ЗРЕЊАНИНСКИ бискуп Ладислав Немет покушао је јавним иступима да се извуче из невоље у коју се увалио дезинформишући јавност о наводној патријарховој посети Ватикану. Његов покушај, међутим, прошао је - без успеха.

Ово тврди епископ бачки Иринеј (Буловић), који је у петак реаговао на последње јавне иступе бискупа Немета. Владика бачки констатује да бискуп у својим иступима „није био надахнут истинољубивошћу и намером да призна грешку“, због чега је успео да „демантује и самог себе.“

Које је од два Неметова тврђења истинито - да позива за Ватикан није ни било, односно да је до позива дошло за време разговора Његове светости и ватиканског министра спољних послова Доминика Мамбертија. Оба никако не могу бити истинита јер се међусобно искључују, и логички и чињенично“, пита се епископ Иринеј.

Владика бачки истиче и да се на Неметов иступ није огласио приватно, него у својству портпарола, бранећи интегритет своје Цркве и њеног првојерарха.

Он каже и да сам ја њега и раније нападао. То је истинито колико и конструкција око посете патријарха српског епископу римском - папи Фрањи“, наводи Иринеј у саопштењу.