СКУПШТИНСКУ расправу о изменама закона о јавном бележништву и промету непокретности који треба да помире адвокате и државу и прекину скоро двомесечну блокаду правосуђа, у понедељак је пратила полемика између Адвокатске коморе Србије и Адвокатске кривичне уније. Док је у посланичким клупама представљано решење да уговоре могу да пишу странке, адвокати и нотари, севале су варнице међу браниоцима.

АКС је саопштила да са Адвокатском кривичном унијом Србије (АКУС) - која је, како су у суботњем броју пренеле „Новости“, предложила да браниоци почну да заступају клијенте у притворским предметима - нема никаквих додирних тачака. На сајту „Протест адвоката“ објављено је да су „две-три канцеларије из Београда, из круга тзв. подобних адвоката власти организовале удружење АКУС, лажно се представљајући као секција у оквиру АКС. Из њиховог оснивачког акта видљиво је да имају намеру да отпочну са радом“.

Председник АКУС Боривоје Боровић ово је демантовао и за „Новости“ потврдио да су иницијативу за формирање уније, почетком октобра, АКС поднели он, Драган Палибрк, Драгољуб Ђорђевић, председник АКС, и Слободан Шошкић, председник АКБ.

- Састанак смо организовали 30. октобра због угрожености права притвореника у време протеста. Нагласили смо да подржавамо штрајк, али и позвали УО АКС и Министарство правде да нађу решење. Лично сам био медијатор између АКС и министарства, и мислим да су се преговори нашли у ћорсокаку - каже Боровић.

Истиче и да АКУС не цепа адвокатуру и не ради у корист Министарства правде, као и да му је жао што се у оквиру адвокатуре траже „унутрашњи непријатељи“. Притом, челници Коморе заборављају да је управо он инсистирао на помирењу АКС и АКБ.

- Покушали смо да упозоримо на кршење Европске конвенције о људским правима, јер, не могу притвореници да месецима буду лишени слободе само зато што штрајк траје унедоглед - закључује Боровић.

НЕ МОГУ У СКУПШТИНУ АДВОКАТИ су тражили да са галерије прате седницу, али им није дозвољено, јер обезбеђење није добило списак гостију. Из АКС су оценили да је у „питању диктаторски карактер власти“, а председница парламента Маја Гојковић им је поручила да им није забрањено да дођу, али да морају да испоштују процедуру. Парламент ће измене закона најраније усвојити у среду.

Министар правде Никола Селаковић поручио је адвокатима из парламента да су измене прописа о нотарима и промету непокретности „максимално рационално решење предложено на захтев адвоката“, мада „није скроз подударно са оним што тражи врх адвокатске коморе“:

- Адвокати и јавни бележници нису супротстављене стране. Грађани неће имати веће трошкове ако уговор сачине са адвокатом и однесу га бележнику да га претвори у јавну исправу. Нотар проверава чињенице о уговору и одговара за евентуалну штету.

Расправа је протекла без посланика СДС, који су рекли да нема сврхе разматрати предлоге закона, јер су у току разговори министра правде и адвоката. Шеф демократа Борислав Стефановић најавио је да ДС неће подржати измене и тражио да Селаковић поднесе оставку:

- Не желимо да држава било каквој групи људи, који су на незаконит начин формирали комору, даје овлашћења да узимају десетине хиљада евра месечно - казао је Стефановић.

- Ако мислите да је оставка право решење, прихватам је, ако убедите људе који су ме изабрали - одговорио је министар.

Адвокатске коморе позвале су чланове широм Србије да се окупе у уторак на протесту у 11.59, на Тргу Николе Пашића, у Београду, испред Дома синдиката, на скупу „У минут до 12“.