ОПШТИНЕ Прешево и Бујановац последњих неколико дана преплављене су имигрантима који у највећој мери долазе са Блиског истока и из северноафричких земаља.

На само десетак километара од граничног прелаза са Македонијом, велики број најпре долази у Прешево, а према подацима из Црвеног крста у последњих четири дана њих око 2.000 се пријавило у Полицијску станицу. Секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Аљими каже да је тај број вероватно дупло већи, јер скоро исто толико њих је прошло поред Прешева и наставило пут.

Братислав Лазаревић из Црвеног крста у Бујановцу каже да је последњих дана примећен већи број избеглица и у овој општини.

У дворишту полицијске управе у Прешеву стотинак људи чека папире, они овде добијају дозволу за боравак на 72 сата. Имиграната има на сваком ћошку, уморни су, многи од њих и болесни, а приметан је већи број жене и деце.

- Они су уплашени, многи имају ране на ногама, а шуга, вашке, па и туберкулоза нису реткост. До сада су лекари прешевског Дома здравља помагали, али је у међувремену стигла помоћ од војних лекара. Трудимо се да заштитимо и локално становништво - каже Аљими.

Иако су поред полицијске станице постављена два шатора за прихват избеглица, тражи се конкретније решење које ће објединити све службе за превасходно медицинско збрињавање имиграната.

У кафићима, на тротоарима, на ауто-путу, аутобуским станицама и у продавницама, људи спавају, једу или просто се одмарају од дугог пута. Имигранти углавном овај крај користе као транзитно подручје и како кажу људи су према њима добри.

Према подацима из Црвеног крста, око 30 одсто пријављених избеглица су деца.

ПОМОЋ УНХЦР

Агенција УН за избеглице ће помоћи Србији у храни, лековима и превозу до центара за азил и привременог смештаја миграната који непрестано стижу у нашу земљу - договорено је на састанку министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина и шефа Канцеларије УНХЦР у Србији Ханса Фридриха Шодера.

А члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе Жарко Обрадовић упознао је чланове Комитета за миграције, избеглице и расељена лица са наглим порастом број миграната и истакао да је Србија прихватила више од 30.000 миграната.