Комеморација стогодишњице Великог рата, Николић присуствује

Танјуг

04. 08. 2014. у 15:43

Светски лидери обележили су данас у Лијежу на истоку Белгије сто година од почетка Првог светског рата на западном фронту

ЛИЈЕЖ - Светски лидери обележили су данас у Лијежу на истоку Белгије сто година од почетка Првог светског рата на западном фронту, уз поруку да поуке из тог рата теба примењивати пред данашњим кризама укључујући украјинску, а комеморацији је присуствовао и председник Србије Томислав Николић.

Након церемоније, председник Србије, који у Белгији борави на позив белгијског краља Филипа, положиће венце и цвеће на споменик краљу Алберту И, као и на споменик и гробове погинулим српским јунацима на савезничком гробљу Робермон.
"Мир треба да буде заједнички циљ", рекао је краљ Филип окупљеним лидерима из целог света, истакавши да "нас Први светски рат подсећа да размислимо о својој одговорности... да ујединимо људе", преноси АФП.

Краљ Филип је у Лијежу предводио највише званичнике међу којима су британски принц Вилијам, нови шпански монарх Фелипе ВИ, француски председник Франсоа Оланд и његов немачки колега Јоаким Гаук, као и други шефови држава и представници више од 80 земаља.

Подсетивши на инвазију коју је Немачка извела на неутралну Белгију почетком августа 1914, након које је балкански сукоб прерастао у глобални рат, Оланд је направио поређење са ситуацијом у свету данас.

"Како можемо да данас останемо неутрални када се један народ недалеко од Европе бори за своја права", рекао је Оланд, јасно мислећи на кризу у Украјини.

Он је, такође, поставио питање како Европа може да остане неутрална када је један цивилни путнички авион оборен, или када бесне сукоби у Ираку, Сирији, Либану, Гази...
"Европа не може да остане неутрална... Европа мора да испуни своје обавезе према Уједињенима нацијама", поручио је француски шеф државе.

Оценивши да је немачки напад на Белгију "отворио Пандорину кутију", немачки председник Гаук рекао је да је Берлин отпочео рат искључиво на основу "војне логике" те да је одмах било очигледно да су "споразуми безвредни, као и да су норме цивилизације обесмишљене".

Принц Вилијам подсетио је како су Немци погубили британску медицинску сестру Едит Кавел, која је на издисају 1915. рекла: "Не смем да мрзим никога".
"Био је потребан још један стравичан рат да би се научила поука из њених речи, па и данас учимо ту поуку", закључио је, додавши да догађаји у Украјини потврђују чињеницу да је наш континент и даље нестабилан.

Лидери су се окупили у индустријском граду Лијежу пошто је тај град био препрека на путу нападачким немачким трупама пре 100 година, а његов снажан отпор осујетио је планове Берлина о брзој победи.

Белгији је објављен рат на данашњи дан 1914, а опсада Лијежа била је прва битка у Првом светском рату, која је трајала од 5. до 16. августа. Главна свечаност у Лијежу данас је одржана у Савезничком меморијалном центру изнад града, који се налази поред цркве од сивог камена која је за ову прилику осликана белим голубовима.

Немачка инвазија на Белгију је увела у рат и Британију, која је на данашњи дан пре сто година објавила рат Немачкој, а која је такође данас одржала комеморацију тим поводом, укључујући параду 40 аутомобила из 1900-их и бдење уз свеће у Вестминстерској опатији.

Принц од Велса, Чарлс, и британски премијер Дејвид Камерон учествовали су данас на церемонији у катедрали у Глазгову, а Принц Хари је присуствовао паради у Фолкстоуну, у Кенту, преноси Би-Би-Си (ББЦ).
"На данашњи дан пре сто година Британија је ушла у Први светски рат и ми данас овом церемонијом одајемо пошту онима који су се борили, сећамо се оних који су дали своје животе и желимо да научене лекције никада не заборавимо", поручио је Камерон.

У Британији ће у свим јавним зградама бити погашена сва светла од 22 до 23 сата по британском времену, када је Лондон објавио рат Берлину. Уочи церемонија у Белгији и Британији, на Пацифику су премијер Аустралије Тони Абот и премијер Новог Зеланда Џон Кеј одали пошту десетинама хиљада војника својих земаља који су погинули далеко од својих домова.

Након церемоније у Лијежу, вечерас ће бити одржана и међународна комеморација у Монсу на француској граници, где су британске трупе правиле заштитницу док су Лондон и Париз свим силама покушавали да спрече немачки пробој крајем августа.

Принц Вилијам ће са супругом Кејт, принцом Харијем и премијером Камероном предводити комеморацију у Монсу где су погинули први и последњи британски војник. Први светски рат био је најразорнији који је икада вођен, са 10 милиона погинулих војника, 20 милиона рањених, милионима цивилних жртава, срушеним империјама, прекројеним светом.

Сто година касније, још нема консензуса међу историчарима и политичарима о разлозима његовог избијања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације