ДА ли ће 200.000 најсиромашнијих породица од јуна моћи да гледа телевизију или ће имати снег на екрану зависи од епилога ујдурме с набавком СТБ уређаја за емитовање дигиталног програма. Иако је "Орион телеком" дао понуду два милиона евра повољнију од првог следећег на листи, склопио уговор са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, и већ увезао првих 70.000 уређаја - стигао је налог да буду елиминисани из посла!

У Министарству телекомуникација потврђују да проблем постоји, али обећавају да дигитализација неће каснити, да ће све бити готово до 17. јуна, као и да ће угрожени грађани на време добити бесплатне уређаје за гледање дигиталне телевизије.

Наиме, "Орион телеком" је дао најбољу цену за ове уређаје, на јавном позиву који је расписало ресорно министарство, и склопио уговор са њима да испоручи најмање 120.000 комада по цени од 18,89 евра са ПДВ-ом. Први следећи на листи, "Комтрејд", понудио је цену од 28,50, а трећепласирана "Сага" - 29,28 евра. Комисија Министарства одабрала је "Орион", јер је уз најнижу цену испуњавао и све остале услове. Међутим, "Сага" и "Роминг", чија понуда није ни узета у обзир, жалили су се Комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки. Последњег жалбеног дана Министарству је стигао допис ове комисије која дисквалификује "Орион".

Њихово образложење министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић назива правно спорним. Љајић објашњава да је "Орион" елиминисан због једне реченице. Било је, наиме, потребно да сви понуђачи доставе референцу да су већ продавали СТБ уређаје, па је ова компанија дала доказ да су једној компанији испоручили и да им је плаћено 100.000 комада. Замерено је што у том документу нигде не пише да ли је фирма која је купила уређаје била задовољна.

- Консултовали смо Јавно правобранилаштво и друге правне стручњаке и сви су сложни у оцени да је понуда "Ориона" исправна - каже Љајић за "Новости". - Од Комисије за заштиту добили смо дописе у којима нам саветују да можемо да наставимо процедуру, што нам је било важно како би уређаји стигли на време. Комисија нам сада тражи да елиминишемо "Орион" из процедуре и да наставимо са следећа два рангирана понуђача. Ако бисмо склопили уговор са првим следећим, то би значило да држава плаћа десет евра вишу цену по сваком уређају. Зато тражимо решење које ће најмање да кошта и које неће довести до кашњења.

А према сазнањима "Новости", "сценарио" са уређајима који би били плаћени десет евра више значио би да ће мањи број угрожених грађана добити ове апарате, јер је буџет за њихову набавку лимитиран. Враћањем поступка на почетак - био би пробијен рок за дигитализацију, на који смо се обавезали Европској унији. Трећи проблем је у томе што, све и да неко други добије сада посао, нема времена да уређаје набави и допреми у року. Уколико би Министарство уговор са "Орионом" раскинуло једнострано, ова компанија могла би да их тужи и затражи одштету. У том случају, држава би била дужна да њима надокнади милионске трошкове, као и да плати набавку уређаја од другог добављача.

Слободан Ђиновић, директор "Орион телекома", потврђује за "Новости" да је потписао уговор са Министарством за набавку 120.000 рисивера.

- Наша понуда је за два милиона евра јефтинија од прве следеће и за ту разлику у цени Министарство може из предвиђеног буџета да купи уређаје за још 80.000 сиромашних домаћинстава - објашњава Ђиновић. - Прва количина од 70.000 комада већ је стигла и спремна је за расподелу. Не верујем да је икоме стало да држава за исту ствар потроши два милиона евра више и зато ми није јасно због чега Комисија оспорава нашу понуду. Имамо добру сарадњу са Министарством телекомуникација, као и обострани интерес да се дигитализација уведе на време.ПАПИР КОЈИ НЕДОСТАЈЕ

ИЗ Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки саопштавају да је "Орион" доставио референце без свих података које је Министарство захтевало.

Тај податак који недостаје је заправо информација јесу ли ранији купци рисивера били задовољни. У Министарству нам је, међутим, потврђено да у конкурсној документацији није ни тражено да се наведе "задовољство претходног купца исте робе".

Комисија је дала налог Министарству да понови стручну оцену свих понуда и да донесе нову одлуку. Министарству замерају да нису испитали испуњеност техничких карактеристика ниједне понуде.