БЕОГРАД - Део студената београдског Факултета политичких наука блокирао је вечерас наставу, незадовољни условима студирања и немогућношћу да са управом постигну договор о захтевима за суфинансирање.

Студенти ће остати у згради факултета даноноћно, док се не испуне захтеви, рекла је Тањугу Наталија Ристић, из организационог тима студената.

Главни разлог за протест је, како је рекла, укидање суфинансирања студената.

Услов да се студент овог факултета финансира из буџета јесте да буде рангиран у оквиру предвиђене квоте али мора да има и просечну оцену изнад 8,00 и да сакупи 60 бодова током једне академске године, рекла је Ристић.

"У супротном, из свог џепа мораће да издвоји око 100.000 динара, колика је пуна висина школарине", рекла је Ристић и навела да су претходних година студенти и управа налазили компромисно решење и постојала је пракса суфинансирања за свакога ко има изнад 48 бодова.

Сада, како каже Ристић, та могућност не постоји иако, како тврде студенти, факултет има могућност да финансијски подржи студенте.

Академци траже и доследну примена болоњског система, без произвољног тумачења у свакој академској години.

Блокада, како наводе студенти, подразумева да неће бити наставе, без блокаде рада самог факултета.

Пре неколико дана и група студената београдског Филозофског факултета блокирала је ту институцију, тражећи од управе да испуни захтеве везане за олакшано студирање и та блокада још траје.