Враћање имовине српским јеврејима: Народ готово уништен, некретнине без наследника

В. Ц. Спасојевић - Р. Драговић

14. 01. 2015. у 20:00

Власти почињу рад на закону који ће омогућити повраћај иметка отетог од жртава Холокауста у нашој земљи. У Србији отимали немачки окупатори, а не колаборационисти

Враћање имовине српским јеврејима: Народ готово уништен, некретнине без наследника

ВРАЋАЊЕ имовине отете од Јевреја страдалих у Холокаусту који немају наследнике коначно би, после три године одлагања, требало да буде решено. Како очекују у Агенцији за реституцију, овај закон, ако буде политичке воље, могао би да буде готов до јула.

Из Владе поручују да ће рад на закону почети пошто посланици усвоје измене Закона о реституцији. За посао ће бити надлежно министарство финансија или правде. При ресору правде лане је већ постојала радна група, али је одржала само један састанак.

- Већина земаља донела је закон о враћању имовине жртава Холокауста које немају наследнике - Грчка још 1944. године. Србија мора да га усвоји по два основа. У Закону о враћању одузете имовине и обештећењу децидно се наводи да ће имовина тих жртава Холокауста бити предмет посебног закона. Такође, потписници смо Терезинске декларације, која нас на то обавезује - каже Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

Он додаје да је то и наша морална обавеза, јер, како каже, „желимо да ниједна последица Холокауста не остане на снази“.

Већина земаља враћање јеврејске имовине без наследника решила је формирањем фонда или тела коме су враћене некретнине. Та имовина сада се користи у меморијалне, едукативне и сврхе унапређења јеврејске заједнице.

Од 34.000 Јевреја, колико их је било пре Другог светског рата у Србији, 31.000 је убијено. Углавном целе породице - од беба до стараца, па је остала значајна имовина без титулара.

ЕПОПЕЈА ЈЕВРЕЈСКЕ ИМОВИНЕ У САВЕЗУ јеврејских општина подсећају да су јеврејску имовину отимали окупатори и колаборационисти, па је после рата остала подржављена или остала у поседу оних који су је држали током рата. Мали део добара враћен је преживелима, али не у потпуности. Делимично је национализована 1952. и то заједно са имовином ратних профитера. Државна политика у послератном периоду онемогућила је да преживеле Јевреје обештети Немачка.

- У Београду, Новом Саду, Суботици и Нишу постојале су јаке јеврејске заједнице. Претпостављамо да ће највише имовине бити у Београду - на горњем Дорћолу је било много радњи, станова и зграда - каже Секулић.

Савез јеврејских општина Србије поседује документацију за највећи део имовине која је отета на простору Србије који је био под директном немачком управом. На овом списку налази се чак 2.975 непокретности и велики број других добара - робе, драгоцености, алата и других вредности.

О одузетим добрима сведочи прецизна немачка документација, која садржи тачне адресе објеката, описе имовине, катастарске бројеве, вредност... На том списку су изузетно вредне зграде у центру Београда, међу којима и дорћолска Онег Шабат, у којој је данас смештен Културни центар „Рекс“.

- Начин враћања одузетих добара уредићемо током рада на закону - каже председник Савеза Рубен Фукс. - Претходној комисији доставили смо своје виђење начина решавања овог проблема. Очекујемо да учествујемо у писању закона, али званични позив нисмо добили. Наш став је да је овај закон потребан, јер је имовина Јеврејима одузета колективно, а у рату је настрадало више од 80 одсто Јевреја у Србији. Због тога је индивидуална реституција готово немогућа.

За разлику од осталих бивших република, у Србији су јеврејску имовину отели Немци, а не домаће власти.

- Имовину Јевреја узели су Немци преко Канцеларије генералног опуномоћеника за привреду у Србији Франца Нојхаузена. Донети су посебни закони који се тичу те имовине, а над њом су постављени комесари са задатком да је продају. Новац је уплаћиван на наменски рачун опуномоћеника у Банк Серајн у Србији, и трансферисан у Немачку - каже др Милан Кољанин из Института за савремену историју.

До краја лета 1942. већи део је распродат, па је продаја успорена. Да би се убрзало уновчавање јеврејских некретнина, немачка окупациона власт их „поклања“ Србији. Влада Милана Недића 26. августа 1942. доноси Уредбу о припадању имовине Јевреја Србији.

- Према овом „аранжману“ Српска народна банка и Државна хипотекарна банка биле су дужне да за „поклоњену“ имовину исплате немачким властима огромну суму од 360 милиона динара на „име штете коју су Немци претрпели услед вођења рата против Југославије“. Иза немачке „великодушности“, како је представљано, крила се пљачка Србије - каже Кољанин.

Исплаћена сума била је далеко већа него што би Немци добили продајом јеврејских некретнина.


ИЗ ИЗРАЕЛА 81 ЗАХТЕВ

НЕКРЕТНИНЕ наших Јевреја, али и држављана Израела који имају наследнике, већ су добрим делом враћени. Захтев за реституцију поднео је 81 држављанин Израела. Враћено је пољопривредно земљиште величине 64 хектара и девет пословних простора и станова површине 810 квадрата. Јеврејима из Србије су враћене оранице површине 2,87 хектара, неизграђено градско грађевинско земљиште од 16.193 квадрата и седам локала, станова и зграда површине 1.000 квадратних метара. Ове бројке реално су веће, јер странке у поступку нису морале да се изјашњавају о националној и верској припадности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

iko

14.01.2015. 20:39

Nikad mi Srbi nećemo biti mudri kao Jevreji.Vole svoju domovinu i rado se vračaju da je brane i učine još bogatijom.A naši političari su potpuno uništili Srbiju,i materijalno i moralno.

Dane

15.01.2015. 00:02

@iko - Ali su zato, Jevreji pre nego što su kompletirali svoju državu,posle Drugog svetskog rata,prvo rešili problem sa svojim "nevladinim organizacijama" svuda u svetu.Sada nemaju nikakvih problema u svojoj kući.

Stojan

14.01.2015. 20:44

Nemci neka im i vrate imovinu. S ko će Srpskim Srbima da vrati imovinu? Valjda smo mi najvažniji u Srbiji!

објективаН

15.01.2015. 11:20

@Stojan - Па, кад сте толико "најважнији" у Србији, што то не решисте већ једном.Како вас није срамота; и ЕУ вам помаже. АКо Срби неће да врате имовину Србима у Србији, зашто би Србима вратили имовину Хрвати у Хрватској. Велика памет фали да се то схвати.

sport

14.01.2015. 20:49

A sta je sa imovinom Srba koji su pobijeni u ovom i proslom ratu. U BH su nacisti pobili milion Srba pa dje nama drzava Srbija da pitamo za nasu imovinu ili nasa drzava,za koju smo inace kosti ostavili i krv pisali, vodi racuna samo o Jevrejima i Nacistima kao i za vrijeme 2.rata! Mozda Srbija na krjau krajeva i nije srpska drzava nego je i dalje ustase vode a vidim da zajedno sa Kolindom hoce i 3.NDH entitet...samo mogu srbijanci da prave od svoje teritorije a od nase mogu dobiti samo rat!

duki

14.01.2015. 21:46

@sport - ej sport pa mnogo lupas bre .pa nisi ni svestan sta pises. kao prvo srbija jeste srpska drzava i uvek ce tako i biti.. kao drugo srbiju vode srbi a ne ustase kao sto ovde pises . kao trece srbijanci kako ih ti zoves zive na svojoj teritoriji a o kakvoj ti teritoriji ovde pises to je sigurno preko drine pa onda izvoli pa tamo pravi rat .

Милутин

14.01.2015. 22:47

@sport - duki" Србија само изгледа да је воде Србе али у власти има и усташа које званична власт не уклања. Те усташе држе велики део власти као НВО и пљују и Србе и Србију. Погледај шта чини Соња Бисерко и Наташа Кандић! Ипак мислим да у Србији, готово, да и нема Срба, бар оних који би плакали на Лабу или гинули на Дрини за Србију.

Svetozar Jovasevic

14.01.2015. 23:56

@sport - A, ti, SPORT, nemoj da komentarise jer nemas pojma, lupetas gluposti.

Nikola

14.01.2015. 23:02

Nemamo nista protiv, ali Jevreji se moraju malo vise zaloziti za nas, jer smo prosli istu sudbinu kao i oni, a nas u Evropi i dalje mrze i napadaju kao i njih '30-tih godina!

Нови Сад

14.01.2015. 23:09

А шта је са реституцијом за држављане Србије којима су комунисти конфисковали имовину? То је далеко већи проблем. Треба лобирати ЕУ да то постави као основ за почињање преговора о придруживању, јер ови на власти немају намеру да врате украдено.

A nije tako

14.01.2015. 23:30

Vratite vi nama Kosovo sto ste nam oduzeli i dali Siptarima, Evropski zakoni Srbima mozete da uzimate imovinu i dusu a za ostale se brinete i trazite od nas da mi vratimo imovinu zar nije to Titov rezim.... Sramota

Vlada

14.01.2015. 23:51

Šta je sa ratnom štetom koju su Nemci napravili u Srbiji prema fizičkim licima? Šta je sa nama koji imamo zvanična rešenja sa međunarodnih konferencija o proceni ratne štete nanesene konkretnoj imovini naših predaka? Krajnje je vreme da država i o tome povede računa i pobrine se da dobijemo odgovarajuću odštetu. Tolika briga o manjinama nije opravdanje za zapostavljanje interesa većinskog referentnog naroda. Nemačka bi trebalo da obešteti Srbe kao i Jevreje.

baunti

15.01.2015. 04:39

@ Vlada - Koliko znam, ratna reparacija Njemacke je skoro pa otpisana od strane Tita, ne uzimajuci u obzir neke sitne patente za proizvodnju oruzja, itd. S' obzirom da SFRJ vise nema, a da je Badinterova komisija jasno prepurucila (sto su UN i uzvojile) da ni jedna republika bivse SFRJ nije direktna nasljednica iste - onda mozda i moze da se postavi to pitanje. Tito je mogao u ime SFRJ da otpisuje i oprasta, ali Srbija to ne mora. Slazem se sa prijedlogom! Gdje su advokati? A, da, jos strajkuju... :)

tel aviv

15.01.2015. 08:52

Srbi i njihova kvislinska Vlada pod Nedicem, jedini su u Evropi izvjestili Berlin 1942. da su "resili jevrejsko pitanje" u Srbiji. Iz ovih brojki jasno se vidi kako.

Nika

15.01.2015. 10:14

@tel aviv - Аха, да нису они провозали Јевреје до Јасеновца и тамо их побили па онда и себе?Срам вас било на инсинуацијама!Искористили сте Србију после 2.св.р. да не будете жигосани као нацистичка геноцидна држава, а онда сте се уз скромну помоћ "запада" крваво отцепили јер сте хтели самосталност. А онда сте ушли у ЕУ (стварно верујете као равноправни члан?)Спрема се рат поново. И опет ћете изабрати погрешну страну. Само овај пут вас нећемо вадити из...Жао ми вас је, заборавили сте ко сте...

Nika

15.01.2015. 10:03

Чекајте људи, мени ту нешто нине јасно: - Немци побили Јевреје и одузели им имовину - Србија Немачкој исплатила тражену суму новца како би откупила ту имовину, и сад - Србија треба да Јеврејима врати имовину или исплати новац!? Наравно да сматрам да Јевреји који су у другом светском рату настрадали као и Срби требају да буду обештећени, али зар не треба то да уради Немачка? Или је и то (Немачка) поставила као услов на путу ка ЕУ?