Недић и Михаиловић, дупли аршини

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

четвртак, 11. 06. 2015. у 07:30

Недић и Михаиловић, дупли аршини

Милан Недић

Поступак рехабилитације председника српске владе за време рата чека одлуку Апелационог суда. Исти предлагачи суду нису били спорни у случају команданта ЈВуО. Случај седам година "на леду"

НАСЛЕДНИЦИ Милана Недића, председника српске владе за време Другог светског рата, после рехабилитације генерала Драгољуба Михаиловића, очекују да суд коначно почне поступак рехабилитације њиховог претка. Захтев је поднет још пре седам година и два пута је одбијан "због неуредности", да би га Апелациони суд у Београду вратио на поновно одлучивање.

С обзиром на то да су предлагачи рехабилитације Драже Михаиловића, између осталих, били Српска либерална странка (правни наследник је Српски либерални савет) и Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, који су такође први предлагачи и рехабилитације Недића, Недићеви наследници очекују да суд више неће око њих правити проблем.

- Захтев за рехабилитацију је поднет 2008. Виши суд га је одбацио као неуредан, јер је у међувремену Српска либерална странка брисана из регистра политичких странака, а први адвокат који је заступао предлагаче је преминуо - каже адвокат Зоран Живановић, који заступа и првобитне предлагаче, али и Радмилу Павковић, Недићеву унуку, и троје праунука који живе у иностранству.

ОСТАЛЕ ДВЕ КУЋЕ МИЛАН Недић је иза себе оставио зграду на Славији, на месту где је изграђена Народна банка Србије. Такође је остала кућа у земунском парку, где се данас налази вртић. Ако не буде рехабилитован, породица неће имати право на повраћај ових некретнина.

Живановић је уложио жалбу, па је Апелациони суд вратио предмет на поновно одлучивање. Виши суд га је наново одбацио као неуредан, тражећи, између осталог, изводе из статута Удружења политичких затвореника и одлуку скупштине тог Удружења о захтеву за рехабилитацију.

Како ништа од свега тога није било потребно судском већу да рехабилитује генерала Михаиловића, утисак је да оваквим захтевима судија "купује време".

- Поново смо уложили жалбу и чекамо одлуку Апелационог суда. За тих седам година јасно је да суд у овом предмету није радио ништа, па чак ни од Архива није тражио уобичајену документацију - додаје Живановић.

Праунук Недићевог рођеног брата Бошка, Александар Недић, објашњава да су оба брата ратног премијера већ рехабилитована - генерал Милутин Недић пре две године, а Бошко, инвалид из Првог светског рата, још 1957, када је Тито лично дозволио да буде сахрањен у Југославији.

С обзиром да Милан Недић никада није правоснажно осуђен, већ је само указом из 1949. проглашен за домаћег издајника, и с обзиром да је, после самоубиства под сумњивим околностима, његово тело сакривено, породица је још 2007. тражила да јој буду враћени посмртни остаци. Безуспешно.

- Свесни смо да он никада неће бити рехабилитован, али желимо да се бар одржи суђење и да јавност чује истину и стекне праву слику о њему - објашњава Александар Недић.

А у ту праву слику, по њему, спадају следеће чињенице: да Недић није основао Бањички логор и да је тај логор био подењен на два дела, где су над првим, у ком су били џепароши, лопови и проститутке, надлежност имали Недићева влада и специјална полиција, а над другим, где су били политички затвореници, комунисти, припадници ЈВуО и Јевреји - Немци; да није одговоран за логор на Старом сајмишту, који је био у оквиру НДХ; да је "јеврејско питање" решавао Гестапо и СС, а не Недићева влада; да из Србије ниједан грађанин није био регрутован за Источни фронт; да је спасао 350.000 избеглица из НДХ и 250.000 Словенаца; да је спасавао скојевце из бањичког логора, међу којима и Пуришу Ђорђевића и пребацивао их у центар за преваспитавање српске омладине у Смедеревској Паланци; да је спасао Дражине официре и подофицире, а официрима Јеврејима из војних логора давао српска документа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

zekan

11.06.2015. 07:56

Pa najbolje i Hitlerovi potomci da traze rehabilitaciju. Nedic je ruzna srpska proslost i ove njegove potomke ttrba da je sramota sto traze njegovu rehabilitaciju.

ranko75

11.06.2015. 08:02

Rehabilitovacemo sve izdajnike,i sta onda. To je isto kao da smo imali u jednoj boci dobru rakiju, a u drugoj brlju, a mi onda sve prelili u jednu flasu, i dobili da je sve brlja. Dobro je rekao Dis: Помрчина притиснула наше дане, Не види се јадна наша земља худа; Ал кад пожар подухвати на све стране, Куда ћемо од светлости и од суда! Помрчина притиснула наше дане.

Драган

11.06.2015. 08:03

Ђенерал Милан Недић, кога народ није без разлога прозвао "српска мајка", је војник који је жртвовао свој образ и част за спас српског народа и заслужио је споменик у центру сваког српског града. Али нажалост, познавајући своје сународнике и испране мозгове, од тога неће бити ништа, а човек који је спасио више од пола милиона Срба ужасне смрти у НДХ и био херој у Балканским и Великом рату ће и даље бити жигосан као "издајник"!

Mozda je bio srpska majka

11.06.2015. 13:36

@Драган - ali je bio maceha za Jevreje i ostale manjine, a narocito za pripadnike pokreta otpora, i trebalo je za to da odgovara. Rehabilitacija je glupost. Pa ciji je sluzbenik bio sef policije, zloglasni krvnik? Njegov.

srbo

11.06.2015. 08:06

ovo je sve tačno.nedić je bio srpska majka.dovoljno je da javno svedoče spašene izbeglice.komunističko zlo je uništilo srbiju i srpski narod.

Косингас

11.06.2015. 08:16

Заиста се не могу на исти начин посматрати Недић и Михаиловић јер је, за разлику од Михаиловића, Недић био сарадник окупатора али свакако није био фашиста. Све што наводи његов праунук треба узети као олакшавајуће околности да би се створила реалнија слика о њему, али је он био председник владе постављен од стране немачких окупационих власти. Такође је познато да је и пре рата важио за прогермански орјентисаног српског официра који је у немачкој војној доктрини видео узор који треба следити.

Tixon

11.06.2015. 08:33

U sustini ,mozda i nema razlike izmedju pozicije Milosa Obrenovica u prvim godinama njegove vladavine pod Turcima i Nediceve pod Nemcima.Bolje je imati kakav,takav suverenitet i vladu u uslovima okupacije,nego nikakvu,pogotovu ako ,u slucaju neprihvatanja te uloge ,narodu i drzavi preti mnogo veca steta,sto je u Nedicevom slucaju,izgleda i bilo.

pajs

11.06.2015. 08:58

Nedić je bio klasičan kvisling, kao i Ljotić. Tu spora nema. Kao i da je zvanično učestvovao u genocidu nad Jevrejima i Srbima, ma koliko iza svega stajali Nemci. Posebnim zakonom njemu se sve mora oduzeti, a samim tim i od naslednika. Mihailovićeva priča je mnogo složenija...

kataklinger

11.06.2015. 11:38

@pajs - Mihailovic i Nedic nemaju veze sa vezom. oni koji pokusavaju nedica da stave u ravan sa Mihailovicem vredjaju cetnicki pokret i pokusavaju da se sakriju iza necega sa cim veze nisu imali. nedic je isto sto i Peten, lokalni upravitelj kvazi drzave koji je tu postavljen svojim pristankom od strane okupatora.

Aleksandar

11.06.2015. 09:00

Na zalost, djeneral Nedic, iako je uradio neke pozitivne stvari, na primer, njegova vlada spasila je na desetine hiljada Srba iz NDH, ali ipak je bio predsednik kvislinske vlade koja je radila direktno u interesu Nemaca, dok se djeneral Draza na strani saveznika borio protiv Nemaca i svih ostalih. U tome je razlika, zato mislim da djeneral Nedic ne bi trebalo da bude rehabilitovan.

kataklinger

11.06.2015. 11:32

@Aleksandar - nije ih on spasio vec su ih oni proterali, a on primio. nisu imali kapaciteta da ih sve ubiju.

Булат

11.06.2015. 09:51

Двоструки аршини могу да постоје када се два иста случаја третирају на различите начине, али случај Недића и Драже су као небо и земља. Први је био колаборант, председник квислиншке владе који је учествовао у спровођењу политике juden frei у Београду, док је Дража био предводник једног од антифашистичких покрета и као такав борац против окупаторских снага. Ни у лудилу се не сме дозволити рехабилитација квислинга Недића!

kataklinger

11.06.2015. 10:00

tesko da ce ovo da prodje, on je ipak bio na celu drzave u to vreme i nije pruzao nikakav otpor nemcima, makar pasivan, a i bio im je veran do samog kraja. on i Ljotic ne bi trebali biti rehabilitovani, i svrstani u istu grupu sa ravnogorcima, to su dve potpuno drugacije price.

Sredoje

11.06.2015. 13:00

@kataklinger - Zbog cega su "potpuno drugacije"? Evo, ja cu da ti kazem ono sto ti mislis: zbog toga sto su cetnici kao i boljsevici dejstvovali po sumama! Malo napadnu Nemce, pa pobegnu u sumu a Nemci postreljaju gradjane. Nedic kao predsednik vlade nije mogao da jezdi po sumama, morao je da nadje neki kompromis da bi se zemlja kako-tako ocuvala. I Ljoticevi nisu bili sumski, nego su stavljeni pod komandu Nedica a borili su se protiv boljsevika. Kamo srece da su uspeli da se izbore protiv njih! Danas pesma.

momcilo

11.06.2015. 15:02

@kataklinger - @kataklinger, znam zborasa ili ljoticevca kako volis, pilota koji je tog crnog 6 aprila,braneci Beograd bio izresetan stukama, jedva j se spustio negde na njivu. posle je kao ljoticevac obijao nemacke magacice oruzjem I snadmevao vojsku kraljevine YU (cetnike). " moderni cetnici na baterije" pljuju na njega. nije lako biti srpski rodoljub, ne zbog ljubomore, vec zbog srpske naivnosti. ali nemamo prava da se zalimo, jer BOG pre 2000 godina, nije prosao nista bolje

Ненад УЕ

11.06.2015. 10:02

Српски Исус за време Другог светског рата. Колико си само људи спасао од усташког ножа и комунистичког метка. Вечито ти хвала.

Иван

11.06.2015. 10:21

Мислим да рехабилитација Милана Недића нема основа. Ипак, он је директно ушао у сарадњу са окупаторима Краљевине Југославије. И без обзира што је учинио доста да се збрину избеглице које су бежале од геноцида хрватске државе.

stranac

11.06.2015. 10:37

Srpski narod je talac komunista,njihove lažne istorije i njihove vizije naše budućnosti. Srbi nekomunisti moraju se pomiriti sa činjenicom da žive ako mogu u takvom sistemu,ili da se sele na Zapad kao sav normalan svijet.

Roki

11.06.2015. 10:42

ma boli ih uvo za predtka.Treba im lova pa gledaju na koji način da ih potraže.Mislim da ne ide vržiti poređenje.

pusti njih

11.06.2015. 14:12

@Roki - Vrati ti ono što su tvoji uzeli u najvećoj partizanskoj ofanzivi "Cetinje-Dedinje"!

Ruben

12.06.2015. 15:37

@Roki - Bravo za "ofanzivu Cetinje-Dedinje" ; zanmljivo da i dalje vrte njihovu retoriku lazi i prevare o herojskoj NOB" koja je u stvarnosti bezanje pred Weehrmacht-om (sedam ofanziva) ; osma je bila Cetinje Dedinje - totalno uspela kao poduhvat crnogorskih i ostalih crvenoustaskih kriminalaca.

daki

11.06.2015. 11:01

Prica se za Hrvate da im nije vazno dali je neko bio ustasa ili partizan vazno je da je Hrvat. Ista praksa sada se primenjuje i u Srbiji.

prenosim citat

11.06.2015. 14:10

@daki - "Srpski narod je talac komunista,njihove lažne istorije i njihove vizije naše budućnosti. Srbi nekomunisti moraju se pomiriti sa činjenicom da žive ako mogu u takvom sistemu,ili da se sele na Zapad..." Moj deda me je zakleo da mu dođem na grob i kažem kad budu pali komunisti... bojim se da ću morati moju decu da zadužim da njihova deca taj moj zavet ispune, jer kako je krenulo, ni oni neće dočekati da se završi komunistička okupacija Srbije iz 1944/45. kojom se nastavila fašistička okupacija.

grobar11070

11.06.2015. 12:30

I jedan i drugi su saradjivali sa fasistickom Nemackom i to su neoborive cinjenice.Zar treba da rehabilitujemo takve ljude?

momcilo

11.06.2015. 12:37

Nedic je zrtvovao samoga sebe, I svu svoju vonicku cast za spas Sbije . Nikada on ne moze biti rehabilitovan , iako kroz istoriju ima primera, gde su cestiti ljudi sebe zrtvovali sluzeci necista carstva , prorok Danilo, ili carica Jestira, Nedic ne moze biti rehabilitovan, ali nasa vlada moze njegovoj porodici, vrati ono sto joj pripada, bez medijskih bombi...itd. mi imamo lose politicare, "ljude", koji ne cene ni Nedica , a ni srpski narod.

elektricar

11.06.2015. 12:39

Ma, kakve veze ima da li ima razlike, ili ne ... Izjednacite to pa da idemo dalje ... Vazno da je veselo ... Ko koga ima sta da pita ...

Joško

11.06.2015. 13:27

Mogu reći to da je Nedić vladao u Srbiji i obavljao svoj posao, dok je Mihailović radio na ostvarenju Srbije do Slovenačke, i to etnički čiste. Pobio je golem broj ljudi, često potpuno nevinih. U Dalmatinskoj zagori poklao je desetak tisuća ljudi, uglavnom Hrvata, ali i mnogo Srba. Ne kažem da Nedić nije činio zlo, ali mislim da je Mihailovićevo mnogo veće.

Ruben

12.06.2015. 15:18

@Joško - Fantasticni ujkan ; deli packe Srbima po njegovom uobicajenom moralu: Obraz="djon" ; kad budete objektivno gledali na vasu licnu sramnu i kriminalnu povijest bicete dostojanstveniji.

Утеривач

11.06.2015. 13:54

Дакле у Србији није било издајника ни сарадника нацитичког окупатора? Није било убијања Ни Јевреја ни Цигана ни Срба. Није било логора ни Бањичког ни било ког другог , није било стрељања у Крагујевцу ни у Краљеву ни у Нишу ( број стрељаних се одавно умањује) ? Није било ни комуниста у Србији, сви су били на Равној гори? Ускоро ћемо изградити споменик окупаторском Вермахту (Меркелова ће то већ да испостави као услов) . Све због наше "праве историје"? Тонемо у клерикални тоталитаризам! О ужаса!

Спиридон

11.06.2015. 14:21

Нису двоструки аршини. Михаиловић је био вођа једног од 2 антифа покрета, невин страдао само из политичких разлога. Недић је био квислинг и сарадник окупатора. Недић, истовремено, није ни фашиста. Он је трагичар, кој се из добре намере прихватио положаја понуђеног од окупатора. Али у животу се не гледају само намере већ и практичне последице дела. Недић је, објективно, одговоран за смрт хиљаде Срба, страдалих у "његовом" квислиншком "парчету" Србије. И не сме бити рехабилитован.

VECNO TI HVALA DJENERALE

11.06.2015. 15:09

citajuci komentare vidim da mnogi danasnji srbi pljuju po djeneralu nedicu ali da nedic nije prihvatio poziv nemaca da preuzme srbiju onda bi je preuzeo ante pavelic tako da bi ovi danasnji srbi bili hrvati ili ne bi ih bilo danas da ovde pisu bilo kakve komentare

Dragan P.

12.06.2015. 11:33

@VECNO TI HVALA DJENERALE - Ti zaista misliš da bi Pavelić za tih 3 i po godine pretvorio sve Srbe iz Srbije u Hrvate, ili, čak sve ih pobio? Pa to nije uspeo ni sa Srbima zapadno od Drine, kojih je više puta manje. To nisu ni Turci uspeli za nekoliko vekova. Misliš da bi on sa svojim ustašama mogao da upravlja čitavom Srbijom, a nije mogao da drži vlast ni na onome što je nazvao NDH. Ne shvatam te komentare, da su nas neki porobili, nas više ne bi bilo, postali bismo oni. Koja glupost. Kako danas nismo Turci, ili Nemci??

Волим Српски Род!

11.06.2015. 15:15

А ко је хранијо српске избеглице из НДХ тада?Партизани у Београду или Ћетници?Ја подржавам 100% рехабилитацију Драже,али ако су Срби страдали онда од Усташа,Немаца,СС Ханџар,СС Скендербег,Љотићеваца и после рата од комуниста.

Nada

11.06.2015. 15:55

Navodno da je rođena sestra za Nedića rekla da je izdajnik! Nedić i Draža nisu bili na istoj liniji, Draža je mrzeo Nemce...zapravo zlo je se počelo da dogođa s ubistvom Aleksandra, naručeno u Nemačkoj radi rušenja Versajskog poretka...Cela se Evropa od 1933-1939 htela da dodvori Nemačkoj...posledice su poznate...

Леки

11.06.2015. 16:33

Дража је Дража а Недић је Недић, један је антифашиста други је сарадник окупатора и крај приче.

jagodinac

12.06.2015. 08:35

Nedic nije spasio Srbe iz NDH nego su srpski seljaci prihvatili proterane Srbe iz Hrvatske. Nedic je izbachen iz Generalshtaba i penzionisan jer je hteo u saradnji sa Nemcima da otme Grcima Solun. Nemci su mu dali priliku da ponovo postane neko i neshto u Srbiji. Celo vreme rata je mogao slushati mitraljeze sa Jajinaca gde su Nemci pedantno ubijali Srbe i Jevreje. A preko reke je mogao gledati ustashe kako masakriraju Srbe u Starom sajmishtu. Toliko o njemu.

Waske

21.05.2016. 14:43

@jagodinac - Nedić , ne da je bio neko i nešto, nego prava gromada u predratnim armijskim krugovima, i uopšte u predratnom Beogradu. Neko ko je hodao pognut od težine odlikovanja na svojim grudima, a u to vreme se to nije tako lako dobijalo,ko danas po partijskoj liniji i seoskoj . Tako da ne raspravljamo ti i ja , o liku i delu Generala Milana Nedića,i o tome ko je primio izbeglice u Srbiju. Da li su oni samo tek tako banuli,ili je neko organizovao njihov prihvat po srezovima i obezbedio im dalji smeštaj