Др Каплан Буровић: Космет ће се вратити под окриље Србије

Д. МАТОВИЋ

01. 06. 2015. у 18:31

Албанолог из Женеве истражује прошлост, садашњост и будућност КиМ и злоупотребе историје: Албанци немају везе са Илирима. Културу су им стварали странци. Споменици припадају Србима

Др Каплан Буровић: Космет ће се вратити под окриље Србије

Каплан Буровић

БАЛКАН, а посебно Космет, ових дана је на ветрометини политичких препуцавања, употребе и злоупотребе историје, цркве, националног и националистичког повезивања крви и тла. Трагајући за истином, пут нас је довео до академика др Каплана Буровића, рођеног у Улцињу, чија је судбина вечитог дисидента права слика овог простора у овом времену. Сведочење познатог албанолога и балканолога, који већ више деценија живи у Женеви, уноси нове погледе на прошлост Балкана и Косова и Метохије.

О тврдњама неких Албанаца да су најстарији народ и да су илирског порекла, Буровић указује да ова теза, не само што није научно утемељена, већ су, напротив светски научници доказали да Албанци немају никакве везе са Илирима.

- Аустријски академици и универзитетски професори Густав Веиганд, Густав Мајер, Норберт Јокл, па и највећи албански научници Екрем Кабеј, Алекс Буда, председник Академије наука Албаније, Шабан Демирај, други председник Академије наука Албаније, не само да су признали да Албанци нису ни аутохтони, нити Илири, већ су то у својим научним студијама и доказали. Тако, Кабеј доказује да се албански језик формирао у данашњој Румунији, у шестом веку, и да су отуда Албанци стигли тек у десетом веку у област Мата, изнад Тиране. Одатле су се распрострли на све стране данашње Албаније, која је у то време била настањена претежно Србима. После турске окупације, ови ће Албанци прећи и данашње границе Албаније и ући у Србију, Македонију и Црну Гору - каже Буровић.

ГОЛГОТА Каплан Буровић је светски признати албанолог и балканолог, који данас живи у Женеви. Дипломирао је албанологију у Скопљу и албански језик и књижевност у Тирани. Због критике титоизма и енверизма доживео је животну голготу. Провео је 33 године у југословенским и албанским затворима. Објавио је више научних књига. Ових дана слави пола века од објављивања романа “Издаја”, који је уврштен је у школску лектиру у Албанији. Пре пет година напустио је албанске и вратио се српским коренима, до којих је дошао у научном трагању.

* Реците нешто о албанској култури?

- Као и сви народи света, и Албанци имају своју културу, која је везана за тло данашње Албаније, а не за Космет. Ова култура потиче из касног средњег века и, у већини случајева, створили су је странци. Ван граница Албаније, све до њиховог препорода, немамо албанске културе. Прва штампана књига на албанском језику је из 1555, написао ју је један Хрват и објављена је у једној штампарији православне Црне Горе. Први албански буквар сачинио је Влах Наум Већилхаџи 1844. године, док је први буквар после ослобођења и проглашења Албаније за независну државу 1913, штампан у Србији, натоварен на коње и пребачен у Албанију.

* Верски споменици на КиМ су предмет спорења, чији су и ко их је градио?

- Највећи део споменика културе саградили су Срби. Што су којекуда били и темељи неке византијске цркве, то не значи да је и новоизграђена црква на том месту византијска. Могуће је да је у темељима Ајфелове куле у Паризу била нека римска грађевина, али она ипак припада Французима. После Првог светског рата, на Космету је било мање од 400.000 Албанаца. Између два светска рата и посебно после Другог светског рата, број Албанаца је порастао, али не онолико колико га они данас фалсификују. Како за време турске окупације, тако и касније, па и дан-данас, Албанци су се досељавали са албанских гора на Космет, јер тамо, у њиховим горама, нису имали од чега да живе.

Пећка патријаршија


СРБИН КОМАНДАНТ ВОЈСКЕ ПРИЗРЕНСКЕ ЛИГЕ - ПРИЗРЕНСКА лига је у почетку имала чисто верски, муслимански карактер, иза кога су се маскирале турске претензије на Балкану - каже Буровић. - Организована је по инструкцијама самог султана. Касније, при крају, она је попримила албански карактер, и то паналбански, шовинистички и расистички. У Призренској лиги су учествовали и наши, српски муслимани. Један од главних команданата војске Призренске лиге, Али-паша Шабанагић, био је Србин, који је касније сарађивао и са Београдом против турских окупатора.
* На Албанце су утицале све три религије, али их је повезивало само албанство?

- На Балкан су Албанци стигли као пагани. Хришћанску су веру примили делимично од Срба и делимично од Грка, али површно, јер су у дубини душе наставили са паганизмом. До 1924. године нису успели да створе своју цркву. Следствено нису ни градили цркве. Где су успели, минирали су их. Католичанство су примили од Барске бискупије и српских бискупа. Ни православни, нити католички Албанци до дана данашњег немају ниједног свог светитеља. Сви свеци, којима се они моле, странци су. Којој вери припадају такве обичаје имају, али јако измешане са својим паганским обичајима, којих се још нису ослободили.

Назире ли се крај ове приче са Косовом, нарочито сада кад је у њој и Македонија...

- Космет ће се вратити у окриље своје матице Србије и то убрзо, могуће и у наше дане.

ПОШТУЈУ САМО ДИМИТРИЈА ТУЦОВИЋА

* Једини Србин који је завредео да се његовим именом обележи улица у Призрену је Димитрије Туцовић, откуд то?

- Димитрије Туцовић је српски социјалдемократа који је 1914. објавио у Београду књигу “Србија и Албанија”. Он је био индоктриниран фалсификованом историјом албанског народа, па је српско-албанске проблеме третирао са тих позиција. Наравно да се то свиђа Албанцима, па га зато и “поштују”. У знак захвалности и поштовања, да је допао у руке Енвера Хоџе, и њега би овај одрао наживо, као мене.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

Србин Јужњак

01.06.2015. 19:34

@Branko - Није Албанац! Каплан Буровић је Србин исламске вере,и он се тако јавно декларише!

тужно

01.06.2015. 21:38

@SimkeVA - Мени је тебе и таквих као ти истински жао, мајке ми. Ево, чекам те на Видовдан у 10 сати пре подне код Теразијске чесме, да ти нешто кажем. У поверењу.

КиМ

01.06.2015. 19:40

Даће Бог да и то доживимо, као браћа Руси кад су вратили Крим.

paja

01.06.2015. 20:04

@simkeVA..možda je prs'o ali si ti puko,raspadaš se od gluposti..uvaži tuđe mišljenje,znanje i zvanje,pogotovo ako je taj neko autoritet u onome o čemu ti pojma nemaš nego samo blejiš kao ovan ..pročitaj nešto,od knjiga se šuga ne dobija !!

Милоспрдни Анђео

01.06.2015. 20:53

симкеАВ@ понашај се као да си нормалан... куче сме да лаје, али не да ујед... Али, успело ти је... СМЕШАН си, на јако тужан начин.

sas

01.06.2015. 21:06

Istorija je jasna ka suza! Samo sto je velike sile koriste u svome interesu i mazu i zamazuje prema svojim potrebama;( Najbolji primer je Makedonija i Skoplje. Americko i Makedonsko ludilo! Crtanje istorije ....haha amen. Kosovo i Metohija je mila majka za Makedonija;( PS: na Kosmetu je pocinjen pogrom a u Makedoniji nacrtana istotija.

sas

01.06.2015. 21:15

zasto ne pisete malo o Bosanskim Hrvatima. Ko su i odakle im je porijeklo ? De su i ko su Srpski i Bugarski Bogumili? Bosanski Hrvati nemaju nikakvo poreklo i vezu sa hrvatskim Hrvatima. PS: mnogo toga ima jos u istoriji. ps. samo za neuke nepoznato;)

denny

02.06.2015. 23:33

@sas - gde si ti istoriju ucio ,na palama?Hajde malo u Kraljevu Sutjesku pa sedi i uci ,pa kad naucis digni dva prsta da odgovaras!

Милутин

02.04.2018. 10:29

@sas - Не требаш ићи у Краљеву Сутјеску седи у кући и погледај Католичку Енциклопедију или потражи последњи попис становништва у БиХ под Аустро-угарском. У време рођења Иве Андрића Хрвата није није било ни близу БиХ. Било је католика, али Срба католика.

Miro Markovic

01.06.2015. 21:17

Hvala ovom naucnom coveku jer govori, istinu koju niko ne moze da opovrgne. A istina je trajna i uvek pobedjuje. Sada imamo americke prekrajace istorije, americke bombe i terorisam. Medjutim, sve sile su dolazile i prolazile, dok su Srbi uvek bili na svojim prostorima i sa tih prostora niko ne moze da ih pomeri. Ostaje nam da budemo strpljivi i spremimo se za nase vreme. Sadasnje generacije su izgubile nekoliko bitaka, ali rat se nastavlja rukama novih i boljih generacija. Buducnost je nasa.

PP

01.06.2015. 21:48

A zar postoji neki Srbin (ne "građanin" - oni su izgubljen slučaj) koji ne veruje da će se vratiti? Ako su Jevreji mogli da čekaju 2.000 i kusur godina da ponište rezultat etničkog čišćenja i vrate se u postojbinu, mogu i Srbi da se strpe deceniju-dve.

Да ти кажем

16.09.2018. 11:45

@PP - Не постоји (изузев Чеде, Чанка и сличних)! Осим ако се на "правно обавезујућем документу" не потпише решење "болно за Србе". Онда повратка нема...

Mr. Dragan

02.06.2015. 13:30

Normalno, samo prvo moramo stvoriti konsenzus oko ove vazne teme, zatim izdvojiti, (pronaci) novac i vrlo vazna stvar, treba bitno popraviti demografsku situaciju.

3oku

21.06.2015. 14:23

@Mr. Dragan - Dobar ti plan samo nešto malo verovatan za 100 godina. Da bi se ostvario NEĆE biti drugih prioriteta.

Ђорђе С.

16.09.2018. 11:39

@Mr. Dragan - 3oku, ако пишеш из Србије, можеш да софтверски промениш тастатуру и потпишеш се као Зоки, уместо Триоку.

ranko75

01.04.2018. 00:25

Tvoje reci su melem za nase usi, ali ja nisam toliki optimista. Ja ne znam sta bi mi radili sa Kosovom i sada da nam daju, Dobili bismo 2 miliona neradnika koji samo traze a nista ne daju i mrze nas.Izgubicemo celu Srbiju ako nam oni dodju,a da dobijemo Kosovo bez njih ne mozemo.Znaci resenje je samo podela pa da svako dobije teritoriju sa iskljucivo svojim zivljem.Da bi uopste nesto dobili mora da Rusija ojaca na Balkanu drasticnoma to bez vojnih baza ne moze.Mi smo jedini koji to mozemo dati.

Ti NEZNAŠ

01.04.2018. 22:37

@ranko75 - Али, онај ко треба добро ЗНА како треба са КиМ након ослобођења. Као што је Русија урадила у Чеченији. Паметније НЕ може.

Стефан Зоран

16.09.2018. 11:35

@ranko75 - @ranko75 Хрвати су знали 1941. шта са 2 милиона Срба. То је стравичан пример, не поновио се никоме! Али "рецепт" из 1995. био је подржан од међународне заједнице и спроведен брзо и ефикасно, уз млако реагавање остатка света, па чак и Србије. Прогнани и избегли Срби већ су интегрисани у нову домовину и (сем стараца) и не помишљају на повратак у отаџбину.

Pera

11.02.2019. 18:04

@ranko75 - Nije u pitanju "onaj ko zna" nrgo onaj ko može. U ovom trenutku "može" Amerika i Evropska Unija. A kako oni znaju to smo se već osvedočili. Ostali koji "mogu" Rusija i Kina samo verbalno - diplomatski podržavaju Srbiju.

beka75

07.04.2018. 17:39

1.Nikako ne potpisivati bilo šta što ima veze sa našim priznavanjem Kosova kao države. 2.Okupiti pametne ljude ove države(još ih ima),i napraviti dugoročnu strategiju razvoja naše države i očuvanje moralne svesti naroda,bez rijalitija i takvih gluposti.Odnosno definisati šta je to što je nacionalni interes Srbije i njenog naroda. 3.Ojačati vojsku ubacivanjem modernih oružanih sistema,koji se ovih dana prikazuju javnosti.Imamo resurse,fabrike,kadrove a ako ih nema potražiti kod Kine i Rusije.

Скадранин

16.09.2018. 12:04

Тачно је, Албанци немају својих светаца, али су их присвојили. На пример, Светог краља Јована Владимира (Shën Gjon Vladimir),чије се мошти налазе у Тирани, после више преношења (од Преспе, где је убијен, преко Крајине, Драча и Елбасана