ОДЛУКА Министарства просвете да не дозволи пребацивање из једне у другу школу, знатно је допринела да поједине школе задрже већи број ђака него што је то била пракса. Број ученика, који су се исписали из школе у коју су распоређени и уписали у другу, драстично је смањен. Директори школа имали су право да упишу ученике из друге образовне установе, само уколико имају слободних места, али не и мимо планиране квоте за упис.

Једна од најтраженијих образовних установа годинама је Медицинска школа „Београд“, где је Министарство раније давало одобрење за упис једног или два додатна одељења. Ове године „испод црте“ у овој школи остало је 70 ученика, пошто су надлежни остали доследни у својој одлуци да не дозволе додатни упис и отварање нових одељења.

- Прија то што је школа тражена, али ове године нисмо могли да изађемо у сусрет свима и упишемо их, јер нам Министарство просвете и спорта није одобрило - каже Нада Трифковић, директорка Медицинске школе „Београд“. - Позитивно смо решили само неколико молби за децу из поплављених подручја и Рома. Морали смо да вратимо 70 ученика, јер једноставно нисмо имали места где да их упишемо.

Према речима Савића Минића, директора Пете београдске гимназије, у овој школи постоји листа чекања на којој се налази седам-осам ученика. Како објашњава директор, реч је о одличним ученицима који су уписали неке друге гимназије, али су се на почетку школске године предомислили и желе да се пребаце у Пету. Минић истиче, да ће они бити уписани ако се укажу слободна места, односно ако се неки ученик испише.

- Било је пребацивања, али много мање него претходних година - каже Ненад Младеновић, директор школе „Техноарт“. - Исписало се 15 ученика, који су били уписани на неки од машинских образовних профила и пребацили се, углавном, у гимназије. Ови ученици су, према броју бодова, распоређени на те образовне профиле. Из Министарства просвете није стигао ниједан упут за пребацивање, тако да су у потпуности испоштовали одлуку коју су донели.

Пребацивање из школе у школу, уз одобрење надлежних, раније је била уобичајна пракса, па су тако ђаци са јако малим бројем бодова уписивани у школе за које је било потребно 90 и 100 поена. Због тога су поједина одељења у непопуларним стручним школама остајала са пет-шест ученика, док је у траженим било и више од 40 ђака.


СЛОБОДНА МЕСТА

Директори школа у прву годину могу уписати ученика из друге школе, само ако имају слободних места. Ово правило важи само за први разред, док се у другој, трећој и четвртој години могу пребацивати ученици, али то је, углавном, мали број ђака. Највеће осипање ученика је управо у првој години, када ученици схвате да им оно што су уписали не одговара.