Крајишници ближи правди

Марко Лопушина

06. 10. 2014. у 13:29

У Чикагу делимично прихваћена тужба Срба против компаније МПРИ из САД. Процес почиње првом статусном конференцијом 22. октобра

ФЕДЕРАЛНИ суд у Чикагу огласио се надлежним по деловима тужбе крајишких Срба против америчке агенције МПРИ, односно њеног правног наследника „Л-3 Сервицес“ и холдинга „Енгилитy“, која је као саветник хрватске војске учествовала у операцији „Олуја“. Судија Џон З. Ли одлуку је донео 24. септембра, након вишемесечног већања.

- Суд није прихватио тужбу против МПРИ за геноцид над Србима, нити је прихватио предлог да се америчким генералима суди по међународном праву - каже за „Новости“ Богдан Кљаић, председник Сабора крајишких Срба.

- Судија Ли је, међутим, одлучио да МПРИ као америчкој фирми треба судити по америчком закону због уништене имовине крајишких Срба, што ми сматрамо нашом великом победом.

Како „Новости“ незванично сазнају, тужена страна је веома незадовољна оваквом судском одлуком.

МИШЉЕЊЕ СУДИЈЕ ДОГАЂАЈИ који су приказани у трећој измењеној жалби су неизрециво трагични и ужасни - каже се, поред осталог, у мишљењу судије Лија.
- Тужиоци су изгубили домове, имовину, пријатеље и породице у „Олуји“. Али суд је ограничен да размотри захтеве над којима има надлежност. Иако су се неки од навода у тужби догодили на територији Вирџиније, укључујући преговоре између хрватске Владе и МПРИ, као и нека планирања операције „Олуја“, тужба се, пре свега, односи на наводни геноцид који се догодио у Крајини. А, федерални закони не дају јурисдикцију овом суду по том питању.

Прву тужбу против америчке компаније поднело је 2010. године више Срба у своје лично име, али и у име свих прогнаних Крајишника. Теретили су МПРИ и њене сараднике, пензионисане америчке генерале и официре „за учествовање у геноциду и прогону 200.000 Срба из Крајине“, јер је ова агенција „инструисала хрватску војску у Олуји“ и „учествовала у тој операцији“. Суду је достављен и уговор између МПРИ и Хрватске о обуци хрватске војске.

- Тужба поднета против америчке фирме МПРИ и њених генерала садржала је и захетев за накнаду нематеријалне штете избеглих Срба ради присилног напуштања својих домова и претрпљених траума - каже Кљаић. - Одштетни захтев износи око 10,4 милијарде долара. Овом судском одлуком тај захтев је избачен у први план и о њему ће бити речи на статусној расправи која је заказана за 22. октобар.

На расправу су позвани сви учесници овог процеса, дакле и амерички пензионисани генерали из МПРИ.

Правно гледано, ово је судски спор у коме група оштећених наступа у име свих страдалих и оштећених.

- По узору на јапанске избеглице, које су на суду тражиле и добиле по 25.000 долара одштете, и 200.000 Крајишника тражи толико за свој претрпљени страх, трауме и душевни бол због протеривања из својих домова и због изгубљеног завичаја - каже заступник Крајишника, адвокат Роберт Павић из Чикага.

- Сви крајишки Срби који су напустили своје домове 4. и 5. августа 1995. године жртве су агресије и имаће право на одштету уколико се спор оконча у њихову корист, без обзира на то где им је тренутно пребивалиште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

СВЕМИР

07.10.2014. 07:55

Лично не верујем да ће било који протерани Србин, жртва ове хрватске агресије добити - обештећење и правну сатисфакцију. Такве војне компаније су само продужена рука капиталиста из САД, и оне раде оно што влада САД не би требала јавно. Стога нисам убеђен да ће сами себе осудити, нажалост.

ekatarina sava savanovic

07.10.2014. 10:07

krajisnici gde bre vi zivite?! sta vam je rekao jednom vas voljeni vojvoda seselj mi cemo otici a sta cete vi posle? eto vidite nema vise vase republike nema ni vas tamo pa sta sada hocete sto niste branili svoje pragove a bezali ko zecevi ne negde u cucugama a po beogradu i okolini!zao mi je one bede koja nije imala kuda do oluje da pobegne jer su oni najvise stradali a ovi koji su najvise huskali prvi su zbrisali! cast izuzecima!

trabant

07.10.2014. 17:45

@ekatarina sava savanovic - Druže moj neupućeni, vojska RSK je otišla sa položaja dve nedelje pre "Oluje" zato što je komanda iz Beograda preko Knina bila: "Napuštajte položaje, civili su se povukli", tada nije bilo mobilnih telefona da proveriš to, a ti u nekom pustom i nemilom kamenjaru jedina veza koju imaš sa ostatkom sveta je oficir za vezu koji tako nešto kaže... Zato su se Hrvati i prošetali kroz Krajinu, jer je narod ostao nebranjen... Potkuj se činjenicama pre nego što u raspravu uletiš, prijatelju nepoznati.

rsk

09.10.2014. 16:33

@ekatarina sava savanovic - ekatarina sava savanovic,живимо тамо гдје морамо,а тамо гдје нам је огњиште и ђедовина, гдје треба да смо,нема ни услова ни могућности за живот.Умјесто нас тамо живи наша душа,коју упркос покушајима не могу да убију.Не дао ти Бог да доживиш нашу судбину.И као што рече trabant прво се поткуј чињеницама па улећи у расправу.Очигледано је да не знаш ни најмањи део приче,зато се боље не мјешај.Поздрав!