БРОЈ одељења за упис у најпопуларније средње школе биће смањен у односу на претходне године, најавио је министар просвете др Срђан Вербић. Овог јуна мали матуранти мораће више да се помуче да упишу четворогодишње смерове и гимназије. Министар је најавио и могућност увођења прага знања за упис у средње школе, али не од ове године.

Прошле године било је 12 одсто више слободних места него потенцијалних ученика. Због тога су многи занати остали без ђака, а гимназије уписивали и лоши ученици.

- Свако ново одељење кошта буџет два милиона динара годишње. Због тога ћемо да будемо веома рационални и већ за две до три недеље објавићемо тачан број одељења, који ће бити смањен у односу на прошлу годину - рекао је министар Вербић на састанку са представницима приватног образовања у Унији послодаваца Србије. - Имамо школе које су превише популарне и у њима је превелика гужва, док многе друге школе остају са полупразним одељењима. Профили се гасе јер за њих нема ученика.

Вербић је рекао да просветни систем мора данас да школује кадрове који ће Србији бити потребни 2020. године. Објаснио је да ће убудуће на локалном нивоу бити развијани планови које кадрове треба школовати.

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца, оценио је да се инвеститори често жале да, када отворе фабрику у неком граду, не могу да нађу раднике одређених профила.

Тренд да се масовно уписују медицинске, правне и економске школе, објаснио је Вербић, последица је тога што родитељи желе да им дете има звање у рукама, па после нека иде на факултет. Зато су, навео је Вербић, ове школске године Правни факултет уписала 64 матуранта медицинских школа.

- Систем у којем из сваке школе може да се иде на било који факултет је неефикасан. Зато је важно да буде уведена и велика матура, која би требало да се полаже од 2019. - закључио је Вербић.


КРИТЕРИЈУМ: ДВОЈЕ С ПРОСЕКОМ 2,0

НА почетку ове школске године гимназије су уписавали и ђаци са довољним успехом, навео је министар Вербић. На четворогодишње школовање уписала су се и два ђака са просеком мањим од 2,0. Биле су им закључене све двојке и јединица из владања.