Поражавајуће: Наука у Србији пред изумирањем?!

И. МИЋЕВИЋ

понедељак, 16. 03. 2015. у 14:08

Поражавајуће: Наука у Србији пред изумирањем?!
Научницима у Србији касни испорука опреме, смањено им је финансирање потрошног материјала и других материјалних трошкова. Ако се не промени закон, много истраживача без посла

НАУЧНИЦИМА у Србији касни испорука опреме, смањено им је финансирање потрошног материјала и других материјалних трошкова, а већ од наредне године око 40 одсто истраживачке заједнице могло би да остане без пројеката захваљујући којима примају плату из државне касе.

Због нагомиланих проблема, представници покрета "Спасимо науку", у коме су окупљени истраживачи са института и предавачи са факултета, упутили су писмо државном секретару задуженом за науку, проф. др Александру Белићу, у коме указују да је ситуација у науци алармантна и да тражи хитно реаговање.

- Наука у Србији се већ дуже време бори за опстанак. Пред научницима је година у којој се очекује да раде без материјалних средстава, година у којој неће имати могућности да се баве научним подмлатком, али и година у којој ће много научника покушати да пронађе срећу на неком другом месту - поручују из покрета "Спасимо науку". У овом тренутку, око 12.000 истраживача ради на факултетима, у институтима, научним центрима, а без реалних могућности да се бави науком.

Једна од чланица покрета, др Јелена Јовић, научни сарадник Института за заштиту биља и животну средину, објашњава како су ове године средства која имају на располагању за набавку хемикалија, одлазак на терен и друге трошкове у раду вишеструко смањена. Пројектни циклус од 2010. до 2014. године продужен је и на 2015, велики део трошкова за сва ова истраживања покриван је из кредита, а тек мали из буџета.

- Циклус је продужен, али кредит није, а ни средства у буџету за материјалне трошкове нису повећана - објашњава др Јовић. - Ранијих година наша десеточлана група добијала је око 10.000 евра за материјалне трошкове годишње. Сада је то годишњи износ од око 300.000 динара или око 2.500 динара месечно по истраживачу.

Наша саговорница објашњава и да је научна заједница веома забринута јер се нови конкурс за пројекте најављује за 1. јун, а још нису израђени ни стратегија научног развоја, нити нови закон о научноистраживачкој делатности. А потребно је што пре, каже, променити начин финансирања науке. Било би добро, напомиње, научницима оставити довољно времена да се упознају са "правилима игре" и озбиљно припреме предлоге будућих пројеката.


УРЕДИТИ ФИНАНСИРАЊЕ

- ГОДИНАМА уназад имамо само финансирање по пројектима, па су сви пријављени пројекти били одобравани, да истраживачи не би остали без посла и плате - подсећа др Јелена Јовић. - Сада је најављена много мања пролазност, од око 60 одсто. То би значило да 40 одсто научника остане без плате, што би водило у даље урушавање науке. Институти тада не би могли да испуне своју сврху и истраживачки рад на који их обавезује акредитација. Зато је важно да основно финансирање буде институционално, а да преко тога буду одобравани пројекти, макар и само мали проценат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

poreski obveznik

16.03.2015. 14:25

Sve je to prirodan proces , moj sin i snaja oboje kao inzenjeri su daleko 10000 km od nas, da bi ovde drzavne resore vodili konobari, trakoristi i poljoprivredni tehnicari, pa i nije strasno, ako znamo da je i Tito bio nekakav zanatlija, nego mi pade na pamet da li bi tu praksu trebalo malo "reformisati" ?

Реалиста

16.03.2015. 16:29

@poreski obveznik - Наравно да нам није потребна наука ! Колонијама ни знање ни наука нису потребни! Само послушници и потрошачи!

CemuToSluzi

16.03.2015. 17:49

@komsija_koki - A ono, ruku na srce - da li iko zna za neki rezultat rada tih naucnika, barem u poslednjih 20 godina ? Neki novi lek, materijal, poluprovodnik, tehnoloski postupak ... bilo sta ??

Sfb

17.03.2015. 07:28

@komsija_koki - Procitajte po nekada nesto, pre nesto napisete ovakav komentar. Grehota koliko zlatne i pametne dece nam ode? Svuda postizu znacajne rezultate, Novine i nase i strane pune njihovih divnih rezultata. Nasa najveca tuga i propast i jeste sto o nauci i naucnicima pisu rijalti i "ceca" tipovi.

DW

16.03.2015. 17:04

Ovo je samo logičan sled događaja. Stranim investitorima nisu potrebni naučnici da protinju 4 žice kroz 4 rupe.

Ритам нереда

16.03.2015. 18:18

Зар још није изумрла? Онда је добро, има наде?

Kraljevic Marko

17.03.2015. 11:14

sve ove tragedije vezane za propast Srbije povezujem sa aktuelnom vlascu nasih placenika,koji hoce u eu ! jednostavno,politicari rade po nalogu i nama ce biti sve gore i gore !

Mira

17.03.2015. 20:13

A da ne govorimo sto nam jos, pored plata, kao univerzitetskim profesorima, drzava uzima i porez na deo koji primamo od projekata, i koji je vise nego simbolican, i ovako. Dno.

Lepomir

02.02.2016. 21:52

Pametni, mladi i sposobni svete izadji napolje gde ti se pruza prilika za usavrsavanje i gde se ceni i postiva znanje i rad a ne kao kod nas sa kupljenim i izmisljenim, nepostojecim diplomama da ispiraju mozak narodu. Nekadasnja resavska skola je tvrdim i dan-danas jaca od bilo koje srpske fakultetske diplome. Cast pojedincima koji se mere prommilima i ujedno im se izvinjavam iskreno.