ВОЈНИЦИ и официри који буду учествовали на војној паради 16. октобра у Београду маршираће Булеваром Николе Тесле, стазом дугом више од два километара!

Жестоким стројевим кораком газиће више од 300 метара, дуж главне бине, која ће бити постављена испред Палате федерације.

Дужина стазе за марш и трајање стројевог корака предстојећу војну параду чини једном од најсложенијих које су икада одржане у Београду. Поређења ради, параде из времена ЈНА одржаване су испред Дома Народне скупштине, где је стаза за марширање најмање три пута краћа.

Војници и техника Војске Србије дефиловаће правцем од Бранковог моста према Земуну, док ће Дунавом пловити бродови Речне флотиле. Авиони и хеликоптери, као и руска летачка акро-група „Стрижи“, надлетаће простор између Палате Србије и Калемегдана. Као база људства и технике биће искоришћен простор испод Бранковог моста, где ће највероватније бити и команда параде.

У импровизовани војни камп, недалеко од савске обале, у среду ујутру су пристигла прва возила која ће учествовати на паради. Саобраћајницу испод Бранковог моста „притисло“ је у среду тридесетак борбених оклопних возила пешадије (БОВ) и два тенка М84, који су вучним возовима допремљени из свих крајева земље. Они су претходница ешелону на гусеницама, који ће бити комплетиран у четвртак и у коме ће бити укупно 30 тенкова.

- Овде су возила и из свих бригада Војске Србије - рекла нам је заставник Миливоје Јовановић, члан посаде БОВ-а, који је стигао из Новог Сада.

- За наступ се нисмо посебно спремали. Парада је за нас задатак, као и сваки други. Посаде возила чине искусни војници, професионалци, који ће се представити на најбољи могући начин. У возилима током дефилеа неће бити комплетна посада, већ само возач и командир. Њихов задатак ће бити да у строгом поретку прођу испред бине са званицама.

У среду су војници чистили и подмазивали делове оклопних возила, паркираних на простору између Тржног центра Ушће и савског шеталишта. У главни град сва возила су пристигла свеже офарбана и изгланцана, а завршни сјај тек ће бити ударен наредних дана. Први задатак који предстоји јесте упознавање стазе за парадни марш и увежбавање дефилеа. Наређење да се први пут изађе на Булевар Николе Тесле биће издато већ у четвртак.

Припреме су почеле и на централном простору - испред Палате Србије. Тамо смо у среду затекли камионе „Београдпута“ и „Зеленила Београд“. Њихове екипе почеле су асфалтирање стаза и уређење зеленог појаса који ће бити за публику.

- Највећи посао биће уклањање појаса траве између две коловозне траке Булевара Николе Тесле - речено нам је у Војсци Србије. - То мора да се уради, да би стаза којом ће се кретати парада добила потребну ширину. Њом ће парадирати ешелони који ће бити неупоредиво већи него што је уобичајено у редовном животу војске. Њих ће чинити 12 редова са 15 војника у линији.

До викенда почеће и подизање главне бине са које ће дефиле пратити гости параде, међу којима ће највиђенији бити председник Русије Владимир Путин.

У Министарству одбране кажу да ће од петка почети увежбавање сценарија параде. Према плану свечаности, дефиле ће почети почасном артиљеријском паљбом, после чега ће кренути дефиле пешадијских ешелона. За њима ће се кретати формације тенкова и артиљеријских оруђа. Најатрактивнији догађај који ће бити круна параде биће летачки програм, у оквиру кога ће се представити руска акро-група „Стрижи“, која лети на авионима „миг 29“.

У СТРОЈУ И 300 ВОЗИЛА

СТАЗОМ испред Палате Србије продефиловаће више од 300 различитих возила и средстава наоружања и војне опреме. Гостима и гледаоцима војска ће показати моторна и борбена возила, тенкове, артиљеријска и оружја за подршку Копненој војсци, противоклопна средства, средства специјалне намене за електронска извиђања, авионе, хеликоптере...

У саставу пешадијског ешелона налазиће се десет подешелона из јединица Копнене војске, Команде за обуку, Гарде Војске Србије, Специјалне бригаде и Војне академије. Посетиоцима ће бити приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.