Поново празне клупе

И. МИЋЕВИЋ

субота, 21. 03. 2015. у 11:45

Поново празне клупе
Два просветна синдиката најавила нову једнодневну обуставу наставе. У 50 школа где нису умањене зараде штрајкачима нису легле плате

У ШКОЛАМА које су у штрајку у понедељак неће бити наставе, најављују из Уније синдиката просветних радника и Синдиката радника у просвети. Синдикалци не знају колико школа ће се одазвати њиховом позиву, али очекују, кажу, да ће учионице остати празне у већини од 700 школа које су у штрајку.

Овај једнодневни штрајк одговор је, наводе у синдикатима, на одлуку Министарства просвете да штрајкачима смањи плате. И то само члановима два синдиката који су остали у штрајку и после 18. фебруара, када су Синдикат образовања Србије и "Независност" потписали протокол о обустави штрајка. Јуче је легла умањена плата већини штрајкача. Али у неким школама наставници нису уопште добили плату. Реч је о педесетак школа у којима су директори одбили да смање зараде штрајкачима.

- Мораћемо већ у понедељак да одлучимо шта да радимо са овом погубном препоруком Министарства просвете која неће донети никаво добро просвети - сматра Иван Ружичић, директор чачанске гимназије. - Јасно нам је да смо само ми који нисмо обрачунали умањење зараде остали без плате. Јер Министарство просвете има механизам да тако селективно исплаћује зараде. Мислим да је лоше да се због умањења од 1.800 динара ствара оваква атмосфера која може само да води у хаос. Не знам више како ће наставници бити мотивисани за рад.

Ружичић каже и да су директори изложени великим притисцима, да се налазе између "чекића и наковња" и да ће одлука о умањењу плата само довести до додатног хаоса у школама.

МОГУЋА РАДИКАЛИЗАЦИЈА СВАКА школа ће самостално донети одлуку да ли ће у понедељак обуставити наставу, каже Миодраг Сокић, потпредседник Синдиката радника у просвети. - Уколико се одбијање од плате настави и приликом исплате првог дела мартовске плате (6. априла), наше председништво синдиката одлучиће о даљим видовима радикализације штрајка - каже Сокић.

Акутни проблеми у школама јуче су били тема састанка директора основних и средњих школа из целе Србије са министром просвете др Срђаном Вербићем. Директори су највише дилема имали око начина на који ће обрачунавати умањења зарада штрајкачима.

- Друштво директора затражило је да Министарство просвете пошаље инструкције како да се једнообразно умање зараде штрајкачима, јер овако постоји много дилема - каже Златко Грушановић, директор ОШ "Вук Караџић" у Београду. - Министар је рекао да директори морају да поштују закон и да нема изузетака од смањења. Већина директора је ово већ обрачунала, тако што је зараду умањива сразмерно томе колики део радног времена чини тих 15 минута часа.

У Министарству просвете потврђено је "Новостима" да су школама јуче послали препоруку на који начин би требало да обрачунају умањене плате. Навели су да ће запослени у школама које нису обрачунале умањења плате добити када директори ураде тај посао.

Међу тих 50 школа где плата није "легла" је и 15 оних у којима су биле неке грешке у обрачунима умањења.

Директори, иначе, помињу умањење за шест до осам одсто, а синдикати спекулишу износом од чак 30 процената. Штрајкачи кажу да су закинути од 1.000 до 2.000 динара. Има и оних којима је узет и проценат од првог дела зараде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Zatvoreno

21.03.2015. 13:05

Sve je rasprodato i zatvoreno ali samo ova vlast je uspela i skole da zatvori!

baka

21.03.2015. 13:36

Sramota od ministra i drugih koji ovo rade.Zar nemože ,bez arogancija ministra i njegovih pompćnika,da se lepo ljudski dogovore i zvanično potpišu sa tačnim datumima u vezi isplata i ostalih problema vezanih za prosvetu.

buba

21.03.2015. 15:50

U zemlji Srbiji se uglavnom ne poštuju zakoni, pa su štrajkači besni što se oni nađoše u bubnju koji odredi da se primenjuje zakon. Na nekome se mora slomiti i kreuti od nekoga u pravljenje pravne države. Prosvetari preteraše u nepoštovanju zakona o štrajku, ministar je bio i previše uviđavan i popustljiv, trebalo im se odbijati od prvog meseca štrajka,pa bi drugačije sad pevali.

dd

21.03.2015. 23:04

@buba - Ako se primenjuje zakon, šta je sa delom štrajka pre 19.02. jer tada niko nije ni spominjao smanjenje plata. Minimum rada podrazumeva samo časove od 30 minuta, bez dodatne, dopunske, sekcija, takmičenja...Sve škole su ipak zbog dece odradile i takmičenja i planirane priredbe i recitatorska nadmetanja i početak priprema za malu maturu. To je mnogo više od minimuma rada. Da Vas podsetim da su advokati štrajkovali i naneli veliku materijalnu štetu klijentima i pravodsuđu uopšte, pa?!

Stig

21.03.2015. 19:05

Svi su kroz kolektivne ugovore povećali bodove ili obezbedili plaćanje prekovremenog rada. Samo prosvetari nisu dobili ništa sem smanjenja plate.

LOLA

22.03.2015. 08:19

Prosvetari izdržite još malo ide Uskršnji raspiust pa Prvomajski a onda se bliži i kraj školske godine a onda ćao do septembra.

Bravo majstori

22.03.2015. 13:40

@LOLA - A onda opet, kao i svih ovih godina ! Želim da im čestitam na istrajnosti i neviđenom sebičluku, sujeti, neradu i demagogiji, za sve to treba imati obraz koji oni nemaju u neograničenim količinama !

Jasmina

22.03.2015. 13:48

Sve im je izgleda bilo potaman dok im je Ž.Obradović bio Mega Trend ministar, dokazani grobar srpskog školstva kao i njihove profesije !? Onaj nakon njega se nije mnogo mešao u svoj posao jer je znao koliki mu je rok važnosti. Sada, kada je došao trenutak da se suoče sa stvarnošću (hiljade prekobrojnih, slab ili nikakav kvalitet nastave, mito, nerad, korupcija, kriza u društvu koju svi trpe i sve ostalo što se decenijama samo stavljalo pod tepih), sada im sve smeta !

Prosvetar

23.03.2015. 11:55

U redu je sto se ne prima plata za vreme strajka ali zasto je doslo do strajka odnosno smanjenja plata u prosveti za 10% prosveti,zasto prosvetari ispastaju zbog EPS/a i Zeleznice i drugih javnih preduzeca s kojima nikad nisu mogli da se mere u platama?I ko to ne razume prosvetare kad Vucic kaze da ih razume i da su im zahtevi opravdani,ko je onda taj ko ne daje prosvetarima da budu izuzetak u javnom sektoru iako eto i Vucic kaze da su u pravu.?