Мањинска права не користи 22.000 грађана исламске вероисповести

Р. Драговић

среда, 17. 09. 2014. у 20:30

Мањинска права не користи 22.000 грађана исламске вероисповести
Матица муслиманска Црне Горе позвала своје сународнике у Србији да се организују

НАЈБРОЈНИЈА етничка група у Србији која нема статус националне мањине су - Муслимани. На попису 2011. године овако се изјаснило више од 22.000 грађана. За разлику од неупоредиво бројнијих Бошњака, Муслимани се до данас нису ујединили у било какву организацију, нити пријавили за изборе за националне савете мањина.

То су разлози због којих се својим сународницима у Србији недавно јавно обратио Авдул Курпејовић, председник Матице муслиманске Црне Горе. Он их је позвао да се организују и ослободе страха од „новонасталих Бошњака“. Према њему, Муслимани су сви они који своје порекло изводе од домаћег хришћанског становништва које је примило ислам за време Османског царства.

- Нигде на свету не постоји муслиманска религија, вера, конфесија нити вероисповест, већ само исламска - објашњава Курпејовић.

- Незналачко и недоборонамерно је поистовећивање исламских верника са националним идентитетом Муслимана. На делу је великобошњачки националистички програм због кога се број Муслимана непрекидно смањује. Резултати таквог деловања на Балкану по наш национални идентитет више су него трагични.

Курпејовић подсећа и да су Муслимани у бившој Југославији били један од конститутивних народа. После распада заједничке државе добили су статус националне мањине у већини нових држава. У БиХ имају статус конститутувног, а у Црној Гори мањинског народа. За разлику од њима блиских Бошњака, у Србији немају никакав званични статус, па чак ни удружење.

ПРЕВАЗИЂЕНА ОДРЕДНИЦА? МУСЛИМАН као национална одредница је превазиђена - сматра исламолог Иван Ејуб Костић, који наглашава да је муслиман „верска одредница која се и по самом исламском учењу сматра наднационалном“.
- Муслимани би као верска група своја права као верници требало да остварују преко Исламске заједнице. У Србији и региону проблем је налет бошњачког национализма, који све више поистовећује националну припадност и верску опредељеност. То доводи до тога да верске институције постају националне, што никако није добро. У Србији постоји популација Срба, Рома, Горанаца, Албанаца, Турака, који су муслимани, али који се никако не могу подвести под Бошњаке.

На бројност ове популације указао је последњи попис становништва, на којем се највећи број исламских верника у Србији углавном двојако изјашњавао. Бошњака је пребројано 145.300, а Муслимана 22.300. Готово сва бошњачка популација живи у пет општина - Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље и Прибој. За разлику од њих, на овом простору, живи тек половина српских Муслимана. Остатак је расут по целој територији Републике. У Београду их је 4.000, Војводини 3.400, Новој Вароши 500...

Да ту категорију грађана Србије држава није избрисала са списка националних мањина, каже за „Новости“ директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић. Она наглашава да су Муслимани на потезу уколико желе статус мањине.

- Из процедуре за добијање овог статуса нико није изузет - објашњава Пауновићева. - Да би искористили могућности које закон предвиђа, Муслимани морају да се на неки начин организују, од Министарства за државну управу затраже статус мањине и укључе се у процес избора националних савета.

Историчар и врстан познавалац српско-муслиманских односа Салих Селимовић сматра да бошњаштво није историјски утемељено, а да је сличан случај и са муслиманством, које је, такође, промовисано политичком одлуком.

- Иницијатива за организовање Муслимана Србије можда не би била лоша, мада је тешко проценити шта би она донела тим људима. Овакве идеје доста су јаче у Црној Гори, где делује и Матица муслиманска, којој би сигурно одговарало да слична организација постоји и у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nenad CH

18.09.2014. 07:19

Zar nije neki dan bila izjava da samo u Beogradu ima 120'000 muslimana?

Padre

20.09.2014. 10:26

@Nenad CH - U Beograddu zivi 120.000 muslimana tj. gradjana islamske veroispovesti sto ne znaci da ne pripadaju Romskoj, Bosnjackoj, Albanskoj ili nekoj drugoj etnickoj / nacionalnoj zajednici. Ovaj clanak govori o onima koji svoj nacionalni identitet povezuju sa verskim identitetom. Pa ni svi pravoslavci u Beogradu nisu Srbi. Ima tu i Rusa, Rumuna i dr. naroda koji pripadaju pravoslavlju.

zoranm

18.09.2014. 08:50

Oni već imaju nacionalnu odrednicu i ne bi mogli ili ne bi trebali da se svrstavaju u novu- muslimani- kao neka nova nacija jer bi poništili ono gde već pripadaju.U svakom slučaju oni ne pristaju da budu Bošnjaci već da ostanu ono što jesu Srbi islamsk vere ,naravno treba da se organizuju unutar te grupe i mogu radi svojih verskih i drugih interesa oformiti političku partiju.

Padre

20.09.2014. 10:22

Ako je odrednica musliman jednaka odrednici hriscanin onda su u pitanju pripadnici nekog naroda / nacije islamske veroispovesti te samim tim iako su muslimani po veroispovesti oni zapravo pripadaju nekom od naroda poput Srba, Hrvata, Crnogoraca...Pa da li neko ko je Srbin ili Hrvat a pripada nekoj od protestantskih ili xy verskih grupa treba da osniva 'nacionalni savet Protestanata' ili nesto sl.?Oni sami kazu da poticu od hriscana te najcesce i znaju da li su npr. Srbi ili Hrvati islamske vere.