Хришћанско наслеђе КиМ представљено у Конгресу САД

Танјуг

четвртак, 12. 02. 2015. у 19:04

Хришћанско наслеђе КиМ представљено у Конгресу САД
На промоцији монографије "Хришћанско наслеђе Косова и Метохије: историјско и духовно средиште српског народа" у америчком Конгресу, учесници су апеловали да се заустави уништавање храмова на КиМ

У америчком Конгресу представљена је монографија "Хришћанско наслеђе Косова и Метохије: историјско и духовно средиште српског народа", проширено и допуњено издање књиге "Задужбине Косова", на енглеском језику, а неколико излагача апеловало је да се заустави уништавање и скрнављење храмова на КиМ и да се заштите манастири и цркве, саопштила је вечерас Српска православна црква.

Књига је представљена у библиотеци Конгреса САД у Вашингтону, на свечаности на којој је управник одељења за Европску књигу Харис Грант рекао да је библиотека почаствована што има тако ретку уметничку и историјску монографију.

Публикација је настала у издању Севастијан преса, Издавачке куће Епархије западноамеричке, Балканолошког института САНУ и Православног богословског факултета Универзитета у Београду, саопштила је СПЦ.

Епископ херцеговачки Атанасије, говорећи о књизи, истакао је да духовно, културно и уметничко благо Косова и Метохије, 1.400 цркава и манастира и посебно десетине великих светиња од 12. до 14. века, спада међу највећа достигнућа хришћанске цивилизације.

Нажалост, уместо да буду препознати као богатство светске баштине, ови православни и српски споменици, изузев неколицине, изложени су демолирању па и девастацији, наводи се у саопштењу.

Зато је, како се истиче, СПЦ дубоко забринута за судбину нашег народа на Косову и његових светиња, од којих је 150 срушених од 1999. до 2003. године и још 35 у погрому 2004.

Епископ Атанасије позвао је на скупу, одржаном 10. фебруара, на заштиту основних људских права и верских слобода, наводи се у саопштењу у којем је посебно указано на несхватљиво спречавање повратка избеглих Срба и посете преосталим светињама и гробљима.

Епископ западноамерички Максим указао је да је књига плод рада више десетина аутора, међу њима и историчара Душана Батаковића, директора Балканолошког института САНУ.

Пензионисани професор Националног универзитета за безбедност и бивши помоћни директор за Балкан Стивен Мајер је указао на различите политичке аспекте косовског питања и подсетио на неопходност много опрезнијег и истанчанијег приступа угроженом српском наслеђу на Косову и Метохији.

Књига у тврдом повезу на 1.008 страница, илустрована је са више од 900 колорних репродукција свих важнијих историјских личности, градова, манастира, цркава, фресака, икона и уметничких дела, а посебно је презентована српска баштина под заштитом УНЕСКО.

Монографија садржи и текстове историчара, теолога, публициста, уметника али и преводе историјских докумената и повеља.

Промоцији су присуствовали и представници амбасаде Србије, наведено је у саопштењу и истакнуто да ће књига бити представљена и у Бостону, Њујорку, Чикагу, Финиксу, Лос Анђелесу, Сан Франциску.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ana

12.02.2015. 19:21

konačno,nešto što ostavlja tragove i daje nadu,očuvati običaje,kulturu,zaštiti svoje,makar pisanom rečju i slikom,da nam deca sutra znaju odakle su i ko su..ma,šta se dešavalo politički

Miroslav

12.02.2015. 22:54

@ana - Ne vidim korist. Ameri su vecinom protestanti,smeju se na Srbe i smatraju nas kao neznabozcima i < pagans> .

Marko BG

12.02.2015. 19:39

Svaka čast ! Tako se to radi, veoma pametno, primišljeno i efikasno predstavljanje srpske baštine na KiM. To je pravi način da poruka stigne do moćnika u USA.