Комисија пресуђује о премештању Теслине урне

Р. Др.

27. 10. 2014. у 21:16

Њени чланови биће представници Владе Србије, главног града, Српске православне цркве, САНУ, Музеја Николе Тесле...

ФОРМАЛНУ одлуку о преносу посмртних остатака Николе Тесле из Музеја у порту Храма Светог Саве донеће Скупштина града Београда. Коначно мишљење о пресељењу урне са његовом пепелом, међутим, даће комисија која би требало да буде формирана до краја године. Њени чланови биће представници Владе Србије, главног града, Српске православне цркве, САНУ, Музеја Николе Тесле...

Главни задатак овог тела биће да још једном одмери тежину свих аргумената за и против преноса пепела великог научника. Комисија би требало и да формулише званични предлог и проследи га одборницима на усвајање. Паралелно са тим, биће спроведена процедура прикупљања урбанистичке документације за подизање споменика, чије ће постоље бити Теслино будуће почивалиште.

У ишчекивању расплета приче око промене места почивања урне генија из Лике, Музеј Николе Тесле добио је и ново руководство. Ова чињеница није без значаја, јер је претходни директор Владимир Јеленковић био жестоки противник ове иницијативе, тврдећи да то није била научиникова жеља. Његов наследник, Бранимир Јовановић, који је у понедељак ступио на дужност, истиче да ће Музеј помоћи сваку потрагу за најбољим решењем, али да није овлашћен да о овом питању одлучује.

- Припремићемо сву потребну документацију која ће помоћи да се донесе најбоља одлука - напомиње Јовановић. - Утисак је да досадашња расправа о овом питању углавном није била заснована на аргументима, већ на личном суду појединаца. Музеј ће да се потруди да обезбеди доступност свих чињеница о овом питању.

Тим стручњака који ће решавати о будућности Теслине урне мораће да узме у обзир и Меморандум који су у фебруару, поред патријарха Иринеја, потписали и градоначелник Београда Синиша Мали и министарка Зорана Михајловић. Својим потписима они су се обавезали да ће да учине све да пепео великог научника буде пресељен у порту Храма Светог Саве.

- Ништа се није променило - кажу о овом питању у Српској патријаршији. - Наша иницијатива је добро одмерена и аргументована. Не видимо ниједан реалан разлог да се српски народ и Београд не одуже Тесли на најбољи могући начин.


ТРИО ВЕЛИКАНА

ПОТПИСАНИ меморандум предвиђа смештање Теслиног пепела у основу споменика који ће бити подигнут између Храма Светог Саве и Народне библиотеке Србије. Монумент ће бити идентичан бисти коју је према идеји академика Николе Коке Јанковића на Лонг Ајленду открио председник Томислав Николић. Идеја је да се Тесла симболично прикључи српским великанима Светом Сави и вожду Карађорђу, који такође имају споменике на Врачару.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Hermes

27.10.2014. 23:28

Postoji li igde u svetu slučaj da ista osoba, bez obzira na značaj, ima dva spomenika u istom gradu na rastojanju od 500 metara?

VV

28.10.2014. 00:11

Tesli je mesto medju njegovim pronalascima i rukopisima, a ne u društvu gramzivih popova. Neka popovi plate porez, umesto što kradu tuđi sjaj. Gade mi se.

nesha

28.10.2014. 02:24

Tesla pripada Americi i kao njen drzavljanin je zasluzio da i urna bude u Americi! Da je kojim slucajem ziveo u Srbiji proglasili bi ga za ludaka i lincovali! O ovome treba pitati i americku ambasadu i ostale svetske naucnike! Sramota!!!

Amer

28.10.2014. 02:46

Pazite se braco, u americi postoji jaka struja u srpskoj emigraciji koja hoce da se Tesla proglasi za sveca. Sta ko radi i zastupa u Srbiji ne znam ali znam da bi to proglasenje potkopalo temelje Srpske Pravoslavne Crkve. A da se nasoj Crkvi radi o glavi i spolja i iznutra, vec je dobro poznato.

posteno govoreci

28.10.2014. 03:29

samo oni kojima nista srpsko nije sveto su protiv prenosa Urne pred ponos srpskog naroda Hram Svetog Save, a s druge strane mi vecu cast od toga ni mozemo ni uciniti. i ne manje vazno tu ce prestati sve price da li je Tesla Srbin ili je Hrvat. Oni koji ga zele pokloniti Hrvatima su najveci protivnici tog cina.

Душан Вуковић

28.10.2014. 06:43

Потпуно је јасно да Тесла треба да почива у храму Св Саве.Он је крштени Србин коме је отац био православни свештеник.Музеј није место где би требало чувати посмртне остатке било кога .Замислимо ситуацију да се у позоришту чувају остаци глумаца или у пиљарници пиљара и сл.Разумем маркетиншку и економску рачуницу музеја али спрдњу треба оставити по страни.

Гагарин

29.10.2014. 07:57

@MilanUSA - То је лаж Тесла се до задњег трена сваке ноћи молио Богородици. А његово кремирање је наредио , супротно Теслиној жељи, његов рођак Титов службеник и масон. Пре тога је Тесла био сахрањен по свим православним обредима. Иначе Тесла је из фамилије која је имала у осам генерација пре њега свештенике и војнике. А и његов преминули брат је био спреман за свештеника. Све што су о Тесли и његовим верским поределењима могли да сакрију су и сакрили и фалцификовали титоисти.

Jelica Milojković

28.10.2014. 07:38

Ne mogu da verujem da je kolega Vlada Jelenković smenjen.Zar se tako ova država odnosi prema vrhunskim profesionalcima,vrsnim rukovodiocima koji argumentovano zastupaju struku I želju porodice. Naš velikan Nikola Tesla ima monumentalni spomenik ispred Tehničkog fakulteta.Lepo je da mu se Beograd oduži I postavi bistu ispred Crkve Svetog Save.Ali oskrnaviti ovaj sveti kutak u Muzeju I pokopati zlatnu urnu u zemlju je svetogrdje. No odluka je već doneta, Komisija je formalnost.

RRPANTELA

28.10.2014. 10:13

Da li smo mi lud narod. Ovo su bre sve zaludnici i nemaju pojma sta bi sa sobom. Odmah to na biro rada. Tesla je veselnik umro kao pas u belom svetu zbog pameti ovog istog naroda. Ni mrtvom mu ne damo mira. Ima li neka komisija da zaseda kako bi prebacila posmrtne ostatke izginulih na Kosovu i Hrvatskoj. Ima li tu mozgova? Za kave sam to strucnjake celog radnog veka odvaja doprinos za skolstvo?Imaju li obraza u redakciji ovo da objave ajos vise da procitaju ovi kojima je namenjeno.

Max Q

28.10.2014. 12:52

Dođe mi, svega mi, da odem u muzej i razbijem je u paramparčad, i to je pametnije rešenje nego da se Tesla, protivno svojim uverenjima i poslednjoj želji, prepusti ovim dogmatskim i nezajažljivim skorojevićima. Pu!

pnedic

29.10.2014. 09:41

Ama neko je bacio oko na lokaciju muzeja. Kako bi ga ocerupali i pretvorili u poslovni centar, moraju prvo da uklone urnu. Kad to urade, lako ce se pokrasti eksponati i ocerupati muzej kako bi ga gradske vlasti, usrani politicari i ostali placenici "muzej" prebacili na drugu "prikladniju" lokaciju a pokupili kajmak od postojece lokacije. Prica o tome gde treba da bude urna je samo paravan.