ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА агенција спроводи темељну истрагу о покушају прислушкивања премијера Александра Вучића у хотелу „Краун плаза“, а у њу ће се укључити и тужилаштво - сазнају „Новости“.

Одлука да се потпуно расветли потенцијална велика шпијунска афера донета је практично већ у суботу. Тада су припадници Контрадиверзионог тима Министарства одбране открили сакривену камеру и микрофон у салону „Адриатико“ у коме је Вучић имао више сусрета током састанка „Трилатералне комисије“.

Политичко-безбедносни трилер замрсила је и чињеница да је хотел у власништву оптуженог бизнисмена Мирослава Мишковића, а због сусрета Трилатерале отворене су и спекулације да су у све умешани и страни обавештајци.

Братислав Гашић, министар одбране, испричао је за „Новости“ детаље потпуно неочекиваног догађаја:

- Пошто је премијера чекао низ састанака у четири ока са страним гостима, као и увек, морали смо да преконтролишемо конференцијску просторију која је предвиђена протоколом. Јер, наша је обавеза да се бринемо о свим аспектима безбедности председника Владе.

Контрадиверзиони тим и противтерористичка јединица стигли су у „Краун плазу“ већ у суботу рано ујутру:

- Наш људи су, како им то и правила налажу, најпре разговарали са представницима хотела, који су имали обавезу да наведу шта се све у салону налази. Они нису пријавили да ту постоји било каква опрема за снимање. Али, током безбедносне контроле, иза кућишта за аларм који је био закачен за зид, пронађени су камера високе резолуције и микрофон - прича министар.

Специјалци су одмах демонтирали направу и сачинили службену белешку. Хитно су затражили и објашњење од представника „Краун плазе“:

- Руководство хотела је дало нелогично објашњење, да је камера уграђена да би конобари знали у ком тренутку могу да уђу и да унесу пиће!? Нејасно је зашто је та камера морала да буде сакривена, зашто није била видљива и зашто није била пријављена. Овако нешто се никада није десило Контрадиверзионом тиму, који је преконтролисао на хиљаде објеката за време обезбеђивања премијера. На потезу су истражни органи и тужилаштво - закључио је Гашић.

И министар правде Никола Селаковић потврдио нам је да су у хотелској просторији у којој је планирано да борави премијер били постављени прислушни уређаји.

- И из тог случаја, који се догодио 1. новембра у хотелу чији је власник Мирослав Мишковић, као и из других активности, видљиво је да је на делу ангажовање тајкуна са циљем да све те активности доведу до рушења власти. И председник Адвокатске коморе, Мишковићев адвокат, недавно је на скупу држао политички, а не говор у интересу струке и адвоката.

Могућност да је председник Владе Србије мета тајног прислушкивања не искључује ни декан Факултета за безбедност Радомир Милашиновић. Он каже да је државни врх Србије у сфери интересовања многих страних, али и домаћих обавештајних служби и неформалних центара моћи:

- Овај простор због свог значаја одувек је био интересантан великим силама, као и суседним државама. Ниједан озбиљан обавештајни систем не може да занемари позицију Србије. Постоји и више домаћих центара којима је у фокусу рад највиших државних функционера. Премијер, као тренутно најекспониранији политичар, логично је у центру њихове пажње и веома их занимају потези које он планира да повуче.

Милашиновић указује и на то да постоји спрега страних центара моћи и домаћих фактора којима је у интересу да предвиђају правце будуће државне политике:

- Шпијунажа се одувек спроводи тајним средствима и методама које нису дозвољене. То је, међутим, пут за прибављање значајних информација. Не можемо да искључимо да је постојала намера да се премијер прислушкује. Истрага би требало да покаже да ли су намере онога ко стоји иза тога добре или нису.

Инсталирање опреме за тајно снимање и прислушкивање омиљен је начин за нелегално прикупљање информација. Овој врсти обавештајног рада наруку нарочито иде технолошки развој који је изродио безброј модерних средстава за снимање, од којих је велики део чак и у слободној продаји.

У службеној белешци постоје слике спорних камера

- На тржишту постоји велики број уређаја за тонско и фотографско снимање - каже Владимир Гламочак, потпредседник Групације за техничко обезбеђење Привредне коморе Србије. - Реч је о комерцијалним средствима, која се обично не користе за шпијунажу. Државне службе безбедности које се, под одређеним условима, баве прикупљањем информација користе високософистицирану опрему која није доступна у слободној продаји.

ЗАБРАНА

ГЛАМОЧАК напомиње и да најобичнији уређаји, попут камера, фото-апарата, микрофона или диктафона, уколико њима барата стручњак, могу успешно да се користе за шпијунажу.

- Кључна је ствар да је тајно снимање и прислушкивање забрањено и да приватна предузећа и појединци немају право да се тиме баве - напомиње наш саговорник.

CROWNE PLAZA: КАМЕРЕ НЕ СНИМАЈУ ГОСТЕ

У свакој банкет сали у хотелу Crowne Plaza у Београду постоји камера која емитује слику искључиво на екран који се налази испред сале и те камере нису опремљене микрофоном и не региструју звук, наводи се у саопштењу тог хотела објављеном на сајту Делта холдинга.

- Желимо да разјаснимо да је реч о уобичајеној процедури и стандардној понуди хотела у ланцу Crowne Plaza, па и у нашој Crowne Plaza Београд - истиче се у саопштењу хотела.

Објашњава се да у свакој банкет сали постоји камера која емитује слику искључиво на екран који се налази испред сале и да је то систем који особљу хотела служи за проверу заузетости сале како не би реметили рад у банкет салама. Поменуте камере не служе за формирање видео записа, односно снимање. Слику из банкет сала камере преносе искључиво на екран испред сале, у реалном времену, уз сагласност корисника услуге. Такође, камере нису опремљене микрофоном, односно не региструју звук.

Камере, како се напомиње, нису монтиране поводом недавно одржаног састанка, већ су инсталиране приликом изградње Хотела.

Сваки клијент Хотела Crowne Plaza унапред је обавештен о овој услузи и има могућност да, ради своје приватности, камеру искључи. Организатори Трилатерале су ову могућност, у договору са особљем Хотела, искористили, истиче се у саопштењу.