Сова спремна за лет

Р. Драговић

уторак, 23. 06. 2015. у 20:28

Сова спремна за лет

Фото Н. Фифић

У знаку новитета "Југоимпорта СДПР" отворен сајам наоружања и војне опреме. Од јула у Србији почиње производња артиљеријских цеви свих калибара

СРБИЈА ће од јула први пут у својој историји почети производњу артиљеријских цеви свих калибара. Почела је изградња фабрике стрељачке муниције у Узићима код Пожеге, а очекује се да ће крајем следеће године она почети да ради.

У знаку најава веће производње сложених борбених система, оружја и муниције у уторак је у Београду отворен седми Сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2015", на коме учествују 92 домаћа и 24 страна излагача. Добре вести из постројења домаће наменске индустрије учесницима сајма пренео је директор предузећа "Југоимпорт СДПР" Југослав Петковић, који је рекао да се успешно остварује идеја да ова компанија од трговца постане произвођач борбених система.

- Завршена је четврта фаза опремања фабрике сложених борбених система, а допремањем производних капацитета у Ваљево биће успостављена производња невођених ракета и артиљеријских пројектила великог калибра - објаснио је Петковић. - Фабрике српске одбрамбене индустрије упослене су до краја године, а добит "Југоимпорта" ове године биће међу највећим у историји компаније.

Производи које развија и прави ова компанија, у сарадњи са домаћим фабрикама војне индустрије, били су у главној улози и овогодишњег "Партнера". "Југоимпорт" је премијерно приказао четири нова пројекта, настала у спрези домаћих војних фабрика.

ГОСТИ ИЗ СВЕТА ОТВАРАЊУ Сајма наоружања и војне опреме присуствовао је министар одбране Ирака Калед ал Обеиди, а "Партнер 2015" посетили су министар одбрамбене индустрије Пакистана, директор Дирекције за војну производњу Алжира и директор Управе за набавку из УАЕ. Отварању Сајма присуствовао је амбасадор Русије Александар Чепурин, као и заменик директора руске федералне службе за војнотехничку сарадњу.

Највише пажње изазвао је школски авион "сова". Реч је о четвороседу, намењеном почетној летачкој обуци. "Сова" је напредна верзија авиона "утва 75", који се од основног модела разликује по јачем мотору и потпуно дигитализованом кокпиту. Опремљен је уређајима за радио и ГПС навигацију, инструментално слетање и праћење рада мотора и потрошње горива. Конструктор је предвидео и могућност да "сова" понесе и наоружање - топ и авио бомбе. Печат на пројекат овог авиона ставили су домаћи ижењери, а летелица је изашла испод чекића фабрике "Утва" у Панчеву.

- Реч је о квалитетном и врло употребљивом авиону - кажу у предузећу "Југоимпорт СДПР". - Развој ове летелице долази као логичан наставак успешног развоја школско-борбеног авиона "ласта", који је врло курентан на страним тржиштима.

Пажњу посетилаца привукли су и остали српски борбени новитети - борбени патролни чамац нове генерације "премакс 39", преносни радар домета 15 километара са "солид стејт" технологијом, као и изузетно разорна невођена ракета "ваздух-земља" М 50.

Авион "сова" / Фото Н. Фифић

Овогодишњи сајам донео је и новитете у опреми пешадије, посебно "Југоимпортов" програм војника будућности ВБ-10, чије компоненте омогућавају дејство уз најмањи могући ризик. То се постиже добром балистичком заштитом, али и савременом опремом која омогућава ватру без директног визуелног контакта са циљем.

ГАШИЋ: ОТВОРЕНИ СМО ЗА САРАДЊУ

ОТВАРАЈУЋИ сајам, министар одбране Братислав Гашић поручио је да ће српска одбрамбена индустрија бити генератор технолошког развоја наше земље.

- Србија је потпуно отворена за све форме сарадње у тој области, од школовања и развоја истраживача, преко заједничких развојних пројеката, до заједничких наступа на тржиштима трећих земаља - рекао је Гашић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

D. Morrissey

23.06.2015. 22:48

Ova fabrika je nekda imala prihod od 2 milijarde dolara, tako da 750 miliona koji su ugovoreni nemoze da bude rekord ove firme.

srdjan

24.06.2015. 08:41

@D. Morrissey - Postoji velika razlika izmedju prihoda i dobiti. U tekstu pise da ce možda biti ostvarena istorijski najveća dobit ovog preduzeća. Dobit="prihodi" - rashodi

Dex

24.06.2015. 00:05

Nekad smo pravili orlove, jastrebove, galebove i supergalebove... a sad laste, sove... dživdžane i dr. prdavce!

Recto Verso

24.06.2015. 03:00

A sve ce biti pravljeno u novoj fabrici aviona? Odmah pored one nove fabrike cipova i raketa? Jel' se to priblizavaju izbori izgleda?

nidža

24.06.2015. 06:05

Не повезујте "сову" и "ласту". Ласта је пропали покушај и преко 2 деценије бацања пара!

PetarXXL

24.06.2015. 07:11

Jugoimport je nekako izbledelo ime kompanije. SRBOEXPORT SDPR mi nekako zvuci modernije, prikladnije

Voja Konj

24.06.2015. 08:48

Svega "na jeziku" u ovoj jadnoj zemlji a u sustini radi se o obicnoj "srafciger" industrija ciji je poslednji efekat okititi se tudjim perjem. Nekada smo proizvodili mnogo toga, sada se uvozi sve a ovi novi "megatrendasi" tj. "inzenjeri" prepisuju vec vidjeno. Za artiljeriju, mozda je prica nesto bolja?

Boban

24.06.2015. 09:39

A odakle vam to da ce Srbija od od jula prvi put u svojoj istoriji početi proizvodnju artiljerijskih cevi svih kalibara? Topovi su se pravili u Srbiji od 1853 godine. A to sto SDPR kupuje opremu za proizvodnju cevi ne znaci i da su prvi.