templeri su jedini koji nisu imali zelju da dodju na vlast i da vladaju iako su imali za to sredstva i podrsku stanovnistva.

!

06.07.2015. 08:49

@lemi - Objasni mi onda Tevtonsku drzavu tj templarsku. Kako to oni nisu htjeli moc?

Миливоје Кнежевић

05.07.2015. 20:20

"Помогли смо Бугарима (око јужног тока ) и Грцима ( око грцања у дугове ) " ХАХАХАХАХА!!!

Јабре

05.07.2015. 23:32

Играју се људи сад је то популарно, облаче се у витезове, викинге, барбаре, римске и грчке војнике и играју се рат. Ма да постоје и организације које се баве проучавањем средњевековних и антички борилачких вештина.

Johan

06.07.2015. 00:54

- Za pocetak bi bilo dobro da vecina koja ovde komentarise nauci nesto o templarima, bar na wikipediji, pa onda da diskutuje, jer ova prica ovde je gomila gluposti.

zakara

06.07.2015. 02:51

"Srpski masoni su posvađani - otkriva Dragutin Zagorac, mason 33. reda i majstor Ujedinjene velike lože Srbije.'' Isti list isti autor 4 godine ranije. Toliko o tome...

4c

06.07.2015. 04:44

Kod nas je plodno tlo za sve vrste korova koji ne dozvoljava Srbima i Srbiji da se iscupa iz njihovog zagrljaja.Dok se korov ne istrebi nema rasta ni razvoja ,zato nam sela i zarastaju u korov,a mladi odlaze za vjek vjekova.Zamisli u tom,zapadnjacko-austrijskom drustvu imamo politicare ,BIA i vojna lica,pa se cudimo ko nam vodi zemlju i zasto nam ne ide!?

Vlada

24.01.2016. 22:58

Ovo su nam uvalili od devedesetih na ovamo. Sta ce nama neki templari. Nemaju veze sa pravoslavljem

Жељко

25.01.2016. 20:06

Једино браћа Руси и Грци су гинили за Србе и Србију а ви сте сви остали гола ...... лажљива западњачка!!!

ZalivSajt

26.01.2016. 02:07

Ja bih zamolio redakciju da malo informise prosecnog gradjanina nase zemlje ko su templari jer koliko vidim oni vezuju templare za sadasnje vrednosti zapada sto nema blage veze sa vezom! Templari su nastali jos pre podele crkve na istocnu i zapadnu. Recimo Nemanjici su bili veliki prijatelji templara, car Dusan je oformio prvi Red crvenog zmaja sto je jednako templarima i oni su imali zadatak da stite hriscanstvo....templari nemaju veze sa masonima ili sektama vec su zastitnici hriscanstva !!!!