ЈЕДИНА српска радио-станица која емитује програм за иностранство на 12 језика и њен сајт, на коме се могу чути и прочитати вести на тим језицима, по свему судећи, од 1. јула неће постојати! Парадоксално, то ће се десити на осамдесету годишњицу оснивања Краткоталасне радио-станице Београд, која је више пута мењала име, а у наше времену је слушаоци знају као Међународни радио Србија - у "папирима" се још води као Радио Југославија, јер је државна бирократија деценијама "заборављала" да промени њен статус.

Како незванично сазнајемо, у овом радију убрзано се припрема социјални програм за све запослене. У петак ће запослени морати да се изјасне са чим желе да оду на улицу - 200 евра по години стажа, трећину просечне плате за последња три месеца за сваку годину стажа и шест просечних бруто плата у Србији. Запослени су забринути, јер нису добили никакву писану одлуку из надлежног министарства, нити било које друге државне институције. Без одлуке, нема правног основа за било какву надокнаду. У Министарству културе су нам само рекли да ће "све бити урађено у складу са законом и Медијском стратегијом".

Свесни да су "пуштени низ воду", запослени су последњу наду видели у премијеру Александру Вучићу, коме су се обратили писмом:

"Можда ваши медијски саветици нису довољно информисани о томе или вам, у шта не желимо да верујемо, нису предочили све проблеме у којима се нашла СЈУ Радио Југославији. Запослени у Радио Југославија (Међународни радио Србија) обавештени су о гашењу светског сервиса државе Србије, само две недеље до законом предвиђеног рока за излазак државе из медија. Због тога смо принуђени да вас отворено питамо: Да ли држава има јавни интерес да информише светску јавност и Србе у дијаспори? Ако има, а у медијским законима пише да има, зашто не предузима конкретне мере за решење статуса Радио Југославије, као једине краткоталасне станице која већ 80 година управо то и ради. Данас, светску јавност информишемо на 11 страних језика и српском, и покривамо свих пет континената."

Већ недељама траје агонија запослених, који су протестом испред Владе после незваничних најава гашења скренули пажњу јавности на овај проблем. На њихову страну стали су представници наших амбасада у иностранству, али и стране дипломате у Београду. Већина странаца се информише шта се догађа у Србији на свом матерњем језику на сајту овог радија. Српске амбасаде преузимају вести на страним језицима са сајта овог радија. Али, ни њихови апели највероватније нису уродили плодом.


НИЈЕ "СТРАТЕШКИ ВАЖАН"?

НАТО 1999. није заборавио на овај радио, који је био на листи циљева, па су његови предајници већ у првим данима агресије бомбардовани. Запослени у писму подсећају Вучића као тадашњег министра информисања, да је њихов радио био војна мета, због чега су често мењали позицију.

"Наш краткоталасни предајник у Стублинама је бомбардован и срушен до темеља. Вероватно зато што 'није био стратешки важан'. Уверени смо да, као некадашњи министар одбране, знате какав је значај кратког таласа и у овом домену."