Мало познати документи бацају другачије светло на 27. март у Београду

Иван МИЛАДИНОВИЋ

29. 03. 2015. у 13:31

Британци за подмићивање издвојили чак 500.000 фунти. Пуковник Зубов донео из Москве "брдо пара"

Мало познати документи бацају другачије светло на 27. март у Београду

За живот једног Енглеза Черчил жртвовао читаве народе

У НАШЕМ просечном доживљају моћи склони смо, без сумњичавости, из интереса и кукавичлука добро умотаног у дивљење, да некритички хвалимо оне који силом узимају власт од оних који су изабрани по договореиним друштвеним правилима. Или да хвалимо оне који та правила драстично крше с позиција власти. У оба случаја заборављамо на низ околности и процеса који усмеравају токове догађања у друштву и утичу на животе појединаца. Бар онолико колико и акти моћних појединаца на те токове.

У времену у коме доминирају кризе (економска, морална, криза система вредности), не изненађује то што су нека нова сазнања истраживача и публициста о неким кључним историјским датумима новије и најновије политичке историје остала изван детаљније пажње медија и шире јавности. Тако је, нажалост, прошло и откриће Мирослава Савићевића, сарадника Балканолошког института САНУ, који је у британским архивама дошао до сета непознатих докумената о 27. марту, који бацају сасвим другачије светло на овај значајан историјски догађај.

ДОКУМЕНТИ

- СРБИ су поново пронашли своју душу - узвикнуо је сер Винстон Черчил, 27. марта 1941. године, негде око поднева, када му је посланик Кембел јавио да је пуч у Београду дефинитивно успео.

То усхићење Србима, међутим, неће дуго трајати. Већ крајем те исте године Ситон Вотсон, британски професор универзитета, и одличан познавалац прилика у Југославији, рећи ће нешто сасвим друго.

- Ми смо смо улазак Југославије у рат платили пола милиона фунти, па не дугујемо Србима ништа - нагласио је тада Вотсон.

Нешто доцније огласиће се и Вилијам Донован, амерички генерал, обавештајац, отац Централне обавештајне агенције (ЦИА), човек који ће се јануара 1941. године наћи у Београду и упознати кључне пучисте.

ДРЖАВНИ УДАР АНТИЋ је записао и да је Божин Симић 26. марта стигао из Москве и да је затражио аудијенцију код кнеза Павла. Није био примљен. - Био је у дослуху са Симовићем - сведочи Антић.
- Посетио је Симовића и обавестио га о совјетском расположењу да закључе споразум са Југославијом. Можда је то утицало на Симовића да те ноћи, између 26. и 27. марта, изврши државни удар.

- Срби се не могу позивати на 27. март 1941. године, јер смо ми ту револуцију купили - устврдио је Донован.

Из поверљивог писма агента СОЕ (управа за специјалне операције) Хјуа Далтона Винстону Черчилу наводи се да је "откако је преузео СОЕ у Југославији, потрошено најмање 100.000 фунти, а новац је углавном отишао на финансирање Земљорадничке странке и остале видове подмићивања".

Данас постоји довољно непобитних доказа и аутентичних докумената да су британске тајне службе у Београду биле ангажоване на припреми и извођењу пуча. Тог дана, 27. марта, у британском посланству слављена је победа, уз пуно шампањца, уз повике "Успели смо". Земљорадничка странка добијала је 5.000 фунти месечно, неке дневне новине, попут "Правде", имале су 150.000 динара месечно, а неке друге узимале су апанажу у натури, односно у олову без кога је био незамислив штампарски слог.

ОБАВЕШТАЈЦИ

Мотив Британаца да режирају ове догађаје најбоље илуструје савременик председника владе у Лондону Лидл Харт који је написао да је Черчил постао велики, само зато што је умео да за живот једног Енглеза жртвује читаве народе, што је иначе, како је апострофирао "црвена нит британске спољне политике".

Али нису само Черчилови прсти били умешани у мартовске догађаје 1941. године. Занимљиво сведочанство оставио је и др Борис Старков, професор историје из Санкт Петербурга, пре петнаестак година, управо на страницама "Вечерњих новости". Овај историчар, иначе, ради на систематизацији документације о свим руским и совјетским обавештајним службама. По његовом сведочењу Стаљин је у јануару 1941. године имао информацију да група официра у Београду спрема државни преврат, и да ће они на чело земље довести људе који су просовјетски оријентисани.

Стаљин је одмах активирао Одељење за међународне везе Коминтерне, које се бавило обавештајним радом, и тражио да се појача пратња југословенских политичара и официра. Шефу НКВД Берији наређују да у Београд пошаље специјално обучене официре, обавештајце. На челу те групе био је пуковник Зубов, кога је Стаљин послао у главни град Југославије као свог личног изасланика. Зубов је од Стаљина добио огромну количину новца којом је требало да додатно "убеди" заверенике да је њихова идеја о преврату исправна и да имају чиме да финансирају државни удар.

Хиљаде људи на улицама Београда узвикивале су пароле против Хитлера, Мусолинија, владе Цветковић-Мачек...

Долазак Зубова у Београд држан је у тајности толико да о томе није био обавештен ниједан резидент. Одмах по доласку у Београд, совјетски пуковник се обратио свом колеги, такође обавештајцу и пуковнику, Драгољубу Дражи Михаиловићу, и од њега, као поузданог човека, затражио додатне информације о предстојећем војном пучу. Пуковник Михаиловић је у то време озбиљан сарадник совјетских обавештајаца.

"ЦРНОРУКАЦ"

Међутим, Дража Михаиловић дао му је доста обесхрабрујуће податке. Он му је рекао да је упознат с том идејом, али да је реч о групи официра авантуриста који су жељни славе и новца и да они не располажу стварном снагом да ураде нешто озбиљније. После неколико сусрета с Дражом, Зубов одлучује да се врати у Москву и повуче целу своју групу.

Неуспела мисија пуковника Зубова није био једини крак у његовом учешћу у мартовским догађајима. Присуство Мустафе Голубића, и његове активности од фебруара до јуна, када је ухапшен, још нису истражене. За Драгишу Васића се зна да је сарађивао са службама у амбасади Виктора Андрејевича Плоткина, првог и јединог совјетског дипломатског представника у Краљевини Југославији. Посебно је мало података о Божину Симићу да би се расветлила његова улога. Зна се да је био "црнорукац" и да је после Првог светског рата емигрирао и живео у Паризу. Тридесетих година се враћа у Београд и има запажену улогу у активностима Српског културног клуба. Кнез Павле га шаље 1940. године у Москву да би посредовао у успостављању дипломатских односа са СССР. Симић је добро познавао генерала Симовића. Одмах после пуча, Симић и Голубић су отпутовали у Москву и заједно са војним аташеом Жарком Поповићем присуствовали потписивању пакта о пријатељству са Совјетским Савезом, 6. априла 1941, највероватније у часу када су немачки авиони већ полетели на Београд.


СВЕДОЧАНСТВО

МИНИСТАР двора Милан Антић забележио је да је Божин Симић 26. марта стигао из Москве и да је затражио аудијенцију код кнеза Павла. Није био примљен.

- Био је у дослуху са Симовићем - сведочи Антић. - Посетио је Симовића и обавестио га о совјетском расположењу да закључе споразум са Југославијом. Можда је то утицало на Симовића да те ноћи, између 26. и 27. марта изврши државни удар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)

Slavko

29.03.2015. 14:08

Za 27. mart 500000 funti. Za 5. oktobar 77 miliona dolara. Rezultati oba puta katastrofalini za srpski narod. Pametni uce na tudjim greskama a budale na svojim.

Goran

29.03.2015. 14:12

Sa pola miliona funti kupili osećanje naroda da ne treba da ide u savez sa neprijateljem koji je samo pre oko 25 godina, tokom Prvog svetskog rata toliko mnogo napatio Srbiju. Ograničeno razmisljanje čoveka koji misli da je sve na prodaju. Glupost obična.

Vladan

29.03.2015. 14:15

Bolje da nismo branili interese Britanaca i Francuza jer su danas i Hrvati i Nemci i Rumuni i Bugari i Italijani vece demokrate i veci Evropljani od nas koji smo u dva rata izgubili skoro pola populacije...

Marko

29.03.2015. 14:32

Nista od toga se ne moze svesti pod 'dokazi'. Sve su to izjave, a izjave mogu da budu lazne, kao to cesto i jesu. 27 mart jeste istinski izraz narodne volje, bez obzira sto je taj narod dobio podrsku od Britanjie i Rusije. Sta je trebalo, da pristupimo Trojnom Paktu? Da li se to izmedju redova ovog clanka nama ovde imputira?

Sad mi je sve jasno, nisi razume

29.03.2015. 14:41

Zarb nije reko i da onaj ko nema politicki sta da razvije, nemze ni sebe!

Demokrata, EU!

29.03.2015. 14:45

Eto vidite da su Nemci ipak prijatelji Srba a Rusi neprijatelji. Sve se sad lepo pokazalo! E, zbog toga sam za EU i NATO pakt kao i većina Srbije i srpskog naroda!!

Miroslav

29.03.2015. 14:58

Svi ovi događaji su vrlo lepo opisani u memoarima Princa Pavla, Istina o 27. martu. Nažalost, on je postao svestan engleskog licemerja, tek u izgnanstvu.

Branko Samac

29.03.2015. 15:00

Anglosaksonci su Srbima učinili više zla nego Hitler. Sada vidimo da ne samo da su organizovali 5.-ti Oktobar nego su organizovali i 27. Mart. To znači da je milion i nešto mrtvih Srba u drugom svetskom ratu na dušu anglosaksoncima. I bombardovanjem 99. učinili su nam 100 milijardi dolara štete.

naranca

29.03.2015. 15:06

Gde su ti dokumenti???Gde je pecat????Pokazacu vam ja document da Gornja Volta uplatila 1 mil funti za 27 mart 41!!!!A Draza.Non stop gresi politicki.Veliki vodja .Stvarno.

mile969

29.03.2015. 15:07

Izgleda da su Nemci makar bili pošteniji od ovih tzv. prijatelja i gajili su poštovanje prema srpskom narodu i vojniku. Knezu Pavlu je Hitler priredio takav doček kakav Tito nije imao ni u zemljama trećeg sveta. Izbegli bi smo ogromne žrtve, Tito sigurno ne bi došao na vlast, za nas bi istorija sigurna bila drugačija i bolja. Makar da smo na kraju potpali pod Ruse, bilo bi nam bolje

Јабре

29.03.2015. 15:13

Довољно је погледати ко је све имао користи од револуција па да видимо да нису наше, 41. смо платили са преко милион живота за наше "пријатеље" Британце а ову модерму пре петнаестак година индустријом и одбрамбеним системом.

Brka

30.03.2015. 14:51

@Јабре - Pa čekaj ko je tu kriv,Britanci,ja mislim ne,oni rade za svoj narod a naši predstavnici od Nemanje na ovamo uvek za sebe a ''raji'' što ostane.to je žalosna sudbina slovenskih naroda,koji bi prirodno odavno bili vladari Evrope a samim tim i sveta,da ih vodje nisu tako nesebično žrtvovale svakom neprijatelju za neki profit,pokrajinu,begluk,gaulajterstvo itd.What can we do,nothing at all.Don't cry for me Argentina

Bas

29.03.2015. 15:13

И шта би било да смо остали интегрисани у Трећи Рајх као данас у ЕУ утицајну зону? Били би део фронта против Русије хтели не хтели и Хитлер би почео напад на Москву раније и можда би исход рата био другачији што значи да би сви словенски народи постали робови и били расељени укључујући и нас.Да ли је то 'пожељна алтернатива' која се данас остварује другим средствима?

gile58

29.03.2015. 15:26

Istorija se ponavlja 27 mart finansirali britanci a 5 oktobar ameri.Nisam znao da ima ovoliko ,,PATRIOTA" u zemlji Srbiji

Jugoslava Pravdić

30.03.2015. 20:13

@gile58 - Otud odovud, Tito, ipak, je najveći prijatelj srpskom narodu.

Bina

31.03.2015. 23:25

@gile58 - Jugoslave suvise je bolno za ironiju,a suvise daleko od istine.Tito je najveci ubica srpskog naroda;sremski front,i svako vece mesto ima neznane titoisticke grobove.Cekam dan kada cemo ga sutnuti sa Dedinja.

Nada

29.03.2015. 15:41

Otvaraju se mnoga pitanja: znači, da je avijacija 06.04.1941.svesno žrtvovana, a da nitko nije odgovarao za veleizdaju?!Kako to da Draži ništa nije pomoglo 1946., a Moljević se 'izvukao' s doživotnom? Kako to da se Simović vratio u Jugoslaviju? Nije i u to vreme vredio pakt između Staljina i Hitlera, odnosno između Molotova i Ribentropa sklopljen 1939.?

Dušan

29.03.2015. 15:43

Treba napomenuti da su Nemci ranije planirali napad na Grčku 6. aprila 1941. godine i da su već imali spremne vojne formacije, tako da im nije bilo teško da za kratko vreme okupiraju Jugoslaviju. Zašto je Čerčil želeo da 27. marta dodje do puča u Beogradu? Zato da bi zaštitio povlačenje svojih 5.000 vojnika koji su se zatekli na severu Grčke. A da li je Jugoslavija unapred znala za vojne planove Čerčila i Hitlera? Jeste, jer je polovinom marta izvršena mobilizacija rezervnih vojnih jedinica.

ЗВЕЗДАН

29.03.2015. 18:08

Парама се није могао купити слободарски антифашистички дух српског народа, који се ,разним "мало познатим" документима, покушава довести у питање и тиме узоре "плодно тло" за ревизију повести. Оно чему права повест треба да нас учи јесте стварање сигурне будућности. То сигурно нису интереси Америке и Велике Британије из којих и настаје ревизија повести.

А Гаврило терориста?

29.03.2015. 21:38

@ЗВЕЗДАН - 75 година се "крило" да је српски патриотизам купљен, а сада, одједном, уз општу ревизију српске историје, појављују се "НЕПОЗНАТИ ДОКУМЕНТИ" о мартовским демонстрацијама. И у самом чланку нелогичности: Черчил одушевљен, "SRBI su ponovo pronašli svoju dušu", НЕ ЗНА човек да је његова земља ту душу "купила"! Донован, наводно, поручује 1941: "Srbi se ne mogu pozivati na 27. mart 1941. godine, jer smo mi tu revoluciju kupili". А онда нас пусте да се "позивамо на 27. март" и хвалимо патриотизмом.

Нада

30.03.2015. 00:20

Најпррљавију улогу у томе је одиграо кнез Павле. Он "не зна" да од јануара официри припремају пуч. А пред пуч путује у Словенију да се "одмори". Питање је само колико је од 500.000 фунти отишло до њега. Они јадници који су се продавали за олово су узели само мрвице.

strelac

30.03.2015. 07:09

još je i draža radio za nkvd.udbaši sad ste postali i zabavni.zubov i draža koji ste vi cirkuzanti.

TEMA za diskusiju

30.03.2015. 13:15

1/ jedno je emotivna reakcija narodskog zdravog razuma, i to treba da se stavi u kontekst tih realnim događaja...2/ politička i strateška odgovornost Državnog vrha je 2. tema koja nama Srbima je dokazano najnebistrija tema pa fantaziramo o nekakvim Teorijama Zavera, a stvarno postoji Zavera kao TEST jednog državnog - srpskog - establišmenta da pristane na CENU IZDAJE. Kod Srba Izdaja je dokazano unosan Biznis i ne podleže nikakvoj osudi. Kad je zadnji put neki Englez izdao Kraljicu i Britaniju ?

08.avgust 1588. god.

30.03.2015. 13:45

@TEMA za diskusiju - Tada se odigrala sudbonosna bitka engleske i "Nepobedive španske armade" u kojoj je pobedila kraljica Elizabeta Prva zahvaljujući ser Frensisu Valsingemu koji je od studenata Oxforda i Kembridža napravio odlične diplomate i političare a pre toga špijune, agente i doušnike, koji su razbili Izdajničku grupu unutar Engleske spremne da Izdajom pomognu Invaziju na Englesku i sruše kraljicu E I R. ZA NAS to je samo Film. I onda se ljutimo na Engleze što od 1588. Niko Nikad više nije Izdao svog Kralja.

Паланчанка

31.03.2015. 23:30

Колико глупих коментара ("Nemci bili pošteniji od ovih tzv. prijatelja i gajili i poštovanje prema srpskom narodu")! Како је лако манипулисати Србима! Знам, има на порталу и Хрвата и Немаца и Шиптара, али да и Срби овако коментаришу... Немам речи.

jelena

01.04.2015. 17:00

Nama se zeli uporno nametnuti prica da je patriota onaj ko svesno unisti svoju drzavu i svoj narod, a pri tome uzme koju funtu od "saveznika" Engleza. Sutra, ako bi se zaratilo niko od "patriota" koji podrzavaju puc. od 27. marta, ne bi uzeo pusku dobrovoljno u ruke, ali ce nas ubedjivati da je rat za Srbe jedino resenje, bez obzira na posledice! Nazalost ovaj narod su uvek predvodili ovakvi "pametnjakovici" koji o politici, drzavi, ekonomiji i ostalim mehanizmima N.S. poretka. nemaju pojma...

konan

02.04.2015. 14:35

Zamolio bih strucne da mi objasne o cemu se ovde radi. Tekst nam jasno govori koje koga i koliko platio da bi se puc izveo! Ravnogorski propagandista Milosav Samardzic urednik "Pogleda" TVRDI da pucisti nisu bili placeni, jer je njihov motiv bio iskljucivo patriotski, a to se ne naplacuje! Ko srpski narod laze i zasto, jer istina je samo jedna? Da li je istorija drustvena nauka ili ne, izjasnite se vec jednom???