Бискуп Немет: Папа не позива преко новина

Сл. ПАШИЋ

14. 08. 2014. у 13:28

Зрењанински бискуп Ладислав Немет, за „Новости“: о евентуалној посети патријарха Ватикану: У мом интервјуу пише да се тражи могућност да дође до једног таквог састанка, нје било никаквог позива. Иринеј бачки ме је већ нападао

ЕПИСКОП Иринеј има своје мишљење о могућности посете српског патријарха Ватикану. Не знам одакле га је извукао? У мом интервјуу за „Дневник“ лепо пише да се тражи могућност да дође до једног таквог састанка, није било никаквог позива. Такав позив долази преко Амбасаде Свете столице. Папа ће позвати патријарха не преко новина, него службеним каналима. Ни Иринеј ни ја нећемо бити информисани, него ће све ићи уобичајеним путем, преко амбасадора Свете столице у Београду Орланда Антонинија - каже у разговору за „Новости“ зрењанински бискуп Ладислав Немет, чији су наводи да је патријарх прихватио позив да посети Ватикан јуче узбуркали јавност.

Немет подсећа да је епископ Иринеј био присутан приликом сусрета делегације Свете столице предвођене надбискупом Домиником Мамбертијем, секретаром за односе са државама, и српског патријарха Иринеја. Тврди и да „ово није први пут да га епископ Иринеј напада и себе проглашава за главног представника српског народа“.

- Имам више родбине српског порекла, него мађарског! Као да му смета што ја живим у мултиетничкој средини и нисам толико једностран као он, који осим свог личног идентитета не може да нађе ништа друго с чим ће да се повеже - каже Немет. - Немам потребу да се лично кошкам због неважних ствари. У два текста сам јасно написао да нема ни речи о договору између две цркве. Рекао сам, било би интересантно када би и ако би дошло до посете. То би дигло на виши ниво сарадњу између Православне и Католичке цркве, а то би за нас католике било врло важно у Србији. Ја сам католик у Србији и ту је моја улога. Зато се борим да овде прихавтимо позитиван однос, дамо допринос за ову државу, будемо позитивни грађани - истиче Немет.

Он истиче да свакако постоји потреба за чвршћим повезивањем двеју цркава. Подсећа да је председник Николић позвао светог оца Фрању да дође у посету Србији. Исто је учинио и министар Дачић - али, обојица су рекли да то треба да се догоди тако да СПЦ изрази своје мишљење како да се среде одређене ствари и неспоразуми.


ПРИПРЕМА

Посете поглавару Римокатоличке цркве дуго се припремају, а тек пошто буде постигнута општа сагласност око свих техничких детаља следи званичан позив. Светој столици у скоријој прошлости приступали су председник СЦГ Светозар Маровић, Србије Борис Тадић, као и висока црквена делегација предвођена митрополитом Амфилохијем (Радовићем) и епископом бачким Иринејем (Буловићем).


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Бранислав

14.08.2014. 13:43

..већина Српског народа се противи доласку папе у Србију..у чије су име Николић и Дачић позвали дотичног не знам..али од њих се то могло и очекивати..

Бенковчанин

14.08.2014. 17:07

@Бранислав - Тадић и Маровић ишли на поклоњење папи, Николић и Дачић га позвали у госте, Иринеј, по Немету, чека милост папину да га преко ватиканског амбасадора обавести кад може да дође... Да ли је на реду поклоњење сенима светог Алојзија Степинца?

Dax

14.08.2014. 13:50

Ja podržavam stav da se katolici i pravoslavci približe, jer smo jednostavno hrišćani! Podržavam i eventualni sastanak pape Franciska i patrijarha Irineja. Zato što je papa Franjo neuporedivo konstruktivniji od svojih prethodnika i želim da verujem, da uistinu želi najbliskije odnose među hrišćanima. Nije prirodno a ni dobro da su hrišćani daleki jedni od drugih... Siguran sam, da papa Francisko nije niti ce ikada biti kao papa Pije 16 i njemu slicni, koji je bio krvnik pravoslavlja...

gago

14.08.2014. 17:07

@Dax - Dax - Паписти нису хришћани и то је један од већих "разлога" неразумевања између нас (православних) и њих! Исто тако,Франциско припада реду језуита а они нису ни мало "наивни" у својим (злим) намерама ширења папизма,милом или силом.Али ,зар не би било логичније да се они (Ватикан!) прво договоре са Русима?!

RabRadomir

15.08.2014. 13:28

@Dax - Tako je Gago ovo ti nije losa ideja,neka se prvo dogovore sa Rusima ,

Lola

14.08.2014. 14:22

Ovako se zapocinje se sitnim provokacijama koje onda vode ka necem vecem. Vec smo videli kako se to radi i cemu vodi. Ko je mogao zamisliti u vreme price Vojko i Savle u Politici (1987) da ce na kraju biti krvi na sve strane. Zato pamet u glavu, NE NASEDAJTE NIKAD, NIKAD! Nikad ne cinite ono sto neprijatelj od vas ocekuje. Srbi su vec toliko puta progutali udicu u upecali se krvavo. Puno toga sto se desava je samo sracunata provokacija, to jest niz organizovanih provokacija.

Та немојте, молим Вас!

14.08.2014. 15:21

"Као да му смета што ја живим у мултиетничкој средини и нисам толико једностран као он, који осим свог личног идентитета не може да нађе ништа друго с чим ће да се повеже", каже Немет.Какава надменост и какав јад господина Немета! Владика Иринеј је појам отмености, благог и достојанственог опхођења, одмерености и префињености у свему. Из његове повезаности и преданости Богу произилази и његова повезаност са људима, служење њима с огромном љубављу. То је његов идентитет.

gago

14.08.2014. 17:08

Нека Франциско прво дође до Јасеновца ... можда нас тада и превари у својим "добрим" намерама према правослацима!

dule

14.08.2014. 17:43

Ovaj Papa se cini dobar i voleo bi da dodje u Srbiju, ali samo ako prvo svrati do Jasenovca, bude odrzao moleban za pokoj srpskih dusa, i ako se javno izvini za sve zlocine koje je cinila rimokatolicka crkva

Slavko

14.08.2014. 17:44

sve sto rade jezuiti, rade planski i na dugi rok. I sto je najgore, ne libe se satanistickih metoda u sprovodjenju svojih namera. Stotine miliona ljudi su pobijene pod njihovom zastavom.