До 2015. свету ће недостајати 1,6 милиона наставника

Танјуг

уторак, 23. 09. 2014. у 23:58

До 2015. свету ће недостајати 1,6 милиона наставника
За решавање овог проблема неопходна су нова средства и солидарност богатих земаља према сиромашним. Србија издваја за образовање око 3,5 процента
БЕОГРАД - До 2015. године у свету ће недостајати 1,6 милиона наставника који пружају универзално основно образовање, а до 2030. још 3,3 милиона предавача биће потребно у учионицама широм света, показале су анализе Института за статистику Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО).

Такође, у средњим школама ће до 2030. године недостајати 5,1 милион наставника, наводи се у анализи коју преноси Независни синдикат просветних радника Војводине (НСПРВ), поводом 5. октобра, Светског дана учитеља и наставника.

Ове забрињавајуће бројке о великом дефициту наставника отежавају реализацију универзалног образовања за сву децу, а из синдиката указују на неопходност инвестирања у образовање, нарочито у "регрутовање" будућих наставника и професионално усавршавање током каријере.

За решавање овог проблема неопходна су нова средства и солидарност богатих земаља према сиромашним, наводи НСПРВ и подсећа да се у земљама чланицама Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) у просеку за образовање издваја око сест одсто из бруто домаћег производа.

Србија издваја за образовање око 3,5 процента, а Црна Гора на пример дупло више.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Andja, Administrator

24.09.2014. 09:32

Nije nam poznato kako su dosli do ove cifre, jer je poznto da u svetu ima oko 6 miliona nezapslenih prosvetara. To je cifra iz UN.