ВЛАДИКА Филарет остаће на трону Милешевске епархије до маја следеће године, одлучио је вечерас Свети архијерејски сабор СПЦ који заседа у Београду.

Ово практично значи да је највише црквено тело укинуло Филаретову суспензију коју му је почетком марта одредио Свети синод. Он је добио рок од годину дана да исправи пропусте у руковођењу Епархијом које је констатовала комисија, која је утврђивала његову канонску одговорност.Уколико до маја 2016. не реши проблеме и не уведе ред у својој епископији Филарет ће се поново наћи пред црквеним органима.

До овог, за многе неочекиваног, обрта дошло је на иницијативу патријарха Иринеја, који, као председавајући Сабора, није ни ставио на гласање предлог о његовој коначној смени.

- Патријарх је преузео одговорност за стање у Милешевској епархији и тиме Филарету пружио другу шансу - каже за "Новости" извор из врха СПЦ. - То не значи да Филарет има већину у Сабору, јер да је дошло до гласања он би готово сигурно био смењен. Оваквим исходом заправо постигнут је компромис између патријарха и две супротстављене струје у Сабору.

СПОРНА ГЕОРГИЈЕВА АДРЕСА Епископ канадски Георгије трајно је разрешен, али је доста питања око његовог будућег статуса и даље отворено. Његову најаву да ће и убудуће живети у Канади, у врху СПЦ не гледају благонаклоно. Посебено је спорна кућа у оквиру манастира Милтон, где владика планира да се трајно настани. Половина овог објекта укњижена је на епархију, док се остатак води лично на име владике Гоергија.

Извори из Патријаршије СПЦ кажу да је за гледање "кроз прсте" епископу милешевском пресудан био утицај одређених кругова из сфере политике. Последњих дана, на адресу патријарха стигло је неколико молби појединих државних функционера, који су се заложили да Филарет још неко време остане владика.

Иначе, владикама Српске православне цркве предочен је данас у београдској Патријаршији извештај црквене комисије која је боравила у Милешевској епархији и предложила смену епископа Филарета.

Анализом "случаја Филарет", после једнодневне паузе због Спасовдана, чланови највишег тела СПЦ данас су наставили своје пролећно заседање. Црквеним великодостојницима прочитан је обиман извештај о стању у Милешевској епархији, који је саставила комисија Светог синода предвођена владикама зворничко-тузланским Хризостомом и рашко-призренским Теодосијем.

Владика Филарет је пред члановима Сабора одбио оптужбе сматрајући их монтираним и злонамерним. Његов кључни адут био је учинак на владичанском престолу. За деценију и по Милешевска епархија добила је 36 нових цркава, а обновљено је 14 манастира, 12 конака, Владичански двор...