ПРОСВЕТАРИ који штрајкују вратили су се у школе, али су часови и даље скраћени на 30 минута. У среду ће, најављују из Уније синдиката просветних радника, припремити предлог споразума који ће понудити Министарству просвете. Ако њихов предлог буде потписан, окончаће протест, најављују штрајкачи.

А до тада остаје пат позиција и “затегнута” атмосфера између незадовољних наставника и Министарства просвете. Министар др Срђан Вербић најавио је да ће наставници који у понедељак нису држали часове остати без дневнице за тај дан.

Из ресорног министарства претходно је речено да ће сви који нису држали часове у понедељак, а нису унапред направили нови распоред, остати без посла. Потом је из истог министарства затражен списак штрајкача. Најављено је и да би оцене могли да закључе “неки други наставници”.

Све ове потезе штрајкачи, који су се у уторак вратили у учионице, на часове од 30 минута, тумаче као притисак и застрашивање.

- Не знам зашто Министарство тражи спискове штрајкача. Шта ће им наша имена и презимена, јер и да треба да нас казне, то је посао директора школе. Он потписује исплате зарада, он може да покрене дисциплински поступак - каже Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника. - Не може министар да нам узме дневницу, него само директор. А поврх свега, не може то да уради док не види да ли смо те часове надокнадили.

Матијевић каже да за 22. октобар, када је настава такође била обустављена, није било надокнаде, а нису им ни смањене зараде. Помоћник министра просвете тада је најавио да ће остати без једне дневнице, ако не надокнаде часове, али се то није догодило. Ту плату су већ примили. Договорено је, тврди он, да се план надокнаде за 22. 10. направи када штрајк буде окончан. Исто важи и за часове од понедељка, па тврди да није јасно зашто министар сада најављује да ће им узети дневницу.


РЕГУЛАРНО У ВОЈВОДИНИ

ЗА ЂАКЕ у Војводини полугодиште је завршено регуларно и од среде су на распусту. Чак и наставници који су у штрајку закључили су им оцене. Из Министарства просвете саопштено је да су ученици добили ђачке књижице.

- Министарство позива наставнике да као и до сада савесно обављају свој посао и да и у осталим деловима Србије, у којима се полугодиште завршава идуће недеље, ученицима уруче књижице - поручено је саопштењем. - Министарство је посвећено проналажењу трајног решења за тежак материјални положај просветних радника и очекује да ће до њега доћи кроз конструктиван дијалог.

На питања “Новости” - због чега су затражили спискове, зашто су најавили одузимање дневнице, да ли просветна инспекција провера покрећу ли директори дисциплинске поступке против штрајкача - стигао је одговор из Министарства просвете:

- У случају штрајка водимо евиденцију о томе у којим школама се штрајкује, да ли је реч о законском или незаконитом штрајку, као и то колико наставника у једној школи штрајкује. Такође, обавеза директора је да предвиди план надокнаде наставе и да га достави Министарству, па је Министарство у обавези да све ове податке проверава. Такође, Министартво мора да примењује законе из области образовања, као и да све који су у систему образовања опомиње и позива на поштовање закона. Директор школе је први контролни орган, он је одговоран за рад школе и до сада Министарство није слало инспекцију да проверава како се одвија настава у школама у време штрајка.