Најбољи из света лече наше артерије

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

02. 07. 2015. у 19:55

Врхунски страни стручњаци гостују у Клиничком центру Србије. Странци ће наше интервентне кардиологе, који ће им асистирани у салама, обучавати за рад са најтежим пацијентима

Најбољи из света лече наше артерије

НАЈМАЊЕ 10, а можда и 12 комплексних интервенција на хронично запушеним артеријама, или на месту њиховог рачвања, која се сматрају најтежим стањима на коронарним крвним судовима, урадиће сутра и прексутра у Клиничком центру Србије најбољи кардиолози из света.

Они ће бити гости дводневног Симпозијума о иновацијама у кардиоваскуларној интервентној медицини. У сале за катетеризацију увешће пацијенте код којих су у претходних годину дана једном, а у многим случајевима и два пута, неуспешно примењене интервенције за отпушавање коронарних артерија.

На симпозијум долазе проф. Гералд Вернер са Клинике Дармштат у Немачкој, др Ив Лувард из Болница Жак Картије из Масија код Париза, проф. Сунао Накамура из Јапана, проф. Дејвид Тагарт са Универзитета у Оксфорду...

Странци ће наше интервентне кардиологе, који ће им асистирани у салама, обучавати за рад са најтежим пацијентима.

- На скупу ће бити најмање 15 еминентних предавача из света са највише искуства у овој области медицине - каже за "Новости" професор др Миљко Ристић, директор КЦС.

Професор др Горан Станковић, начелник Службе инвазивне дијагностике и интервентне кардиологије и заменик директора Клинике за кардиологију КЦС, објашњава да ће на програму бити пацијенти из два клиничко-болничка центра - "Земун" и "Бежанијска коса" и из КЦС.

- У интервентној кардиологији се за годину дана много шта промени, направе се савитљивије жице којима пролазимо кроз крвне судове, тањи и ужи балони којима ширимо артерије, али није довољно да се само савлада техника, него и да се разуме начин на који најпризнатији светски интервентни кардиолози размишљају и решавају проблем на коронарним судовима - каже за "Новости" проф. Станковић. - Зато ће кардиолози који су без успеха покушавали да реше проблеме ових пацијената, сада у сале за катетеризацију са најбољим светским стручњацима, да све могу да виде и питају.

Све интервенције биће директно преношене, па ће технику странаца путем видео-бима моћи да прати око 300 кардиолога из свих центара у Србији и иностранства.

ОБУКА ЛЕКАРА

ОСИМ практичног, скуп има и значајан едукативни део, који ће се одвијати делом у САНУ, а делом у КЦС. Идеја је да се нашим лекарима представе најновије светске препоруке за лечење атеросклеротичних наслага на коронарним артеријама, које су прошлог месеца представљене на европском скупу у Паризу. Сви практични водичи за докторе сабрани су у посебној публикацији са 45 радова 150 аутора из целог света, у којој је главни гостујући уредник био наш професор Горан Станковић, који је и председник Европског клуба за лечење запушења на рачвама коронарних артерија. Он за "Новости" каже да је идеја да се на овај начин усагласе ставови стручњака у свим кардиолошким центрима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације