Епископ бачки Иринеј упутио је данас саучешће породицама страдалих у терористичком нападу у Паризу, апелујући на поједине медије у Србији да престану са преношењем карикатурних приказа исламског пророка Мухамеда и поштују верска осећања свих грађана.

''Ових дана, када треба да у миру и радости прослављамо празнике Рождества Христовог, све је дубоко ожалостила и запањила вест да су терористи у Паризу, на радном месту, убили 12 људи. Читав цивилизовани свет осуђује ово гнусно недело. Заједно са васцелим православним српским народом изражавамо саучешће њиховим породицама и упућујемо молитве за покој душа пострадалих'', наведено је у саопштењу портпарола Српске православне цркве.

Он је упозорио и да су у исто време неки наши електронски и штампани медији пренели карикатуралне приказе исламског пророка Мухамеда, не водећи рачуна о томе да на тај начин, како каже, најгрубље вређају верска осећања и убеђења суграђана исламске вере и да - нехотице или из елементарног незнања, што их не ослобађа одговорности - подстичу нетрпељивост, па и отворено непријатељство према припадницима муслиманске вере, односно Исламске заједнице.

''Ругање историјским личностима које су формирале верски идентитет стотина милиона наших савременика налази се изван граница законом зајемченог слободног изражавања и апсолутно је недопустиво'', поручио је Иринеј бачки.

Он је позвао посленике медија да одмах престану са таквим ''духовним насиљем и да поштују верска осећања свих грађана''.

''Браћи муслиманима изражавамо солидарност и уверавамо их да верници СПЦ, чија верска осећања су у појединим медијима на исти или сличан светогрдни начин изложена понижавајућим приказима, ни на који начин не одобравају такво схватање слободе стваралаштва и природе секуларног друштва'', истакао је портпарол СПЦ додајући да на провокације те врсте реагују молитвама.