БЕОГРАД - Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић изјавио је данас да у Србији 40 одсто грађана нема завршену средњу школу, односно никакву радну квалификацију.

Антонијевић је гостујући на РТС-у нагласио да је у нашој земљи 17 одсто становништва неписмено и 23 одсто са завршеном основном школом, што значи да 40 одсто грађана нема радну квалификацију.

Помоћник министра је указао да је Влада Србије прошле године усвојила нови зуакон о образовању одраслих, који је ступио на снагу од 1. јануара ове године.

Закон предвиђа да основно образовање за одрасле траје три године- за годину дана савлада се циклус од првог до четвртог разреда, другу годину пети и шести разред, а трећу седми и осми разред.

"Тренд је свуда у свету, па и код нас, да писменост мора да се подигне. Један од основних услова за запошљавање је најмање завршена основна школа", наглашава Антонијевић.

Он каже да у Србији има 13 школа за основно образовање одраслих, а да је пројекат "Друга шанса" предвидео наставу за одрасле у 70 редовних школа.

Школовање за одрасле је бесплатно, подсетио је он и додао да неки од полазника када заврше основну школу наставе школовање и заврше средњу и занат.

Говорећи о опремање школа у поплављеним подручјима Антонијевић је рекао да ће све основне школе и вртићи бити спремни 1. септембра и да ће једна или две средње школе бити измештене, али да ће и оне од јесени почети са радом.