ЗА протекла четири месеца Министарство одбране одузело је 15 војних станова због незаконитог коришћења и вратила их Војнограђевинском центру. То је учинак Радне групе за установљавање законитости располагања непокретностима у јавној својини које користе Министарство одбране и Војска Србије, формиране у јануару по налогу министра одбране Братислава Гашића. Станови одузети несавесним корисницима биће враћени стамбеном фонду који ће их у редовној процедури доделити запосленима у систему одбране.

У Министарству напомињу да је одлука да се основ коришћења државних станова стави под лупу донета после вишегодишњих злоупотреба и бесправног коришћења стамбеног и пословног простора.

- Проверен је основ коришћења 216 станова, као и адаптираних и пословних простора у више градова у Србији - кажу у Министарству одбране. - Укупно 15 је одузето због кршења закона, а у већини њих нису плаћени чак ни рачуни.

Контрола законитости коришћења станова, пословних простора, гаража, објеката и земљишта, према најавама војног врха, биће настављена. Циљ је да се све непокретности које се користе бесправно или ненаменски преузму и даље користе у складу са прописима.

Да је са доделом и располагањем војним становима било великих малверзација потврдио је и министар Братислав Гашић. Он је недавно рекао и да је 100 војних атељеа претходних година претворено у стамбени простор који се неовлашћено користи. Такође, под 60 војних кровова живе цивили који су просто обили врата и уселили се. Осим што живе илегално, ови државни "подстанари" не плаћају струју, воду нити комуналије.

ИМОВИНА ЗА КРОВОВЕ ВОЈНИ бескућници, посебно они чије је име деценијама на листи чекања, љути су на државу што њихов проблем годинама игнорише. Станови које Министарство одбране дели не намирују ни активне официре и подифицире. Ови кровови обезбеђени су углавном разменом вишка војних непокретности са локалним самоуправом по кључу - "вама земљиште, нама део станова". Коначно решавање стамбеног питања припадника војске по овом сценарију још увек је предалеко, јер је интересовање инвеститора за војна добра веома слабо.

- Први пут смо почели да радимо попис имовине да бисмо видели шта је наше. Биће јасније и зашто 12.500 припадника Министарства и Војске Србије нема стан - рекао је Гашић.

Да је систему одбране сваки кров над главом злата вредан најбоље показује чињеница да се стану од државе надају укупно 19.322 активна официра и подофицира, као и пензионера који су радни век провели у униформи.

Министарство одбране већ годинама трага за најбољим начином за решавање овог проблема. Активни официри и подофицири без крова над главом по том основу примају накнаду која у збиру на годишњем нивоу досеже чак 10 милиона евра. План врха Војске је да обезбеђивањем станова, тај новац преусмерава на набавку наоружања и опремање објеката.

У најтежој позицији без сумње су пензионисани припадници војске који су службовали у бившим југословенским републикама. Они су се по тадашњој препоруци државе одрекли станарских права. Реч је о 2.500 породица, које живе као подстанари, у војним самачким хотелима, касарнама и другим неусловним војним објектима.