Баш је добро бити Српкиња

Ивана Мићевић

07. 12. 2014. у 07:17

Баш је добро бити Српкиња
Није лоше бити жена у Србији! Боље него у Италији, Чешкој, Аргентини, на Куби...

НИЈЕ лоше бити жена у Србији! Боље него у Италији, Чешкој, Аргентини, на Куби... У само четири државе, од 108 које је проверавала Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), жене имају бољи статус, већа права и мање су дискриминисане.

И док су нас нека друга, ранија истраживања смештала међу заостало и друштво склоно дискриминацији, развојни тим ОЕЦД утврдио је другачије. Резултати су објављени пре неколико дана, а њиховом анкетом обухваћено је 160 држава. Оне које нису послале све податке, нису ни рангиране. А од 108 оних које су ушле на листу - Србија је на петом месту! Испред нас су само Белгија, која највише брине о положају нежнијег пола, па онда Француска, Словенија и Шпанија.

Ове државе, међу којима и наша, показале су се најбоље према многим критеријумима - од тога како закони штите жене, какав статус имају у породици, у којој мери имају слободу да одлучују о својој судбини, материнству...

Србија је најбоља од свих земаља региона Источне Европе и Централне Азије. Од пет група и 14 кагегорија, најбоље смо оцењени у поштовању грађанских слобода, заштити власништва жене, као и код равноправности у породици.

Образложено је да закон предвиђа да је доња граница за брак и за мушкарце и за жене - 18 година. Испод тога, потребне су посебне дозволе. Између мужа и жене нема разлике када је реч и наследству имовине, али и у деоби после развода. Све се дели напола, ако се супружници нису договорили другачије.

Ни право жене на власништво, показало је истраживање, није угрожено, осим у појединим сеоским срединама. И даље у одређеним крајевима владају такви обичају да жена не може да буде власник куће, шума или њива. То је увек њен супруг, а ако је реч о наследству, она се одриче у корист брата.

И у јавном простору даме имају једнаке шансе. Поменута је и загарантована квота заступљености жена у политици која износи 30 одсто и у републичкој Скупштини, али и на покрајинском и локалном нивоу. Наведено је да је квота и премашена, па је међу посланицима 34 одсто жена.

Наведене су и неке замерке, које се тичу законодавства и примене закона. Иако је политика кажњавања злостављања у породици и ван ње јасна, судске одлуке су често веома благе. А због друштвених табуа, наведено је, не пријављују све жене насиље у породици.


АФРИКА НАЈГОРА

ЖЕНЕ највише пате у појединим афричким државама. Најгоре је у Чаду, затим у Малију, Гамбији, Судану и Јемену, показало је ово истраживање које је спроведено трећи пут. У овим државама девојчице су принуђене да рано ступају у брак, не могу да одлучују о броју деце коју ће да роде, у лошијем су положају у односу на своју браћу. У чак 16 држава женама није дозвољено да отворе рачун у банци или да узму кредит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Zale MB

07.12.2014. 08:57

Bravo sto je tako! Inace,nase su Srpkinje po lepoti na prvom mestu. Bez omalozavanja drugih,normalno.

Petar

07.12.2014. 10:35

To je inače nasleđe onog mračnog perioda, socijalizma. Kod nas je bilo nezamislivo da žena ima manju platu od muškarca za isti posao, što je u mnogim razvijenijim zemljama bila vekovna praksa, koja postoji i danas.

StrkiUSA

07.12.2014. 10:41

A znaci zato su Srpkinje onako dignutog nosa i vecito nadrndane? Uobrazene zbog svog statusa? Tek u Americi sam saznao da zene ne moraju uvek da budu mrgodne, istripovane itd. Ovde se lako komunicira, zene su komunikativne i otvorene za pricu a daleko zatvorenije za trgovinu od Srpkinja. Verovali ili ne, vise Srpkibje drze do materijalnog nego americke cerke kapitalizma.

Predrag

07.12.2014. 11:09

Pa jos da su nam zene i normalne i da radjaju makar po troje dece u proseku, gde bi nam kraj bio....Ovako razvedena posle 2 godine braka, s jednim detetom, sela opustela, vukovi se vracaju u avlije.......gomila usedelica. E da da, to je druga strana price. Necemo o tome.

M.Mladenovic

07.12.2014. 11:47

Da potpuno su u trendu,ganjaju modu i trendove a momci u Albaniju da se zene,onda se pitamo odakle Sipetara do po Srbije.

Nena

07.12.2014. 12:02

Legoh i zaspah,koliko je sinoć, u Srbiji ( čak u Bgd). Buđenje!? Izgleda da nisam u Srbiji... Ovo iz teksta teeeeeeeško da je u mojoj realnosti i mojoj okolini.

Навијач

08.12.2014. 00:25

Српкиње имају само стравично ружне ноге па морају да их крију дугачким панталонама и чизмама.

SuziQ

08.12.2014. 06:03

Ovo nije tacno. Molim da doda web-site I dokaz gde su pronasli ovu informaciju. Narode, nemojte da se palite dok ne proverite. Ja sam proverbial OECD I Srbije nigde nema u prvih 5.

4c

08.12.2014. 06:16

Zato i jesmo tu dje smo.Takva nam je i politika drzave,nit znamo sta zelimo,nit kud idemo,em se ponekad lako prodamo za saku dolara,da nesto korisno iznjedrimo,e tek tu nam nema mane hahahhaa....Samo mi je sumnjiv ovaj spisak jer otkud Francuska prije nas kad diskriminise muslimanske zene na svakom koraku ili se one ne racunaju?!

smb

08.12.2014. 20:02

koje li se cudo dogodilo da se jednom srbija ne blati i neko je pravedan. ne mogu da se nacudim. a to je vise nego tacno. u srbiji svi kukaju pa i zene. dobro je da ne znate za gore. ko ne veruje neka se raspita, gastarbeitera i muskih i zenskih svakog leta ima dovoljno. neka vam malo pricaju kako to funkcionise na zapadu. po meni bi srbija bila na prvom mestu ispred svih. kazem neznate stvarnost. pozdrav iz CH.