ВБА разоткрива шпијунску заверу против премијера!

П. Васиљевић - Р. Драговић

05. 11. 2014. у 15:18

Истрага о покушају тајног снимања Вучића у хотелУ „Краун плаза“ током састанка Трилатерале. Гашић: Контрадиверзиони тим пронашао камеру у кућишту за аларм. Crowne Plaza: Камере не снимају госте

ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА агенција спроводи темељну истрагу о покушају прислушкивања премијера Александра Вучића у хотелу „Краун плаза“, а у њу ће се укључити и тужилаштво - сазнају „Новости“.

Одлука да се потпуно расветли потенцијална велика шпијунска афера донета је практично већ у суботу. Тада су припадници Контрадиверзионог тима Министарства одбране открили сакривену камеру и микрофон у салону „Адриатико“ у коме је Вучић имао више сусрета током састанка „Трилатералне комисије“.

Политичко-безбедносни трилер замрсила је и чињеница да је хотел у власништву оптуженог бизнисмена Мирослава Мишковића, а због сусрета Трилатерале отворене су и спекулације да су у све умешани и страни обавештајци.

Братислав Гашић, министар одбране, испричао је за „Новости“ детаље потпуно неочекиваног догађаја:

- Пошто је премијера чекао низ састанака у четири ока са страним гостима, као и увек, морали смо да преконтролишемо конференцијску просторију која је предвиђена протоколом. Јер, наша је обавеза да се бринемо о свим аспектима безбедности председника Владе.

Контрадиверзиони тим и противтерористичка јединица стигли су у „Краун плазу“ већ у суботу рано ујутру:

- Наш људи су, како им то и правила налажу, најпре разговарали са представницима хотела, који су имали обавезу да наведу шта се све у салону налази. Они нису пријавили да ту постоји било каква опрема за снимање. Али, током безбедносне контроле, иза кућишта за аларм који је био закачен за зид, пронађени су камера високе резолуције и микрофон - прича министар.

Специјалци су одмах демонтирали направу и сачинили службену белешку. Хитно су затражили и објашњење од представника „Краун плазе“:

- Руководство хотела је дало нелогично објашњење, да је камера уграђена да би конобари знали у ком тренутку могу да уђу и да унесу пиће!? Нејасно је зашто је та камера морала да буде сакривена, зашто није била видљива и зашто није била пријављена. Овако нешто се никада није десило Контрадиверзионом тиму, који је преконтролисао на хиљаде објеката за време обезбеђивања премијера. На потезу су истражни органи и тужилаштво - закључио је Гашић.

И министар правде Никола Селаковић потврдио нам је да су у хотелској просторији у којој је планирано да борави премијер били постављени прислушни уређаји.

- И из тог случаја, који се догодио 1. новембра у хотелу чији је власник Мирослав Мишковић, као и из других активности, видљиво је да је на делу ангажовање тајкуна са циљем да све те активности доведу до рушења власти. И председник Адвокатске коморе, Мишковићев адвокат, недавно је на скупу држао политички, а не говор у интересу струке и адвоката.

Могућност да је председник Владе Србије мета тајног прислушкивања не искључује ни декан Факултета за безбедност Радомир Милашиновић. Он каже да је државни врх Србије у сфери интересовања многих страних, али и домаћих обавештајних служби и неформалних центара моћи:

- Овај простор због свог значаја одувек је био интересантан великим силама, као и суседним државама. Ниједан озбиљан обавештајни систем не може да занемари позицију Србије. Постоји и више домаћих центара којима је у фокусу рад највиших државних функционера. Премијер, као тренутно најекспониранији политичар, логично је у центру њихове пажње и веома их занимају потези које он планира да повуче.

Милашиновић указује и на то да постоји спрега страних центара моћи и домаћих фактора којима је у интересу да предвиђају правце будуће државне политике:

- Шпијунажа се одувек спроводи тајним средствима и методама које нису дозвољене. То је, међутим, пут за прибављање значајних информација. Не можемо да искључимо да је постојала намера да се премијер прислушкује. Истрага би требало да покаже да ли су намере онога ко стоји иза тога добре или нису.

Инсталирање опреме за тајно снимање и прислушкивање омиљен је начин за нелегално прикупљање информација. Овој врсти обавештајног рада наруку нарочито иде технолошки развој који је изродио безброј модерних средстава за снимање, од којих је велики део чак и у слободној продаји.

У службеној белешци постоје слике спорних камера

- На тржишту постоји велики број уређаја за тонско и фотографско снимање - каже Владимир Гламочак, потпредседник Групације за техничко обезбеђење Привредне коморе Србије. - Реч је о комерцијалним средствима, која се обично не користе за шпијунажу. Државне службе безбедности које се, под одређеним условима, баве прикупљањем информација користе високософистицирану опрему која није доступна у слободној продаји.

ЗАБРАНА

ГЛАМОЧАК напомиње и да најобичнији уређаји, попут камера, фото-апарата, микрофона или диктафона, уколико њима барата стручњак, могу успешно да се користе за шпијунажу.

- Кључна је ствар да је тајно снимање и прислушкивање забрањено и да приватна предузећа и појединци немају право да се тиме баве - напомиње наш саговорник.

CROWNE PLAZA: КАМЕРЕ НЕ СНИМАЈУ ГОСТЕ

У свакој банкет сали у хотелу Crowne Plaza у Београду постоји камера која емитује слику искључиво на екран који се налази испред сале и те камере нису опремљене микрофоном и не региструју звук, наводи се у саопштењу тог хотела објављеном на сајту Делта холдинга.

- Желимо да разјаснимо да је реч о уобичајеној процедури и стандардној понуди хотела у ланцу Crowne Plaza, па и у нашој Crowne Plaza Београд - истиче се у саопштењу хотела.

Објашњава се да у свакој банкет сали постоји камера која емитује слику искључиво на екран који се налази испред сале и да је то систем који особљу хотела служи за проверу заузетости сале како не би реметили рад у банкет салама. Поменуте камере не служе за формирање видео записа, односно снимање. Слику из банкет сала камере преносе искључиво на екран испред сале, у реалном времену, уз сагласност корисника услуге. Такође, камере нису опремљене микрофоном, односно не региструју звук.

Камере, како се напомиње, нису монтиране поводом недавно одржаног састанка, већ су инсталиране приликом изградње Хотела.

Сваки клијент Хотела Crowne Plaza унапред је обавештен о овој услузи и има могућност да, ради своје приватности, камеру искључи. Организатори Трилатерале су ову могућност, у договору са особљем Хотела, искористили, истиче се у саопштењу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

Vrana

05.11.2014. 15:55

Logicno je da pokusavaju na sve nacine da mu nadju slabu tacku, jer radi direktno protiv tajkunskih interesa.

Dule

05.11.2014. 16:02

Normalno bi bilo da premijer i vlada rade u interesu naroda koji ih je izabrao, kao na primer Mađarski premijer, a vi to ne radite. Kada budete radili u interesu naroda koji vas je izabrao, verovatno nećete više imati ovakve probleme.

paranoja

05.11.2014. 16:18

čista paranoja ministra verovatno premijer nije zadovoljan rasdom ministra pa ovaj malo da mu se uvuče pod kožu

Goran

05.11.2014. 16:21

"Da li mislite da je normalno da bilo ko prisluškuje predsednika vlade", zapitao je Selaković. Nije normalno ni što nas svi lažu i mažu...

Joj mukice jedne

05.11.2014. 17:11

Svi se urotili protiv vas, i advokati i zdravstveni radnici i studenti i... ma cela vasiona. Bitno je da vasi partneri sa zapada jos nisu.

neobavešteni

05.11.2014. 17:29

Pojedinačni sastanci sa "trilateralcima"? Možda je neko hteo da budemo barem minimalno obavešteni o tajnim razgovorima.

Majda S

05.11.2014. 17:52

Upiru poslednje atome snage da opstanu i ostanu na povrsini sa svojim kriminalnim miljeom, mada im nece uspeti. Borba protiv korupcije i kriminala je, sto bi rekli mladi, brutalna

Marijana M

05.11.2014. 17:54

A hotel je sasvim slucajno u vlasnistvu Miroslava Miskovica? Ma nemoguce da on ili njegovi imaju nesto protiv AV...Mislim da ce cika Misko uskoro da plati sve sto treba ...ne moze ni strajk da traje vecno

bezbednjak

05.11.2014. 18:01

"Para vrti gde burgija neće!" A ovde izgleda i burgija i para odradili svoje! A poznato i gde su stacionirane pare! I kod koga!

Podrška

06.11.2014. 00:03

@Alex - Baš paranoja, samo ne znam odakle kamera i to sakrivena !? U svakom slučaju treba ismejati to i standardno izvrnuti ruglu jer može neko poverovati da su stvarno hteli da prisluškuju premijera !? Možda nije na odmet i reći da je Vučić sam sebi postavio kameru da se još više obesmisli ovaj blago rečeno skandal zbog čega neko mora na robiju ! Nisam simpatizer Vućića ali mislim da se upustio u borbu sa ozbiljnim kriminalom u čemu ima moju podršku jer mislim da je u tome čvrsto rešen

obavešteni

05.11.2014. 18:58

U kojoj državi mini star nepravde iznosi policijska saznanja ?U kojoj državi mini star pre donošenja sudske odluke zna kakva je odluka suda?U kojoj zemlji se za prisluškivanje okrivljuje advokatura?Sve je to moguće samo u Srbiji! ALAL VERA MAJSTORI!

opsednut premjerom

05.11.2014. 19:47

dramski pisci,gde ste? D. Kovacevic bi uradio lepu mini seriju po Selakovicu. Onako saljivu

postenjacina

05.11.2014. 19:49

sta ima veze ako ga prisluskuju. Pa nije valjda da narodu govori druge stvari nego privatno?

Ko to tamo peva

05.11.2014. 21:44

Da li su se okupili u Kraun Plazi da proslave vracenje pasosa Miroslavu Miskovicu?

Hermes

05.11.2014. 22:53

Kad ovaj keramičar kaže ''...morali smo da prekontrolišemo...'' postidim se.

farsa

05.11.2014. 23:02

Nisam Vučićev pristalica, ali ovi "trilateralci" su ljute guje i imaju pipke svuda. Oni prisluškuju i snimaju sve, pa i one koji su sa njima na sastancima, kako bi pokušali da nađu nešto čime će posle da ucenjuju. Zato i jesu "vlada u senci", a ne zato što se ne zna ko su.

zoran

05.11.2014. 23:02

E budalastine pa mene su u Hajatu jos pre 15 godina snimale kamere kada sam tamo bio na rucku.Prvo sam se cudio kako konobar uvek naidje kad treba da sipam vino u casu,pa sam primetio da su svuda kamere pri plafonu.To je bas super,ko ima nesto da krije njemu ne odgovara,verovatno.Cemu fobije,opusteno.

Viktor

06.11.2014. 08:34

Vučić ima hitno da "neutrališe" sve svoje oponente. Ipak su oni pokušali da ga prisluškuju. Zna se šta je Tito uradio sa Rankovićem kad je otkrio da ga je ovaj imao nameru prisluškivati.

Djole

06.11.2014. 12:35

@Viktor - Viktore, ovo nije partizanski film i nije 1950-ta. Ovo je 21 vek i sada se ljudi ne "neutrališu", Ipak je ovo Evropa ma koliki smo mi neandertalci. I da mi je da znam koliku platu primaju ti što ostavljaju komentare partizanskog karaktera. Evo ja sam bez posla i drage volje ču botovati po ceo dan i noć.

kaj?

06.11.2014. 19:06

@Viktor - pa nije valjda da premjer privatno govori drugo od onoga u javnosti? Nesto sto bi ga moglo kompromitovati? Pa to je najsiromasniji premjer u uregiji. Nema on tajni prema svom narodu

e1

07.11.2014. 11:10

@Viktor - Ako baš hoćeš da znaš on i nema tajni ali se ovako tajno snimljeni materilali montiraju ištimaju kako odgovara onom ko jih naručuje

Milica D

06.11.2014. 08:43

Ne sumnjam u strucnost vojske i pripadnike VBA. Gasic ima za cilj da se razotkriju zavere i uspece u tome. Premijer mu je dao jedan tezak zadatak sigurna sam da ce se ministar Gasic dobro pokazati,jer je bezbednost premijera na prvom mestu.

ANDRIJA, Beograd

06.11.2014. 18:30

Ajde ne lazi... Svi mi koji dajemo podrsku SNS, Vucicu i nama slicnima imamo bar po 200000 platu... to vec znaju i mala deca, pa bar budi u tome iskren, ako vec u svemu ostalom lazemo ovaj narod!

МИЛАН ЦВИЈОВИЋ

06.11.2014. 20:33

Треба испитати БИА ко прислушкује Премијера Вучића и ухапсити га.

Polupismeni čitalac

07.11.2014. 13:43

@МИЛАН ЦВИЈОВИЋ - Koga uhapsiti- Vučića? Lepo, ali Cvijiću ne piši dvosmisleno nego tako da te mi svi razumemo! Ja sam razumeo da hoćeš da hapsiš Vučića. Nemoj da baksuziraš!