БЕОГРАД - Најављено увођење платних разреда у исплати зарада запосленима у јавној управи требало би да обезбеди да сви који раде на истим пословима и имају исте квалификације исто и зарађују, кажу у ресорном министарству, док синдикати само очекују праведну расподелу новца.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички тврди да ће платни разреди омогућити увођење реда и праведније одређивање зараде оних који раде у јавној управи и истакла да је то, међутим, озбиљан посао који неће моћи да се уради преко ноћи.

Удовички је Тањугу рекла да су платни разреди део Закона о платама, који мора да учврсти и појача контролу буџета над зарадама у јавној управи и примењиваће се од почетка наредне године, што значи да цће бити предвиђено буџетом за 2015.
"То је јако сложен посао и укључује све делове владе пошто је реч о томе да се регулишу зараде свих оних који раде у јавној управи, изузев привредних субјеката", рекла је она и додала да се на томе увелико ради.

Нови систем плата, како је навела, осим што треба да обезбеди транспарентност, увођење реда, да знамо ко и за шта прима одређену зараду, платни разреди ће обезбедиће и бољи увид у контролу начина на који се плате у јавној управи утврђују.

Оно што је новитет у закону, објаснила је министарка, је то што се неће гледати само квалификација неког запосленог већ посао и његова сложеност, колико је одговоран, колико се ради у тешким условима.
"То гледамо да вреднујемо за све секторе, по истим принципима иако је то некада тешко поредити, да добијемо платне разреде у оквиру сваке групе, који ће нам омогућити да праведно или праведније то одређујемо", рекла је Удовички.

То, међутим, каже неће моћи да се уради преко ноћи.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Срђан Вербић изјавио је прошле седмице након састанка са представницима репрезентативних синдиката који су незадовољни материјалним положајем просветара и министарком за државну управу да се проблем најављеног смањења зарада у просвети делимицно може решити пажљивим утврдивањем критеријума за израду платних разреда, на цему це се радити наредних месеци.

Министар Вербић је рекао да "нема сумње да ли треба донети овакав закон или не", посебно имајући у виду да је он заиста потребан како би се решила питања различитих плата за посао који треба исто вредновати, у овом случају у просвети.

Вербић је додао да, иако се због тренутне економске ситуације у држави, постојеће неправде неће исправити одмах, макар ће се "коначно ићи ка њиховом решавању",

Како је најављено, тај састанак био је само један у низу на којима ће потпредседница Владе Кори Удовички разговарати са представницима синдиката одређене делатности и ресорним министром како би их упознала са циљевима доношења Закона о платама и како би се на овим састанцима разменила.

Синдикати просвете очекивали су да ће Закон о платама, исправити, како кажу, старе неправде, али до тога очигледно неће доћи и закон ће, према њиховом мишљењу, само потврдити актуелну ситуацију.

Портпаролка Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је да је тај синдикат очекивао да ће просветни радници кроз вредновање степена стручне спреме добити повећање зараде.

Иако је планирано да се закон, којим би се дефинисали платни разреди, бити донет до краја године Јанковић каже да је лоше то што ће количина новца за просвету остати иста.

Јанковић је рекла Тањугу да се тај синдикат залаже за праведнију расподелу новца који се зарађује у јавном сектору, односно да се дефинишу критеријуму и да се за исту стручну спрему добија иста плата.

Она је казала да је од земаља у региону једино Србија нема платне разреде и да би они требало да буду исто што и у другим земљама - да једнако представљају вредновање стручне спреме у целом јавном сектору.

Јанковић каже да се, међутим, поставља питање има ли смисла уводити платне разреде уколико нема никаквих повећања за буџете који следују ресорима те да нема разлога доносити "закон ради закона".

Што се тиче других грана, четири репрезентативна синдиката запослених у здравству упутили су министарствима здравља и државне управе и локалне самоуправе захтев за одржавање хитног састанка поводом најављеног смањења плата у јавном сектору и увођења платних разреда и у вези закључивања Посебног колективног уговора.

Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Зоран Савић рекао је да представници тог синдиката очекују да им се предочи како ће се платни разреди одредити и да ли ће се њима изједначити плате свих запослених у јавниом сектору.

Како је казао Тањугу, платни разреди требало би да се односе на све који су запослени у јавним службама и јавним предузећима, јер их у супротном нема смисла уводити.

Савић наводи пример да је нереално да лекар специјалиста има 75.000 динара плату, а да је просечна плата у здравству 45.000 динара.

Састанак са преставницима ресорних министарствава би требало да послужи томе да се синдикати из гране упознају са планираним мерама и у ком правцу ће оне ићи.