Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је уредба Владе Србије о радној активацији корисника новчане социјалне помоћи почела да се примењује у скоро свим локалним самоуправма у Србији.

Вулин је обишао кориснике социјалне помоћи који су радно ангажовани на уређењу дворишта цркве Св. Димитрија у Косовској Митровици и том приликом истакао да се Уредба о радној активацији корисника новчане социјалне помоћи примењује и овде као што је почела примена у скоро свим локалним самоупоравама на простору централне Србије.

Он је устакао да радна активација није никаква казна већ да је то само начин да човек који је сада у стању социјалне потребе покаже својим радом, образовањем да социјалну помоћ цени и да је спреман да се за њу бори, да за њу ради, да се захвали друштву.

"Ако држава већ води рачуна, ако држава не смањује социјална давања, онда је ово добар начин да се каже држави хвала и да се каже својој заједници хвала. Уосталом, нећете наћи лек за незапосленост осим кроз рад и осим кроз учење," поручио је министар.

Вулин је казао да је радна активација корисника новчане социјалне помоћи првенствено услуга корисницима новчане социјалне помоћи да искораче из лошег и тешког стања у коме се налазе.

"Уосталом, социјална помоћ не може да буде занимање, не може да буде нешто што ће трајати, што ће одредити и трајати читав живот, социјална помоћ је помоћ за стање невоље а то стање мора да се промени," казао је он и истакао да се то мења кроз рад и учење.

Активација није никаква казна, активација је прилика, рад је прилика да промените свој положај и рад је прилика да се захвалите својој земљи, истакао је Вулин и нагаласио да то функционише и у Косовској Митровици.

Ја сам пре неколико дана озваничо почетак спровођења ове Уредбе у Суботици, ускоро ћемо у Београду, у свим већим градовима, покренућемо све радно способне кориснике новчане социјалне помоћи да допринесу и да раде, најавио је Вулин.

Он је казао да је, по статистици, 140.000 људи је радно способно и прима новчану социјалну помоћ.

"Тих 140.000 људи својим радом може нешто да промени у својој средини. Ту прилику једноставно не смемо да пропустимо," нагласио је министар Вулин.

Један од корисника социјалне помоћи који су радно ангажовани у Косовској Митровици Драган Брзаковић казао је да се данас исперед цркве у Косовској Митровици на радној акцији окупио у договору са директором Центра за социјални рад.

"Ми смо се окупили данас на радно ангажовање да средимо овај круг око цркве. Тим поводом ја сам врло захвалан што могу да допринесем нашој општини и захвалан сам уједно држави Србији што нам је омогућила да примамо социјалну помоћ," казао је Бразаковић.

У Косовској Митровици процена је да је око 1000 особа које примају социјалну помоћ радно способно.