Алпинисти на путу српске војске кроз Албанску голготу

Новости онлине

02. 07. 2015. у 16:24

Алпинисти на путу српске војске кроз Албанску голготу
Група ентузијаста организоваће експедицију под називом "Албанска голгота 100 година касније" како би век након повлачења српске војске у Првом светском рату обележили страдање предака и одали пошту жртвама
Група ентузијаста, алпиниста и заљубљеника у природу организоваће експедицију под називом "Албанска голгота 100 година касније", како би век након повлачења српске војске у Првом светском рату на свој начин обележили страдање предака и одали пошту жртвама.

Пројекат "Албанска голгота 100 година касније“, који је данас у Београду представљен новинарима, осмишљен је у циљу обележавања стогодишњице Првог светског рата и догађаја повлачења врха српске државе, војске и народа преко планина Црне Горе и Албаније, познатог као Албанска голгота.

Експедиција састављена од четворице професионалних спортиста и планинара који ће, без икакве логистике (као и пре једног века), пешке проћи путању дугу 280 километара којом се кретала главнина српске војске током зиме 1915/1916. године. Тачно сто година након судбоносних догађаја по српски народ, они ће кренути на пут из Пећи и, преко Чакора и Проклетија, у тешким зимским условима и по непроходним путевима, пешке стићи до албанске обале, а потом бродом прећи на Крф.

На конференцији за новинаре учесници су истакли да нипошто не желе да се ова њихова мисија или ходочашће, како су је назвали, политизује.

Реконструкција повлачења спрког народа у јеку рата по залеђеним ободима Проклетија, у страху од смрзавања, глади и најезде непријатеља, има за циљ да ода пошту прецима и обележи страдање Срба које је значајно променило ток историје.

Почетак путовања симболично је заказано за почетак децембра 2015. године, сто година од краљеве објаве о повлачењу. Прелазак Проклетија и мочварног тла Албаније до обале Јонског мора предвиђено је да траје између 10 и 15 дана.

Такође је планирано да се током експедиције сними и документарни филм.

Експедицију чине Немања Нешковић, Марко Николић, Марко Марковић и Ненад Митровић, а њима ће се придружити и један припадник алпске дивизије француске војске.

Опширније о овом пројекту можете видети на сајту albanskagolgota,rs, где ће бити направљен и блог за праћење тока експедиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Slave

03.07.2015. 10:14

Smekerski i sa stilom, kao i uvek kad su oni u pitanju. Pazite se i pratimo se preko bloga

Buza

03.07.2015. 19:22

Ovo su vesti koje treba da budu na naslovnim stranama svih novina.Ovo je prica koja zasluzuje prostor u emisijama koje su u udarnim terminima.Ovo je primer kako se voli otadzbina i postuju zrtve koje su date da bi imali ovako divnu drzavu.Ponosan sam sto Srbija ima ovakvu mladost.A verujem da su ponosni i svi potomci nosioca albanske spomenice ili bilo koje medalje iz tih vremena.Na zalost o njima se ne prica dovoljno jer ne mogu da dodju do prostora od raznih starleta,i tetoviranioh narkomana