ЛИТУРГИЈОМ и обредом призива Светог духа у београдској Саборној цркви почело је редовно заседање Светог архијерејског сабора СПЦ.

Служби која је претходила радном делу заседања присуствовала је већина епископа српске цркве, укључујући и суспендованог владику канадског Георгија. Литургији, коју је предводио патријарх Иринеј, није присуствовао епископ милешевски Филарет, чија ће одговорност за лоше стање у епархији бити утврђивана на овом заседању.

- Окупили смо се на Сабору да сагледамо све што смо током године урадили и да извучемо закључке - рекао је после литургије у својој беседи патријарх Иринеј. - Нека нам Господ помогне да се што урадимо буде у славу Божију и на добро нашег православног народа.

Први дан заседања највишег црквеног тела прошао је у разматрању дневног реда. Прва тема сваког редовног заседања је подношење извештаја о стању у свим епархијама СПЦ. Очекује се да се, као и претходних година, кадровска питања и решавање проблема нађу на самом крају заседања. Поред статуса двојице суспендованих владика, међу овим темама наћи ће и се и низ међусобних притужби архијереја, као и тињајућих проблема у Цркви.