БЕОГРАД - Универзитет Унион ни после три месеца не може да формира комисију која би испитала наводе да је докторат председника општине Нови Београд Александра Шапића плагијат, јер професори одбијају учешће, па је управа Униона принуђена да јавно позове кандидате за комисију, укључујући и доценте и ванредне професоре.

Шапић је 2012. године одбранио докторску дисертацију под називом "Карактеристичне активности маркетинг односа у функцији интереса индивидуалних потрошача", на Факултету за пословно индустријски менаџмент Универзитета Унион.

Ниједан наставник компетентан за област маркетинга није прихватио да учествује у комисији која би утврдила да ли је реч о плагијату, ни пошто је са Универзитета у Београду саопштено да нема сметњи да наставници са државних факултета учествују у овој комисији, рекао је Тањугу ректор Униона Златко Стефановић.

Како је навео, контактирано је око 80 одсто компетентних професора за област маркетинга али нико није прихватио чланство, уз образложење да су преоптерећени обавезама, у страху су од последица, болесни су...

Услови за чланство у комисији су да је реч о наставнику у звању доцента, ванредног професора или редовног професора, са избором у звање за ужу научну област маркетинга, као и знање срспског и енглеског језика.

Својеврсно снижавање критеријума и позив доцентима и ванредним професорима није у супротности са законом, рекао је Стефановић и навео да ће један члан комисије бити са Униона а остала два изван те установе.

"Мислиил смо да ћемо много брже да завршимо овај посао", рекао је ректор и навео да за чланство у том телу Универзитет плаћа хонорар, 30.000 до 50.000 динара.

Позив је отворен све до формирања комисије.

Пре неколико месеци на сајту Пешчаника објављен је текст у коме се наводи да је докторска дисертација Шапића плагијат, након чега је Унион одлучио да формира комисију.