Базне станице: Све чешће се протестује због зрачења

В. Црњански Спасојевић

25. 08. 2014. у 13:19

Да ли су базне станице и антене мобилне телефоније електромагнетне бомбе? За постављање антене на зграду дају 650-1.500 евра, објавили „Зелени“

ЖИТЕЉИ две улице у Керу, крај Суботице, последњих дана јула блокирали су сопственим телима механизацију која је у тај део града допремила елементе за изградњу базне станице мобилне телефоније. После вишечасовног убеђивања огорчених грађана, који неће овакав објекат у свом комшилуку, и извођача радова, на лице места је изашао градоначелник Јене Маглаи и забранио наставак радова.

Непосредно пре тога, из истих разлога, испред општине су протестовали и грађани Старих Бановаца, али и Футога. Ови други су чак најавили „радикалне кораке“ да би зауставили градњу станице. Прошле године протеста је било и у београдском насељу Жарково, а још пре тога директор ОШ „Васа Пелагић“ у Котежу добио је кривичну пријаву јер је дозволио постављање антене мобилне телефоније на кров школе. И антена на крову београдског Факултета политичких наука, коју су медији повезали са повећаним оболевањем запослених жена од рака, данима је пунила странице штампе. Протести због мобилних предајника потресају и суседну Хрватску.

Нема коначног „амин“ на питање да ли су и колико антене и базне станице мобилних оператера, које безмало „чуче“ на свакој згради, у ствари електромагнетне бомбе над нашим главама. А, с беспарицом их је све више. Тако су поједина еколошка гласила објавила да оператери, да би поставили антену на неку зграду, сваког месеца дају на руке или на рачун, ако је потписан уговор, 650-1.500 евра председнику кућног савета или директору предузећа чија је зграда. Мудрији те паре користе да среде улазе. За постављене базне станице и громобране наводно се плаћа много више.

МЕРИ 10 ФИРМИ За систематско испитивање нивоа нејонизујућих зрачења у животној средини Министарство је овластило 10 правних лица, међу којима и ПМФ у Новом Саду, ЕТИ „Никола Тесла“ у Београду, Факултет техничких наука у Новом Саду, ЕТФ у Београду, Нуклеарне објекте Србије... Они су овлашћени и за испитивање нивоа зрачења извора нејонизујућих зрачења од посебног интереса. За испитивање нивоа зрачења у АП овлашћено је шест организација.

Редакцији „Новости“ било је потребно више од месец дана да добије писане одговоре на дилеме у вези са овом материјом од надлежног Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине. Питали смо их да ли у Србији неко мери ову врсту зрачења, ко контролише постављање антена и постоје ли правила где не смеју да буду постављене, колика је дозвољена граница зрачења, колико је зрачење код нас и где је највеће, да ли се некад прелази граница, и како смо рангирани у односу на остале европске земље, посебно на окружење.

Уместо конкретних одговора, на седам страна добили смо „објашњења“ поткрепљена мноштвом законских прописа, уз више него исцрпне информације шта је нејонизујуће зрачење, које врсте постоје, како је дефинисана граница излагања нејонизујућим зрачењима... На кључно питање - колико је зрачење код нас и да ли се прелази граница, одговор, међутим, није стигао.

Тако у Министарству, рецимо, објашњавају да су зоне повећане осетљивости подручја зграда у којима се особе могу задржавати и 24 сата дневно, школе, домови, вртићи, породилишта, болнице, туристички објекти, дечја игралишта... На њих не би требало постављати изворе нејонизујућих зрачења од посебног интереса опасне по здравље људи, дакле оне који прелазе граничне вредности. Многи тврде да су то и антене мобилне телефоније. За мобилне оператере оне се ту не убрајају, јер је зрачење у границама дозвољеног. Надзор врше инспектори за заштиту животне средине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

mika

25.08.2014. 13:45

Vise zrace mobilni telefoni koji su u dzepu ili cm od mozga nego antene bazne stanice i linkova koje su usmerenw i na par desetina metara od nas

Novak

26.08.2014. 10:33

@mika - ...ako je i tačno, a nije, ja mobilni ne nosim na glavi da bi mi stalno zračio... mobilni telefon je isključivo moj izbor, a bazna stanica je nečije nametanje...

Novak

25.08.2014. 14:27

Da li smo toliko loše organizovano društvo da ne shvatamo da je zdravlje jedino što nema cenu ? Kakva je odgovornost onih koji postavljaju, onih koji odobravaju i onih koji ustupaju svoj ili tuđi objekat za takvu namenu ?

Radnik Orion telekoma

25.08.2014. 15:46

Građani Srbije i Beograda i drugih gradova da znate da kompanija Orion telekom postavlja bazne stanice koje emituju veliko zračenje jer ih pojačavaju do maksimuma da bi pokrili što veću površinu i "nakačili" što više korisnika. Država dotičnoj otporaškoj kompaniji debelo čuva leđa a oni sa druge strane ugrožavaju zdravlje ljudima. Tako da ako imate u vašoj blizini baznu stanicu kompanije Orion telekom zapitajte se i zabrinite za vaše zdravlje

Zarkovo

26.08.2014. 08:52

Zitelji nekoliko ulica u Zarkovu koji se pominju u ovom tekstu nisu uspeli da ucine nista da bi uklonili ove stanice koje su postavljene na jednoj porodicnoj kuci u Ulici Ratka Mitrovica. Gazda uzima novac, okolne kuce su obnovljene, ocigledno se i drugi bogate, sramota, ne mareci za porodice i malu decu koji zive u okolini. Ovih dana postavljene su jos dve i sada imamo cetiri antene. Spremamo veliki protest. Samo uporno treba istrajavati na ovome.

MozakNaIspashu

26.08.2014. 10:09

Sva sreca pa u Norveskoj, Svajcarskoj, Danskoj i slicnim "uredjenim" zemljama antene mobilne telefonije postavljaju na mesecu pa odatle pokrivaju zeljena podrucja i gradove.Nazalost, mi u budzetu nemamo para za takve egzibicije, pa su dvoglava deca jedna od nuspojava sa kojima se moramo pomiriti.

Vojin

14.04.2015. 02:10

Prvo da li ovde neko zna sta je to ne jonizujuce elektro magnetno zracenje???Da li znate da vas mobilni telefon u dzepu vise hiljada puta jaci od zracenja koje dolazi od antena koje emituju provajderi To nije radio aktivno jonizujuce zracenjeElektro magnetno zracenje od baznih stanica naj slabije je ispod i u bliskoj okolini stubaVas wi fi router ima 50 do 200MW i stoji dva metra od vas ceo zivot Neznanje + siromastvo + losa ishrana = tumor