СРБИЈИ прети опасност од терористичких акција у наредних двадесет дана. Око 50 албанских терориста спрема се да пређе са Косова и Метохије на територију општине Прешево и да одатле делује!

Како "Новости" сазнају, ово су поверљиви обавештајни подаци до којих је оперативним радом стигао штаб за координацију безбедносних служби Србије.

Са овом драматичном проценом, према нашим информацијама, упознате су и државне институције Србије и примењују се све потребне мере како би се спречила терористичка злодела на територији наше земље.

Процене су да није искључена опасност да наоружани екстремисти покушају да у централаној Србији отворе жаришта попут Куманова. Претпоставља се да би први циљеви могли да буду војни и полицијски објекти.

Према подацима оперативаца, међу потенцијалним нападачима су добро обучени борци терористичке ОВК, који имају велико искуство из претходних ратова. Њихово језгро би, како се претпостваља, требало да буду у Гњилану, Дреници и на Бајгори.

Наше службе дуго разматрају све опције па и тај најгори сценарио који укључује терористичке нападе. Због тога ће свих ових дана бити повећан степен борбене готовости војних, полицијских и обавештајних снага. У осетљиве зоне штаб је већ послао здружене снаге свих безбедносних служби.

Самим тим што на Космету постоје снажне базе радикалног ислама, према оцени Милована Дрецуна, шефа скупштинског Одбора за КиМ, постоје и могућност њихових акција на територији централне Србије. Он додаје да на КиМ има повратника са ратишта који су били у Исламској држави и имају везе са међународним џихадистичким организацијама, што говори да постоје капацитети за извођење терористичких акција.


СТЕФАНОВИЋ: ИМАЋЕМО ЖЕСТОК ОДГОВОР
НАША држава у стању је да се одупре сваком могућем терористичком нападу - изјавио је за "Новости" Небојша Стефановић, министар полиције. - После инцидената у Куманову у најосетљивије зоне упутили смо најелитније припаднике полиције и пратимо ситуацију на терену. Нећемо дозволити угрожавање безбедности становништва али и припадника полиције и војске. Жестоко ћемо одговорити на сваки терористички напад.

- На другој страни, српска држава контролише екстремисте и то показује чињеница да до сада није било никаквих напада. Наше службе могу да прате кретање ових мрежа и по том питању треба да сарађују са привременим институцијама у Приштини и међународном заједницом - каже Дрецун.

Што се тиче подручја на КиМ у којима би терористи могли да "збију редове", Дрецун наводи да су условно речено њихове "базе" она места у којима су концентрисани радикални исламисти, а да се "логори за обуку" организују ад хок, обично у забаченим селима. Те обуке трају десет до 20 дана.

Генерал у пензији Радован Радиновић спушта лопту.

- Није велика вероватноћа да албански терористи са КиМ изведу напад у централној Србији. Али, наше службе безбедности морају бити на опрезу. Оне су апсолутно способне да предупреде сваку потенцијалну опасност. Не верујем да би мета могућих напада биле државне институције, већ би акције биле у функцији изазивања страха, скретања пажње и хомогенизовања албанске популације око пројекта "велике Албаније".

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими одбацује могућност да дође до ескалације сукоба на југу Србије - у Прешеву, Бујановцу или Медвеђи. И, по његовом мишљењу, претеране су приче да је почела борба за "велику Албанију", које он подводи под сензационализам:

- Има проблема у Прешевској долини, али најбитније је да су носиоци политичког живота и странке до краја опредељени за политичко решавање проблема и за дијалог. Несрећна епизода у Македонији је одраз једне застареле и превазиђене логике, која није успела озбиљно да дестабилизује ту земљу и било коју суседну област.

Сасвим другачијег виђења је Стивен Мејер, амерички експерт за Балкан, по чијем мишљењу смртоносни напади радикалних исламиста у РС и Македонији представљају тежњу балканских исламиста, посебно Албанаца, да се споје у једну државу и који сматра да ће у нашем региону бити још сличних акција:

- Ови напади значе да на Балкану нису решена питања граница и њихових даљих промена у региону ће бити. Врло је вероватно да ће бити повећан контакт између балканских екстремиста и ширег радикалног исламског покрета на Блиском истоку.

Терористи планирају да у Србији примене паклени рецепт из Куманова

КЉУЧНА ПОСЕТА ПРЕМИЈЕРА АМЕРИЦИ

ДОГАЂАЈИ у Македонији, по мишљењу Дрецуна, морају се посматрати кроз геополитичку призму, па он подсећа на изјаву америчког државног секретара Џона Керија из фебруара да се низ европских земаља, међу којима и Србија, Косово, Црна Гора, Македонија..., налазе на "линији ватре" када је реч о односима Вашингтона и Москве: - Груевски је очито окренут ка Москви, због чега се превирања у Македонији, без сумње, могу подвести под концепт "обојених револуција". Хоће ли се нестабилност прелити даље, зависиће од посете премијера Вучића Вашингтону. Он ће бити суочен са тешким питањем где води Србију - ка евроатлантском или евроазијском простору, и ако буде дао убедљиве одговоре то ће бити кључ за закључавање дестабилизације региона.