Американци и Швеђани усвојили 87 српске деце

Ј. Ж. Скендерија

01. 03. 2015. у 22:15

Нови дом у иностранству у последњих десетак година пронашло је 116 малишана из Србије. Највише девојчица и дечака сада има нове породице у Америци, њих 47, и у Шведској 40

Американци и Швеђани усвојили 87 српске деце

НОВИ дом у иностранству у последњих десетак година пронашло је 116 малишана из Србије. Највише девојчица и дечака сада има нове породице у Америци, њих 47, и у Шведској 40! Прошла година је, према подацима Министарства рада, била рекордна по броју иностраних усвојења када је 21 дете друге родитеље пронашло ван граница наше земље.

Разлика између наших и страних усвојитеља је у томе што домаћи, као разлог усвајања наводе своју потребу да се остваре као родитељи, док су у свести странаца алтруистичке и религијске мотивације, да усреће друге. Како за "Новости" објашњава Драган Вулевић, помоћник министра за рад, у Србији се људи јаве углавном када до одређених година не успеју да биолошким начином постану маме и тате, или после неколико неуспешних вантелесних оплодњи.

- Они желе да задовоље потребу за дететом, али и да одговоре на његове потребе. Страни усвојитељи већ имају своју биолошку децу, остварили су се на том пољу и углавном усвајају четврто или пето дете. Карактеристично је да су то малишани са сметњама у развоју, физичким хендикепом или озбиљним здравственим проблемима - каже Вулевић.

По нашем закону, првенство приликом усвајања имају људи из Србије. На пут у неку од европских земаља, Канаду или Америку, могу да крену девојчице и дечаци за које се у разумном року, а то је око годину дана, не нађе усвојитељ у Србији. Најчешће дуже чекају деца са развојним проблемима и Роми.

МЕШЕТАРИ ИЗ САД ПРИЛИКОМ усвајања надлежни траже од сваке агенције која посредује у процедури да има хашку лиценцу и да испуњава стандарде за рад. - Пре неколико година јавила се једна америчка агенција која је покушала да мешетари и вара сопствене грађане. Одмах је обавештена америчка амбасада, а они су даље реаговали - каже Вулевић.

- Наши родитељи у занемарљиво малом броју прихватају болесну и ромску децу - наглашава Вулевић. - Последњих година појављује се благи тренд толеранције на ове разлике, али је то још незнатно.

Најзаинтересованији за наше девојчице и дечаке већ годинама уназад су Швеђани, а многе организације из ове скандинавске земље сарађују на овом пољу и са Кином, Корејом, Етиопијом, Румунијом. Шведска је Србију оценила поузданом земљом, одакле долазе деца са рашчишћеним породичним статусом и поузданом процедуром.

- То називамо општом подобношћу детета за усвајање - каже Вулевић. - Значи, дете је без родитељског старања, непознатих родитеља, који су или лишени родитељског права или пословне способности. То утврђују центри за социјални рад и судови.

Иако смо тек у децембру 2013. године ратификовали Хашку конвенцију о међународном усвојењу, ми смо по њеним мерилима поступали одувек. Српско законодавство је, сматра наш саговорник, поуздано у овој области и зато се странци одлучују за нас. У поступку се усвојитељу предоче све карактеристике детета, порекло, здравствено стање, развојни потенцијали, ништа не сме да се крије.

- Само тако он може да донесе одлуку да ли жели баш то дете - каже наш саговорник. - Ако му то не кажете, доводите га у заблуду. И ми волимо да сарађујемо са Швеђанима, зато што шведске агенције које раде на припреми усвојитеља, јако добро то раде и имају развијене услуге подршке усвојитељу у кризним периодима. Они у Србији проведу са дететом од 20 до 25 дана, дете их прихвати, али подршка када се врате у Шведску је врло значајна, а они то јако добро раде.

ПРЕЦИЗНА ПРОЦЕДУРА ПСИХОЛОГ, педагог, социјални радник и правник два месеца процењују општу подобност кандидата. Процењују се психо-социјалне особине, до којих се долази на основу интервјуа са кандидатима и посета њиховом домаћинству. Разлика у годинама између усвојитеља и детета не може бити мања од 18 година, нити већа од 45 година. Усвајају се малишани од навршена три месеца до осамнаесте године. После програма припреме за будуће усвојитеље и процене одлука о томе да ли имају општу подобност за усвојење детета, подаци о будућим усвојитељима се уносе у Јединствени лични регистар усвојења. И овај поступак траје по закону 60 дана.

Иако многи мисле да наше девојчице и дечаке прихватају наши људи који живе у иностранству, то углавном није тако. Има оних који имају везе, али и оних који немају. На пример, у Канади имамо човека који је наш пореклом, али му је жена Канађанка. Ако има више заинтересованих усвојитеља за једно дете, уколико је мешовит пар, или су у питању наши људи који имају страно држављанство, они имају предност због културолошког нивоа, лакше адаптације, језика...

Када дете оде у иностранство прати се после адаптације и усвојења, које траје око месец дана. То се ради директним контактом, затим блоговима, а агенције које су посредовале на шест месеци у Србију шаљу извештаје о стању детета, надлежни их посећују.

- Професионална срећа је када видите резултат сопственог рада - прича наш саговорник. - Примера ради, када се усвоји дете са тешким физичким деформитетима које видите после годину дана, а његов опоравак је невероватан. Или малишан без екстремитета који плива у базену, девојчица из Звечанске која лежи и не помера се ни лево ни десно, а онда након шест месеци покреће и руке и ноге. Физички напредак и поглед детета све вам говоре.

Вулевић подсећа да усвојитељство у Србији има дугу традицију, само што су се деца пре 20 година прихватала потпуно и непотпуно. Сада се користи само први модел, где усвојитељи постају родитељи са свим правима и обавезама. Социјални систем код нас постоји од 1953. године, поузданост и стручна процедура су на веома високом нивоу.


АДАПТАЦИЈА

* ДАНАС се усвојитељи припремају у школама за родитеље, у којима их уче како да кажу деци да су усвојена.

* КОД домаћих усвојења, постоји адаптациони период који траје највише шест месеци, а може и краће.

* ПОД будним оком стручњака центра за социјални рад, малишан постаје део породице, али тек када се донесе закључак да су се усвојитељи адаптирали на дете и оно на њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Gospodar Zarin

01.03.2015. 22:37

Kao da u Srbiji nema usvojiteljskih parova. Dovoljno je setiti se kakve su tragicne skandale imali sa ruskom decom. Sramota.

eh tako

02.03.2015. 07:31

@Gospodar Zarin - Gospodine Zarin, prvo procitajte tekst pre komentarisanja. Radi se o romskoj deci i deci sa smetnjama u razvoju, tojset deci koju u Srbiji niko ne zeli da usvoji.

Zoran

01.03.2015. 22:41

Usvajaju Ameri i decu iz Kine. Recimo u Kini roditelji znaju da ostave bebu u sirotistu ako dete ima zecja usta(nije se spojila gornja usna).Amerikanka nam prica da otisla i usvojila takvo jedno dete. Kaze, sta, to se zasije i sve u redu, malo se vidi ali nije strasno. Inace moraju da promene ime detetu, ne smeju da zadrze ime koje dete imalo kod starih roditelja.

vagrant

02.03.2015. 02:05

Mene samo zanima, da li se deca u inostranstvu daju i homoseksulanim parovima? To u tekstu ne pise a ja verujem da ima i toga!

Михајло Србијанац

02.03.2015. 06:08

Гроза ме је ухватила док сам читао овај чланак. Дали наша влада зна шта ради када мање више продаје децу нашег држављанства.

Zoran ( Sweden )

02.03.2015. 07:32

Treba dobro razmisliti pre nego dozvolite Svedjanima da usvajaju srpsku decu. Ovde nazalost i homoseksualci imaju prava na usvajanje dece, tako da su mnoga deca zavrsila kod takvih parova. T je razlog zasto Rusi vise ne dozvoljavaju Svedjanima da usvajaju decu iz Rusije.

realni

02.03.2015. 15:39

@Zoran ( Sweden ) - Kakve ti gluposti pricas Zorane,Da bi netko usvojio bolesno djete treba biti veliki humanista,isto tako usvojiti djete kad vec imas svoju djecu je humano ,A da su Rusi humani usvajali bi djecu i Rusije a nebi to radili Svedi Ameri i drugi

mirjana

02.03.2015. 13:04

A da li neko uopste proverava kako su ta usvojena deca? Da li su ziva, da li su zdrava?

Srbin Srbin

02.03.2015. 14:30

Nije im dosta štp su krali decu iz porodilišta nego sad prodaji sirotonju poremećenim umovima sa zapada!!!

realni

02.03.2015. 15:44

@Srbin Srbin - Srbine usvoji ti bar jedno djete bolesno djete budi human i pruzi mu ocinsku ljubav.Nagovori svoje prijatelje humane Srbe da usvajaju djecu pa ta ista djeca nece zavrsiti kod kako ti kazes bolesni umova sa zapada

Teška srca -ali bolje je tako

03.03.2015. 14:38

Razumem mnogima se vest ne sviđa. Izigravaju ljudi rodoljube.Tako i treba, ali ti koji lupaju minuse nek razmisle, da su odlaskom iz Srbije ta deca dobila BUDUĆNOST koju u Srbiji nažalost nemaju! Nemaju mesta u obdaništima, roditelji ne mogu da ih prehrane, kada porastu šta da uče kada je prosveta pukla, para za fakultete nema, a i da završe, gde i šta da rade -osim da se upute u svet. Srbija je sa svim dosadašnjim vladama postala država bez budućnosti! Tako neka je bar ti siročići imaju!

Imam pedeset godina

04.03.2015. 07:08

i voleo bih da me usvoji neka porodica iz Svedske. Moze i homoseksualna.