БИВШЕГ епископа рашко-призренског Артемија Свети архијерејски сабор трајно је у петак искључио из Српске православне цркве. За Српску патријаршију он је сада само Марко Радосављевић, грађанин који се не сматра хришћанином и чланом Православне цркве. Према црквеним прописима, он нема право да учествује у православним обредима, да се причешћује и исповеда, па ни да га свештеник Српске православне цркве опоје после смрти.

Иста казна изречена је и некадашњем игуману манастира Црна Река, бившем јеромонаху Николају (Негославу Николићу), како је наведено у саборској одлуци, "од Артемија рукоположеном за хорепископа измишљене старорашке и лозничке епархије". У образложењу, подсећа се на бројна Артемијева одступања од канонског поретка, међу којима је најтежа "на лажи и обмани изградња псеудоцрквене парасинагоге", односно "формирање секте Артемита".

Сабор тврди и да је владика Артемије продао црквену имовину у Ђаковици Албанцима, покушао да албанским терористима и рушитељима на милост и немилост остави манастире на Косову и Метохији, али и да никада није одговорио шта се десило са милионским средствима уплаћеним за помоћ народу јужне покрајине.

Док га његови следбеници проглашавају за "великомученика" и гуруа, Сабор поставља питање чијим новцем је куповао куће по Сремчици и другим местима? Чијим је новцем скоро сваке друге године мењао најскупоценија кола док је народ Косова и Метохије грцао у јаду и беди, наведено је у образложењу одлуке Сабора.

ФИЛАРЕТ НАЈАВИО ЛИТУРГИЈУ ВЛАДИКА Филарет ће у суботу, на Духове, служити литургију у Манастиру Светих бесребреника Козме и Дамјана на Златару. Велики број верника је, како се незванично сазнаје у Епархији милешевској, најавио долазак из околних градова. У манастиру на висини од 1.450 метара владика Филарет борави од среде, после одлуке Сабора СПЦ о смени са трона Милешевске епархије. Он се на Златару настанио крајем марта, пошто га је Синод СПЦ привремено разрешио епископске управе, а за адмнинистратора поставио владику Јоаникија.Д. Г.

Да се бивши владика, потоњи монах Артемије, искључи из Цркве одлучило је највише црквено тело после његовог одговора на понуду патријарха Иринеја да се врати у канонско јединство са СПЦ. Артемије је у свом одговору патријарху Иринеју навео да није у расколу са Христом и предањем Светог Саве, а да је његово административно "одвајање од СПЦ само сведочење о правоверју". То је био и окидач за коначну одлуку о искључењу Артемија и Николаја из црквене заједнице.

- Да се знаде од данас па убудуће, све до њиховог искреног покајања, да њихово крштење није крштење, њихово причешће није причешће, а њихов благослов није благослов, него клетва на оне који га примају. Ово нарочито треба да имају у виду они који су у својој простоти и наивности заведени њиховом обманом и духовном преваром - лаковерни монаси и монахиње, али и верници - каже се у саопштењу Патријаршије.

Сабор је на крају заседања усвојио промене у саставу Светог синода. Епископа зворничко-тузланског Хризостома у извршном телу СПЦ замениће владика бачки Иринеј (Буловић). Чланови "црквене владе", макар до следећег заседања Сабора, поред патријарха Иринеја, биће митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископи - шабачки Лаврентије и рашко-призренски Теодосије.

Улазак владике бачког у Синод у црквеним круговима тумачи се као намера да се, после саборских узбуђења, Црква уведе у мирније воде. Епископ Иринеј био је на челу групе епископа која је на Сабору осудила методе Синода примењене приликом смене владика.

Одлуком о саставу "црквене владе" Сабор је у петак завршио овогодишње пролећно заседање. Ова седница изазвала је узбуђење у црквеним круговима, посебно због смене владика Филарета и Георгија.

НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕН

- ОДЛУКА патријарха Иринеја и Сабора СПЦ није ме изненадила - рекао је за "Новости" бивши владика рашко-призренски Артемије.

- Управо овакав исход сам очекивао. Све што сам имао да кажем, рекао сам у писму које сам упутио Сабору - био је кратак Артемије.