У ИЛЕГАЛНОМ преласку српско-мађарске државне међе, гранична полиција Мађарске у недељу је ухватила 1.022 мигранта, међу којима је 991 косовски Албанац, док су њихове колеге из Србије у тој намери ових дана спречили више од пет стотина људи.

Готово сви су поднели захтев за азил и предати су у надлежност имиграционе службе Мађарске. Они малобројни који то не затраже, буду враћени полицији са наше стране границе, која их потом процесуира.

Са српске стране границе поднето је око 460 прекршајних пријава, одузето 20 путничких и моторних возила којима је један део тих лица кријумчарен, а против кријумчара поднето је 12 кривичних пријава. Како сазнајемо, Прекршајни суд у Суботици прописао је казне за од 5.000 до 50.000 динара или 30 дана затвора, а већина људи са Косова је код себе имала новац да их одмах плати казну и настави даље.

- Нећемо одустати, немамо где да се вратимо, наша деца на Косову немају будућност - кратко, не подижући поглед, рекао нам је Кирај из Гњилана.

Проблем илегалних миграната, држављана Косова и Метохије посебно је ескалирао у протеклих месец, месец и по дана. На аутобуску станицу у Суботицу дневно стигне бар десетак аутобуса, ванредних линија, препуних људи свих генерација.

АПЕЛ ЈАХЈАГЕ У ВУЧИТРНУ, Урошевцу и још неким градовима на КиМ карте за ванредне аутобусе у Суботицу продате су унапред за седам дана. Сваке ноћи полазе све већи конвоји аутобуса са Албанцима за Суботицу, а како извештава АП, председница Косова Атифете Јахјага забринута развојем догађаја у недељу је позвала Косоваре да остану код куће. Јахјага је посетила Вучитрн, где се хиљаде грађана укрцало на аутобусе за Србију, одакле су отпутовали за ЕУ, наводи агенција. - Није решење да се побегне - рекла је Јахјага и позвала Косоваре да "поднесу терет изградње младе земље".

Чим изађу из аутобуса, као по команди, у колонама, млади, жене са децом у наручју, средовечни мушкарци, са само најнужнијим пртљагом, одлазе до таксиста који их спремно очекују испред. По цени од 30 евра, возе их до вила на Палићу, а како код себе имају само личне карте КиМ, одатле, углавном пешке, преко шума, њива и других тајних канала одлазе до границе са Мађарском. Колоне Албанаца могу се видети на Палићу, у Хоргошу, Бачким Виноградима, али и на путевима ка Ашотхалому, Морохалому и другим пограничним селима.

ПРЕГОВАРАЈУ СА ЕУ

ЗВАНИЧНИЦИ приштинских власти започели су контакте са земљама Европске уније у циљу постизања споразума о привременом запошљавању радника са Косова на организовани начин, преноси дневн лист из Приштине "Експрес".

Тим поводом министар за рад и социјална питања у косовској влади Арбан Абраши је изјавио да су већ почели контакти са неколико земаља и, како је рекао, први знаци већ дају позитивне наговештаје.

Такав пројекат, према његовим речима, односи се на финансијску подршку, али и подизање нивоа стручне спреме у неколико области за којима постоји потреба на тржишту рада на Косову.


МИЛАН ИВАНОВИЋ: ОНИ БАШ НИШТА НЕ РАДЕ СЛУЧАЈНО

ПРЕСЕДНИК СНВ северног Космета Милан Ивановић, за "Новости"је оценио да је чудно да овако плански и организовано Албанци масовно одлазе и то зими.

- Економски разлози могу бити мотив имајући у виду енормну незапосленост у овој квазидржави, али није логично да то може бити мотив у најхладније време - каже он и додаје да су лоши економски услови на Косову били присутни и пре неколико месеци, односно година, па Албанци нису одлазили масовно.

Ивановић наглашава да Албанци не раде ништа случајно што се, каже, могло видети по последњим демонстрацијама у Приштини. Он је упозорио да масовни одласци у западно- европске земље могу бити део притисака на ЕУ да издејствују што боље позиције у преговорима Приштине и Београда.

- Ово може бити порука Бриселу да је, рецимо, Албанцима "Трепча" потребна као би се запослили... - рекао је лидер СНВ уз упозорење да чак око 60.000 Албанаца који су поднели захтеве за српске пасоше можда имају намеру да се настане у друге делове Србије, оне који се налазе на мапи тзв. велике Албаније. (Д. З.)