Бели двор остаје држави

В. Црњански Спасојевић

26. 09. 2014. у 11:50

Агенција за реституцију расправљаће тек следеће године о повраћају имовине Карађорђевићима. Законом заштићено добро нулте категорије не може бити враћено старим власницима

КОМПЛЕКС Белог двора не може бити предмет враћања имовине с обзиром на то да је реч о законом заштићеном добру нулте категорије - ипак, Агенција за реституцију ће се, формално, о захтеву који је династија Карађорђевић поднела још 28. јануара, изјаснити, али тек следеће године.

- Предмет је веома обиман, па је треба више времена за његову обраду - каже за „Новости“ директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић. - Двор, по закону, не може бити предмет натуралне реституције, баш као ни слике и друге уметнине од изузетне важности које се налазе у њему или у Народном музеју.

Наиме, чланом 18. Закона о враћању одузете имовине и обештећењу предвиђено је да се не враћају некретнине које на дан ступања на снагу овог закона имају статус културног добра од изузетног значаја. Ставом 1 тачком 8 поменутог члана чак је децидно дворски комплекс изузет од натуралног повраћаја. Пошто је цео комплекс неотуђива целина, из њега не може бити изнета ниједна уметничка слика, лустер или комад намештаја.

То, међутим, не значи да ће комплетан захтев 10 краљевих наследника бити одбијен, јер је породица тражила сву имовину која је после смрти краља Александра, оставинским решењем од 27. октобра 1938, подељена на три дела између синова Петра, Томислава и Андреја. У захтеву се налазе: комплекс Белог и Краљевског двора, куће у београдским улицама Патријарха Димитрија 52, Краља Александра 24, Крунској 7 и Сарајевској 37, кућа у Абердаревој 1 (наследство краљице Марије), ливаде код Сокобање и намештај, уметнине, скулптуре, сребрнина...

100 НЕПРОЦЕЊИВИХ ХЕКТАРА Градња Белог двора почела је 18. августа 1934. Грађевинска вредност била је нешто више од 15 милиона тадашњих динара. После смрти краља Александра, суд је доделио имовину његовим синовима. Тито се у Бели двор уселио по ослобођењу, 1944. године, и прогласио га резиденцијом. Комплекс се простире на 100 хектара, од чега је трећина под парковима, а остало под шумом. Највреднији су архитектонски објекти и скулптуре који су буквално непроцењиви.

Став Агенције за реституцију је да ће одлука о захтеву Карађорђевића бити донета у легалном поступку као и за све остале грађане, па ће оно што буде могло да се врати у натури бити и враћено, а оно што не може, а није културно добро нулте категорије (као на пример зграда у Абердаревој), бити обештећено.

Агенција је у међувремену поднела Министарству финансија иницијативу за измену Закона о реституцији, којом се тражи померање рокова за три године и промена одредаба које се односе на комасирано земљиште. Тако би се финансијско обештећење уместо 2017. године окончало 2020. и трајало би три године. Ових дана би требало, како сазнајемо, да буде формирана радна група која би се позабавила тим изменама.

- Мислимо да је потребно померити рок за обештећење, јер је технички немогуће до 2017. проценити имовину која не може да се врати у натури - објашњава Секулић. - Процену онога што мора да се исплати могуће је обавити тек пошто буде физички враћено оно што може да се врати, а другостепени поступци иду споро и нису још завршене судске рехабилитације.

Други предлог односи се на комасирано земљиште. Садашње решење подразумева да буде враћена тачно одузета парцела у оквиру комасационе масе, а њу је практично немогуће утврдити. Предлог је да се убудуће враћа парцела адекватне квадратуре из те комасационе масе, а не она која је одузета.

- Ако све буде текло као до сад, за годину до годину и по донећемо 90 одсто решења о натуралној реституцији, изузев пољопривредног земљишта - поручује Секулић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)

grga

26.09.2014. 12:30

kako to da srbi ne vrate monarhiju?u nacionalnom grub imate krunu, imate zive prijestolonasljednike koji su europski orjentirani, mislim da bi to dodatno podiglo ugled srbije, molim da mi netko argumentirano to objasni

baunti

26.09.2014. 17:49

@grga - Grga, zato sto Srbi ne mogu da se dogovore sami sa sobom. Vecina bi vjerovatno bila za povratak Kraljevine, i sami smo svjesni da bi nam to vjerovatno podiglo ugled u svijetu. No, problem je sto mnogi na Kradjordjevice ne gledaju blagonaklono, zbog nasilnog stvaranja Jugoslavije, protivno volji srpskog naroda. Time su unistili Srbiju, a da ne pricam o vodjenju silnih ratova koji su nas kostali miliona zrtava, uglavnom civilnih. Zbog toga vecu sansu da bude Kralj ima Novak Djokovic nego oni.

dete

26.09.2014. 20:07

@grga - Veoma ste naivni ako mislite da je Srbija mogla da bira sa tacne šta želi u I, ali i u II svetskom ratu. TA doza nostalgije, znači samo zakasneli pubertet. I kad je Zapad postavio "Tita za maršala", znao je da će posle doći sve što je bilo, a bogme i što će biti. Češka je ušla u rat protiv nacista početkom maja 1945. godine, ali nije bombardovan njihov Leskovac i Beograd. Nisu imali Koču Popovića.

KIKI

26.09.2014. 21:01

@grga - Kaađorđe je napustio zemlju kada je zagustilo, a ako nisi upoznat kada je napuštao zemlju sa majkom naređeno je da se otac ubije jer nije hteo da pođe sa njima, a i Petar je napustio zemlju kada je opet bilo gusto, desetak dana posle bombardovanja Beograda, dakle da li trebaju da dodju Karađorđevići na vlas..... NARAVNO VELIKO NE!!!!!!!!!!! p.s.istoričar

Rastko

26.09.2014. 21:21

@grga - Ne znaju srpski, mozda ovaj sadasnji nece na prestolje, ali njegov sin ukoliko se posveti srpstvu u smislu kulture i tradicije naseg naroda, ujedno i jezika naravno (sto nijedan Karadjordjevic dosad nije, posto su ih komunjare isterale iz Srbije pa se vise smatraju Britancima nego Srbima), ce imati dobre mogucnosti da preuzme krunu. Da se bira referendum pak, verujem da bi 60% gradjana vec sada bilo da se Srbiji vrati njen tradicionalni status, u smislu parlamentarne monarhije.

baunti

26.09.2014. 22:39

@grga - @kiki - cak i da se vrati Kraljevina, kralj i njegova porodica ne bi trebali imati pravu vlast, nego vise da budu figure ujedinjenja naroda, nesto kao u Engleskoj - ustavna monarhija je u tom slucaju jedino rjesenje. :)

mihailo

27.09.2014. 00:08

@grga - Ako se vrati monarhija ostaje otvoreno pitanje ko ce da bude kralj. Srpski presto je upraznjen. Aleksandar sin Kralja Petra II NIJE PRESTOLONASLEDNIK. On je samo pretedent na presto i tu je ravnopravan sa svim clanovima dinastije. Ovo se namerno precutkuje. Samo Narodna Skupstina moze da izabere kralja. Da li ce to da bude nasledno pravo opet zavisi od volje Narodne Skupstine i posle smrti kralja se opet bira novi kralj. Najprikladnija osoba iz dinastije kao u sultanatima na dalekom istoku...

u nacionalnom grub imate krunu

27.09.2014. 02:55

@grga - Kruna u heraldici predstavlja simbol slobode. Mnogo puta je to vec receno, ali pojedinci uporno ignorisu tu cinjnicu kako bi mogli da plasiraju svoje naopako vidjenje. Ima vise zemalja u Evropi koje imaju krunu u svom grbu, a nisu monarhije.

Vesna

11.06.2015. 18:28

@grga - A zasto se toliko plasite kraljevine, probajte pa ako nije dobro smenite ga isto kao i politicare, ne morate nista da trpite.

boro

28.12.2018. 12:26

@grga - kako će ga smeniti ako on proglasi da između njega i njegovog naroda ne može i ne smije biti posrednika

Republikanac

26.09.2014. 12:50

Sto bi rekao onaj pijanac iz "Montevidea" -a gde cu ja da spavam? Dole kralj! Srbija je republika. Doticni princ je princ nepostojece drzave Yugoslavije! Nasa zemlja sada vise sledi put Obrenovica koji su teroristi iz Crne ruke osujetili i doneli veliko zlo srpskom narodu! Drzavi treba da ostane Beli dvor nego sta!

Ljubo

26.09.2014. 13:11

@Republikanac - Ti Karadjordjevici! Dosta su od vajkada iskoristili narod i drzavu, dokle jos uvek stanuju udvoru nista ne placaju jos im drzava i dalje placa i vodu i struju... Sramota, sta ustvari doprinose Kraljevi jednoj drzavi samo zive od naroda. Narodu uvedu se razne stednje i smanjenju penzija da bi Karadjordjevici uzivali na grbaci naroda.

leon

26.09.2014. 13:21

@Republikanac - Republikanac ,kod nas ima isuvuše lopova da bi bili sposobni da vodimo jednu republiku ,republika bi bila brzo pokradena i ostala bi ruina , e zato moramo imati Kralja koji će da smenjuje lopove na vlasti...

ОБЈЕКТИВАН

26.09.2014. 15:28

@Republikanac - Srbija nije republika, već sindikalna anarhija. Sada se otvara put da Dvor ide u hipoteku, a Srbi iz Srbije - u inostranstvo. Srbi su republikanci, koji se zalažu za nacionalizaciju; makar samo vila. Evropski pokret Srbije slavi sa AVNOJE-em likvidaciju privatne imovine. Ne bi me čudilo da na kraju, Dvor kupi neki tajkun iz Hrvatske. Što da ne i on je republikanac. Ista boja, ista zastava. I američka petokraka malo zafarbana.

Ivana

26.09.2014. 20:58

@Republikanac - Ma kakav kralj kada ne razume ništa, deluje smešno i poražavajuće da nam on predstavlja državu.

mihailo

26.09.2014. 13:47

Ako zakonom nemoze da im se vrati onda treba i zakonski uredi kako ce se ta imovina koristiti. Nije normalno da pojedini Karadjordjevici koriste kompleks dvora kao svoju licnu imovinu a da drzava izdvaja sredstva za odrzavanje dvora.... Precutno, da se ta sredstva koriste kao licna apanaza. Kome se podnosi racun ? Bila je afera o milionskom neplacenom racunu za struju. Treba zakonski resiti problem a ne polovicna resenja mimo zakona i onda svako prica svoju pricu. To je onda smisljen haos.

Komadant Mark

26.09.2014. 15:13

Blago nama Srbima, nama neprijatelj ne treba ! Mi smo sebi najveci dusmani. Vecite podele i sukobi.

џабе казан

28.09.2014. 08:12

@Komadant Mark - На жалост, нисте у праву! Подела и сукоба нема, јер сви чекају испред комунистичког казана. Некад је то било срамота, а данас ништа више није срамота ако тако кажу комунисти. Но, да није Бели двор већ одавно под хипотеком? Ајде да се сукобимо, али да лупетамо.

srbijanac

26.09.2014. 15:25

Eto zato Drzava i treba da placa za Dvorove. A Karadjordjevici da su pametni da se isele i iznajme stan u Beogradu iz protesta.

Ivana

26.09.2014. 20:57

@srbijanac - To bi bilo super da se konačno isele i vrate odakle su došli, tj tamo gde su pobegli jer ih na to niko nije prisilio, a onda da je ova država pametna i da taj prostor izda nekoj ambasadi ili već nekome i da uzme neke lepe parice. Kakva kraljevina i kakav kralj. p.s.istoričar

momcilo

26.09.2014. 17:20

ova deca radikala , nisu nista bolja od dece komunizma, bolje reci isti su. komunisticki lopovi oteli, a ovi zbog kontinuiteta drzave nece da vrate ukradeno. vlast koristi guzvu, da advokati strajkuju, pa tako savesno donose I odluke, ZIVEO KRALJ , ZIVELA SRBIJA

Vojvoda Micko Krstic

26.09.2014. 17:45

Ako je beli dvor zasticeno dobro nulte kategorije,onda je i Kralj i Kraljeva dinastija zasticeno dobro za svaku normalnu drzavu. Vreme je da Srbija ponovo postane normalna drzava.Zivela Kraljevina Srbija.

mihailo

26.09.2014. 20:45

@Vojvoda Micko Krstic - Treba da se resi problem a nije samo u pitanju dvor na Dedinju, 2 vec je u pitanju i Novi i Stari dvor u centru grada. Skupstina Grada i Predsednistvo Republike i obadva Konaka. Pravno to je ista stvar. To treba resiti onako kako je to Francuska resila sa Versajem i Luvrom. Status Versaja je jedna stvar a status Grofa od Pariza, pretedenta na presto a gradjanina u Republici je druga stvar i nemoze grof da stanuje o trosku drzave u Versaju. Slicno je resen i problem dvora u Becu

Ivana

26.09.2014. 20:54

@Vojvoda Micko Krstic - O kom kralju ti pričaš, zar on nije otišao ili pobegao iz zemlje desetak dana posle bombardovanja i ostavio narod na milost i nemilost a on da im naređuje iz Londola. A usput, i japanci su naučili naš jezika a JA PRIČATI JEZIK MOJA TATA još nije. p.s.istoričar

baunti

26.09.2014. 22:36

@Vojvoda Micko Krstic - @Ivana - Svaka zemlja koja je tada okupirana je sklonila svoju kraljevsku porodicu, pa tako i Holandija, i Jugoslavija. Ja licno nemam problem sa tim, ali imam problem sa tim sto su nas Karadjordjevici gurnuli u Jugoslaviju koja je unistila jaku Srbiju. Imam problem sto su zrtvovali Srbe u milionima zarad nekih "visih ciljeva" koje su drugi ostvarivali i bez takvih zrtava ali na mudriji nacin. Zivjela Kraljevina Srbija, da! Ali pod dinastijom Djokovic, ako mene pitas! :)

Vesna Markovic

11.06.2015. 18:20

@Vojvoda Micko Krstic - Kralj je bio dete, zasto to zaboravljate ?

Micki

26.09.2014. 19:46

Da se uredi da i drzava i kraljevska dinastija imaju pravo koriscenja,a da kompleks ostane kulturno dobro i da narod dobije pristup,tj. da to bude svojevrsni muzej koga ce djaci posecivati i dobijati lekcije iz istorije.Iz prve ruke,na pravom mestu!

brainwash

27.09.2014. 00:57

tako je! uzeli su od drzave 8mil evra za odrzavanje dvora, a krov i dalje prokisnjava! sve su pokrali, kao onomad zlato aprila 941.

Hm

27.09.2014. 02:50

Danasnji Karadjordjevici imaju tako malo srpske krvi u sebi. Ako ne verujete pogledajte njihovo porodicno stablo i sa kime su sve orodili.

djura cvorovic

27.09.2014. 09:36

od karadjordjevica ovaj narod je dobio samo propast i izdaju,skupo nas je kostala i jos placamo granicu do beca,hoce oni da budu kraljevi svim slovenima,mars izdajnici

nada acimovic

27.09.2014. 19:43

Da Karadjordjevicima treba da se vrati imovina. To nisu stvorili komunisti koji su se 45 ni manje ni vise uvalili u dvor, pokrali zlato, sepurili se 60 godina, i maloim je i to hteli bi da ga maznu zauvek. Uvek samo komunisticka otimacina.