Више хиљада Албанаца демонстрирало је у центру Приштине, захтевајући смену косовског министра за повратак Александра Јаблановића, због тога што је нападаче аутобуса са расељеним Србима за Божић у Ђаковици назвао дивљацима. Повређено је 19 полицајаца и двоје демонстраната. Полиција је привела 22 учесника протеста.


Демонстранти су затражили од косовског премијера да смени Јаблановића или да поднесе оставку, јавља РТС.

Демонстранти су носили и транспарент "Трепча је наша", због одлуке владе да повуче одлуку о преименовању "Трепче" у јавно предузеће.

Истакнуте су биле и заставе које симболизују тзв. "Велику Албанију", идентичне застави развијеној током утакмице Србија–Албанија у Београду.

Косовска полиција употребила је сузавац и привела неколико учесника данашњег протеста у Приштини, а 19 полицајаца и два демонстранта су повређена.

Како су навели извори из полиције, приведени су насилни демонстранти који су гађали камењем зграду приштинске Владе, али и полицајце који су обезбеђивали скуп.

Демонстрације су организовали Покрет "Самоопредељење" и Удружење "Позив мајки" у Ђаковици.

Лидер Покрета "Самоопредељење" Аљбин Курти затражио је од премијера Косова Исе Мустафе да до понедељка у 16 часова разреши актуелног министра за повратак и заједнице Александра Јаблановића.

Пре почетка демонстрација, на зидовима дворишта православне цркве у Ђаковици исписан је графит "Ослободилачке војске Косова".

КАМЕНОВАНА АМБАСАДА ЦРНЕ ГОРЕ

Демонстранти су каменовали црногорску амбасаду у Пришšтини, али у инциденту није било повређених, јавио је пришšтински Телеграфи.

Полупана су стакла на згради у којој се налази амбасада Црне Горе, пренеле су подгоричке Вијести.

Црногорска амбасада налази се на другом спрату зграде на тргу Мајке Терезе.

До инцидента је дошло када је полиција почела да растерује присталице покрета Самоопредељење који су нешто раније каменовали и зграду косовске владе.

НАПАДНУТЕ ЕКИПЕ РТС И РТК 2

Током протеста демонстранти су покушали физички да се обрачунају са сниматељима и новинарима РТС-а и редакције РТК2, која емитује програм на српском језику.

"Гађали су нас летвама и камењем. Покушали су да нам отму камеру, када су чули да причамо на српском језику", пренела је репортерка телевизије РТК2 Александра Јовановић.

Сниматељ Бојан Кошанин погођен је флашом у руку, али нема теже повреде.

Полиција је екипи РТК 2 саветовала да се удаљи са демонстрација, јер за њих није безбедно.

Како се наводи, екипа РТК2 ипак је наставила да прати демонстрације, на којима су се захтевало разрешење министра Александра Јаблановића и протестовало због одлуке косовске владе да повуче одлуку о преименовању "Трепче" у јавно предузеће.

ЈАХЈАГА ОСУДИЛА ВАНДАЛИЗАМ У ПРИШТИНИ

Косовска преседница Атифете Јахјага осудила данас је вандализам једне групе демонстраната у Приштини и од организатора протестног скупа затражила да се од дистанцира од оних који су напали полицију и нанели штету косовским институцијама и пословним објектима у граду.

"Сматрам данашње протесте у Приштини демократским правом грађана Косова, да би изразили своје захтеве. Ипак оштро осуђујем вандализам једне мале групе демонстраната према влади Косова и приватним бизнисима грађана Косова", наводи се у Јахјагином саопштењу за медије.

Према њеним речима, право на протесте је неотуђиво право које се гарантује у свакој демократији, међутим њу прати и одговорност да се сачува јавни ред.

"Позивам све стране за смиреност и политичку зрелост", пише у саопштењу Јахјаге.