Здравко Крстановић: Теслин Смиљан без Срба

06. 06. 2015. у 14:17

Масовно истребљење започела Павелићева НДХ, а окончано је деведесетих. Меморијални центар Николе Тесле служи за то да се сакрије истина о судбини Теслиних рођака и сународника

Здравко Крстановић: Теслин Смиљан без Срба

ЗАВИЧАЈ светлоносца Николе Тесле, хрватске усташе, под вођством Анте Павелића, претворилe су у пакао. Независна Држава Хрватска проглашена је 10. априла 1941, a већ наредног дана прорадила је њена машинерија смрти и ужаса. Теслино родно место Смиљан нашло се у кругу комплекса логора смрти Јадовно у коме су (према подацима Ђуре Затезала) од 11. априла 1941. до 21. августа 1941. усташе свирепо усмртиле 40.123 особе, од тек рођене деце до људи у дубокој старости, а међу жртвама било је 38.010 Срба и 1.998 Јевреја. Центар језивог јадовничког губилишта био је Госпић где су жртве, у сточним вагонима, довожене из разних подручја НДХ.

Ликвидације Срба у Смиљану, као и другде по Лици, Кордуну, Банији, Славонији, Босни, Херцеговини почеле су с успоставом НДХ. А масовни покољ смиљанских Срба домаће усташе извршиле су на Св. Илију, 2. августа 1941, и наредних дана. У покољу је заклано и запаљено 27 новорођенчади без имена, 127 деце узраста од једне до 15 година, 340 особа старости од 16 до 80 година и 12 особа старијих од 80 година. Свега стотинак Срба Смиљанчана измакло је ножу и ватри. Шесторица од њих, са још двадесет и четири, обешена су 5. марта 1945, у Смиљану на бандере, дрвеће и путоказе, неки у близини Теслине родне куће. Ову кућу - парохијски дом, као и Цркву Светог Петра и Павла, у којој је служио Теслин отац Милутин и где је генијални научник крштен, усташе су срушиле и спалиле.

И кућа и црква су обновљене. Сада су део Меморијалног центра Николе Тесле. Срба у Смиљану више нема. Завршни чин њиховог истребљења збио се у новој, данашњој хрватској држави која је прорадила 1991. Хрватски зликовци су у Смиљану мучили и убили Јову и Раду Богића, Јову Лемаића, Мићу и Милана Пејновића и Богдана Рајчевића. У јесен 1991. убили су на њиви осамдесетогодишњег старца Лукицу Пејновића. Последња жртва из Смиљана је Борка Вранеш (р. 1926) која је убијена и спаљена у Госпићу 1993.

У овом граду Срби су убијани и спаљивани, Црква Светог Георгија 1992. сравњена је са земљом, на месту где је била сада је паркинг. Споменик Николи Тесли срушен је 1991. У Госпићу нема Теслиног споменика. Поменимо да Милутин Миланковић нема улицу у Даљу, а његова родна кућа налази се у Улици хрватског бранитеља Златка Такача. Док Марко Перковић Томпсон пева, величајући усташке кољаче, остали раде свој посао.

А меморијални центар Николе Тесле служи за то да се сакрије истина о судбини Теслиних рођака и сународника. Велика гранитна гробница, с посмртним остацима смиљанских жртава, налази се десетак метара иза цркве, а имена жртава избрисана су у последњем рату и још нису враћена. Хрватима би могла сметати ћирилица. Смиљан је немогуће одвојити од Глине. У глинској Цркви рођења Пресвете Богородице усташе су, од 28. јуна 1941. до 3. августа 1941. на најсвирепији начин убиле 1.567 Срба. Након "Олује", од августа 1995. на месту Богородичне глинске цркве налази се Хрватски дом. "Олуја" се у Републици Хрватској слави као државни празник. Каква држава, такав и празник.

Јавила се идеја да се Меморијални центар Николе Тесле стави под међународни надзор. Тешко је веровати да ће се то десити.

Здравко Крстановић, књижевник и новинар


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Mile

06.06.2015. 14:35

Posetio sam Teslinu kucu u Smiljanu prosle godine. Sramota je kako je to tamo odradjeno. Ni na jednoj slici, dokumentu ili bilo cemu se ne spominje da je bio Srbin. Crkva je bila zatvorena, nije se moglo uci unutra, kroz prozor sam gledao i fresaka i ikona nije bilo uopste na njenim zidovima, skroz je prekrecena u belo. "Kustose" kad sam pitao zasto se nigde ne spominje da je bio Srbin i da mu je otac bio pravoslavni svestenik, trudili su se da odgovore, a u stvari nista pametno i bitno nisu rek

отров

06.06.2015. 17:32

@Mile - Тадићу, иди као син црногорског КНОЈ-евца да им се извиниш што Срби још постоје!

Hrvoje

07.06.2015. 12:45

@Mile - Zasto se ne spominje da je Tesla bio Srbin? Ha, pa mozda zato sto mi ne zelimo da se u modernoj Hrvatskoj ljudi dijele po nacionalnosti! Isto kao sto na spomeniku Marku Marulicu u Splitu ne pise "Marko Marulic Hrvat", niti u mauzoleju Ivanu Mestrovicu u Otavicama ne pise na njegovom nadgrobnom spomeniku "Ivan Mestrovic Hrvat", tako ne vidim razloga da bi se Tesli ovdje stavljala njegova nacionalnost.... tim vise jer je covjek zaduzio sve nacije svijeta i time na neki nacin - "iznadnacionalan".

nesa

06.06.2015. 15:53

ne shvatljivo je to da hrvati svojataju Nikolu Teslu. da je kojim slučajem Tesla zive i radi u smiljanu i njega bi ustaše zasigurno odveli u konc logor jasenovac tokom ww2

Miki

07.06.2015. 11:04

lepo sve dokumentovati snimiti i platiti debelo nekom diskaveriju da to prikaze ja cu licno dati prilog za snimanje i prikazivati u americi i celom svetu posle bilo kakvog filma o velikom naucniku pustiti i taj film nek svet vidi pa nek sudi.to nam je jedina sansa ili ce zemun opet biti edh .zivi bili pa videliOfanziva

Маја М.

07.06.2015. 14:29

@Miki - То би требало да буде задатак државе.

Boro

07.06.2015. 18:49

Da je genijalac Tesla kojim slucajem bio u svom rodnom mestu tokom Drugog svetskog rata bio bi zaklan ili spaljen u crkvi u kojoj mu je otac sluzio.I to bi bio zaklan od hrvatskih rodoljuba,ustvari bi ga zaklao Hrvatski narod.Isti je to narod i 1941 i 1991 i 2015 godine.Koliko je besa nakupljeno u krvi Srpskog naroda protiv Hrvata,to ni sam Bog ne moze da zna.Jednog dana ce taj bes proraditi.Za taj dan zivim.