АРХИЕПИСКОП цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије одликовао је Војислава Шешеља Орденом златнoг ликa Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца.

Први човек СРС добио је одликовање "за косовско рвање и служење Закону Светом Божије Правде у одбрани од "правде" Хашког суда, којем трагови смрде нечовјештвом".

Амфилохије је, уручујући му орден у свечаној сали Кардиоваскуларне болнице "Острог", рекао да је "као наследник црногорских митрополита сматрао за добро да буде одликован".

- Нека овај знак Светог Петра Другог украшава лик нашег Војислава и да настави витешко дело одбране душе и образа српског народа - казао је Амфилохије.

Церемонија предаје ордена организована је касно увече. У приватну болницу, чији је власник Шешељев лекар Милован Бојић, дошли су и синови председника СРС, његови партијски саборци... У пратњи митрополита Амфилохија био је само протојереј Велимир Џомић.

У Патријаршији српској у петак се није ни знало да је Митрополија црногорско-приморска одликовала лидера радикала. У седишту СПЦ кратко нам је речено да нити патријарх Иринеј нити Свети Синод нису дали благослов за овај чин, али да они нису ни надлежни за доделе епархијских одликовања.

- Свети Синод на челу са патријархом Иринејем одлучује само о додели Ордена Светог Саве, који је једини званични орден СПЦ - речено нам је у Патријаршији. - Одликовање које је уручено Шешељу установила је Митрополија црногорско-приморска, која једина одлучује о томе ко ће га добити.

У црквеним круговима већ дуго се говори да су епархијска одликовања чест разлог спорења међу владикама. Црквени прописи ову материју готово да не уређују, па је сваки епископ слободан да награди кога хоће. На списку одликованих протеклих година било је и личности, које по мишљењу дела епископата, нису достојне црквених признања.

МЕДАЉА И ОД ФИЛАРЕТА

СМЕЊЕНИ владика милешевски Филарет одликовао је Шешеља почетком године Оредном Белог анђела. Он је тада рекао да се орден даје "четничком војводи и победнику хашког суда за делатну љубав према српској цркви".

- Бог вам је дао да оперете љагу са српског народа и честитамо на храброј и јуначкој борби - рекао је Филарет којег је Синод СПЦ сменио.

Шешељ је у писму патријарху Иринеју рекао да је спреман да врати орден, ако је то разлог за смену Филарета. Патријарх је у одговору негирао речи лидера радикала и нагласио да је и сам "поздравио одлуку о његовом одликовању".