Рехабилитовани Јелисавета, Александар и Никола Карађорђевић

Танјуг

05. 12. 2014. у 19:30

Виши суд у Београду рехабилитовао је принцезу Јелисавету Карадордевић и принца Александра Карадордевића пошто је утврдио да су жртве прогона и насиља из политичких и идеолошких разлога.

Виши суд у Београду рехабилитовао је принцезу Јелисавету Карађорђевић и принца Александра Карађорђевића пошто је утврдио да су жртве прогона и насиља из политичких и идеолошких разлога.

Истим решењем суда из истих разлога рехабилитован је и њихов рођак преминули Никола Карађорђевић .

У информацији објављеној на сајту тог суда, наводи се да је суд усвојио захтев за рехабилитацију и поништио указ од 8. марта 1947. године, који је донело Председништво Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије (ФНРЈ) о одузимању држављанства ФНРЈ и конфискацији њихове целокупне имовине.

Истим решењем суда су поништене и све правне последице тог акта Президијума ФНРЈ.

Суд је међутим одбио захтев предлагача којим је тражено да се поништи одлука Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача од 17. септембра 1945. године.

У решењу је образложено да је та одлука проглашена ништавом решењем Вишег суда 28. новембра 2011. године, као и да се односила искључиво на Павла Карађорђевића, а не и на чланове његове породице.

На ово решење може се изјавити жалба Апелационом суду у Београду у року од 30 дана од дана пријема решења.

Отац и мајка принца и принцезе Павле и Олга Карађорђевић рехабилитовани су пред Вишим судом у Београду 2010, односно 2012. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Gaga

05.12.2014. 20:22

Konacno! Zar je ovoliko dugo trebalo da se ceka? I zbog cega? Da li to nekojos strepi od Karadjordjevica?

Ah well

05.12.2014. 21:29

Мој прадеда је рехабилитован прошлог месеца. Иначе су га из Енглеске где је проживео последњих 30 и нешто година свог живота донели у коферу, у урни.

Маја М.

06.12.2014. 16:13

Зар је Принцезу требало рехабилитовати, па она је тада имала само пет година...

misa

06.12.2014. 21:41

Neka uzivaju u svojim parama koje su odneli, nista nisu bolji od ovih koji su se do danas izmenjali na vlasti, ja bi se stideo da kineski ambasador bolje govori srpski od nekog ko bi da bude kralj Srbije.