“Олуја“ - злочин без казне

Љ. Бегенишић

03. 08. 2014. у 08:46

Пре 19 година, у ноћи између 3. и 4. августа, започела војна акција етничког чишћења Срба из Хрватске. Пуповац: У протеклих годину дана етничка нетрпељивост ескалирала. Није урађено ништа од обећаног

ВАТРОМ из разног артиљеријског оруђа, која је отворена на Републику Српску Крајину у раним јутарњим часовима 4. августа 1995. године, почела је „Олуја“. Са 138.500 војника, 350 тенкова и 30 авиона Хрвати су отпочели „војно-редарствену акцију“, односно - етничко чишћење Лике, Баније, Кордуна, северне Далмације... Народ је кренуо путем без повратка, а хрватска војска почела затирање сваког трага њиховог живљења на том подручју - паљена су села и градови, уништавана имовина... Више од 220.000 Срба је практично за један дан прогнано из Хрватске, убијено је близу 2.000 српских цивила и војника. Око 800 људи се још увек води као - нестало.

Од ових злочина прошло је деветнаест година, а за убиства Срба у Хрватској, њихово протеривање и прогон још нико није одговарао. „Олуја“ је злочин без казне. Све као да се своди на поруку - ко жели да се врати, није добро дошао, а ви који ту живите нисте пожељни.

Јер, Срби и данас бескрајно тешко остварују елементарна права. Они који су остали у Хрватској, тешко се запошљавају у државним и јавним службама, живе у гетима и под сталним су притиском.

Повратничке средине веома се лоше развијају, па они који су прогнани немају где да се врате. Чак и ако се одлуче да поново отпочну живот у старом крају, наилазе на низ проблема - нису ретка пребијања, па ни убиства. Станарска права прогнанима споро се враћају, до пензије је немогуће доћи...

Ако је неко и очекивао да ће након уласка Хрватске у ЕУ (1. јула прошле године) доћи бољи дани за страдале Србе - преварио се. Етничка нетрпељивост је ескалирала.

- У протеклих годину дана међуетнички и политички односи су се погоршали - оцењује, за „Новости“, Милорад Пуповац, лидер Срба у Хрватској. - Разлог за то је кампања која се води из политичких и црквених кругова који озбиљно нарушавају до сада постигнути степен међуетничког поверења и толеранције који су озбиљно доведени у питање све гласнијим говором мржње, позивима на насиље и политичку искључивост.

У таквој атмосфери, наглашава Пуповац, нема много простора за напредак у суђењима за ратне злочине, нити има много простора за обавезе које су приоритет Европске уније, а које се тичу повратка избеглица, примене уставног закона о правима националних мањина и развој повратничких средина. Хрватска је, истиче наш саговорник, назадовала у односу на пређени европски пут.

С друге стране, Саво Штрбац, директор „Веритаса“, помак види у томе што је „Олуја“ доспела пред Међународни суд правде и то преко узајамних тужби Србије и Хрватске за геноцид.

- Српска страна је потврдила да „Олуја“, од свих догађаја деведестих година, једина у пуном капацитету испуњава дефиницију о геноциду према Конвенцији Уједињених нација - истиче Штрбац за „Новости“. - Велики успех је да страдање Срба стигне пред суд. Крајем ове године или почетком наредне очекујемо пресуду, и уз све резереве које имамо према међународним судовима, верујемо да ће МСП прихватити наше захтеве и донети пресуду повољну за нашу страну.

Штрбац наводи да је добро и што се „Олуја“ нашла пред судом за људска права у Стразбуру, преко појединачних тужби Срба због надокнаде штете и убијања цивила.

Истовремено, Штрбац је разочаран одлуком Суда за ратне злочине у Хагу који није прихватио иницијативу „Веритаса“ да изврши ревизију поступка против хрватских генерала Маркача и Готовине који су у Хагу ослобођени, иако је „Веритас“ поднео нове доказе против њих.

Непретка, међутим, у Хрватској нема када је реч о решавању животних проблема избеглих и прогнаних Срба.

Ту Штрбац као проблеме наводи то што обнова кућа и повратак станарских права „иду килаво“, а то спречава повратак избеглих, не решавају се ни проблеми са пензијама, Срби страхују од кривичних процеса.

Посебан проблем, каже он, представљају хапшења Срба по Интерполовим потерницама, за годину дана ухапшено је њих 12 у различитим државама... А, последњи такав случај догодио се пре само неколико дана када је грчка полиција ухапсила Ђуку Богуновића због наводно почињеног ратног злочина на подручју Баније почетком деведесетих година.

Академик Василије Крестић, који се деценијама бави односима Срба и Хрвата, каже:

- Тужан је и тежак положај Срба у Хрватској. Није урађено ништа што је обећано ни од међународне заједнице.

Крестић оцењује и да се наша држава понаша превише попустљиво и предусретљиво и да се врло мало заузима за своје сународнике у суседној држави.

ЧЕТИРИ ДАНА ПАКЛА

Акција „Олуја“ почела је 4. августа и трајала је четири дана. Већ 5. августа пао је Книн, а на книнској средњовековној тврђави постављена је шаховница. Заузета су и околна места, а српски цивили побегли су из заузетих подручја. Хрватски министар одбране Гојко Шушак објавио је 8. августа да је акција „Олуја“ завршена с војног аспекта.

С подручја захваћеног хрватском офанзивом побегло је готово целокупно српско становништво.

Документационо-информативни центар „Веритас“ у својој евиденцији има имена 1.853 погинулих и несталих Срба, од чега је 1.201 цивил, међу њима 544 жене. На листи несталих воде се 894 лица, од чега 632 цивила, међу којима је 315 жена...

ПАРАСТОС СУТРА У ЦРКВИ СВЕТОГ МАРКА

У цркви Светог Марка сутра у 11 сати биће одржан парастос жртвама „Олује“. Комесаријат за избеглице и прогнана лица подсећа да је Србија земља са највише избеглих и интерно расељених у Европи, и једна од пет земаља у свету са дуготрајном избегличком кризом.

Од 610.000 избеглих, који су од 1991. године уточиште потражили у Србији, 43.763 људи и даље је у статусу избеглице, од чега је 32.371 из Хрватске. Од некадашњих 700 колективних центара, који су пружали уточиште за око 60.000 људи, у Србији и даље постоји њих 23, у којима борави 1.516 корисника, избеглих и интерно расељених особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (90)

zoranm

03.08.2014. 09:14

Dok je ovakva licemerna Evropa,nikad niko neće ni biti kažnjen.Kvrati su debelo zaštićeni od EU posebno Nemačke.

cis

03.08.2014. 11:12

@SaleA - Kada bismo i mi odlucili da idemo u rat za njihove interese, protiv Rusije, primili bi i nas.

Iskren

03.08.2014. 09:21

kada se promeni odnos snaga u svetu i nasa svest i odnos prema zlocinima nad Srbima, me gde oni ziveli, onda ce se promeniti i odnos Hrvata i ostatka "slobodnog" sveta prema istim.

oderetić

03.08.2014. 20:08

@Iskren - jel se ti to iskreno šegačiš sa srpskom mukom ? šta napisa "kad se promeni naša svest"....deretić je u istoriji a ko je deretić za budućnost ?...ta promena svesti neće se desiti ni za 8 000 godina.....šta je to "srpska svest"....a ko ima odgovor ŠTA JE TO SRPSKA SAVEST ?....prema svome nevinopostradalome rodu ?? .....teška pitanja...ajmo na narodnjake...to znamo od pre 8 000 godina - praiskonski animalistički erotski primitivizam će nas održati....

naranca

05.08.2014. 01:12

@Iskren - Jadan I Bedan je taj Svet I ta 'Civilizacija'.Kad istina I Pravda zavise od ''odnosa snaga''.Tako je builo I kod ljudozdera!!!!!!!!!!!!

prosvetitelj

03.08.2014. 09:21

Novinari i srpska politika trebali bi se vise baviti uzrokom a manje posledicama! A sto se kazne tice, onaj tko ju je zasluzio, taj ju je i dobio...

Cedo

03.08.2014. 10:27

@prosvetitelj - Uzrok svega je Ustasluk... ... " prosvetitelju " dodji da te Cedo prosveti za vijeki -vijekov !

cis

03.08.2014. 11:10

@prosvetitelj - Tako ce biti kada lazi postanu vaznije od zivih ljudi. Uzroci vidjeni iz hrvatskog ugla su lazi. Pravi uzroci mogu se dobiti iz prve ruke samo iz Londona, Berlina i Vasingtona.

naranca

04.08.2014. 22:05

@prosvetitelj - @prosvetitelj Ostavi kaznu na miru o tome odlucuje Bog.A ne ti I tvoja monetarna crkva.Plati pa ti je oprosteno.:)

naranca

04.08.2014. 22:26

@prosvetitelj - @cis Ma kakav London,Berlin ,Wasington.To su Bler,Klinton koji se uvlace(za pare) Genseru ili ko vec bese njemacki lider.

naranca

04.08.2014. 22:23

@prosvetitelj - @prosvetitelj Ne zaboravi.I odlazak Jevreja u USA parobrodima iz EU 1940 isto nije genocid.

dalmatinac

03.08.2014. 09:28

Nekažnjeno su prošli i oni koji su rat izazvali u prvom redu Veljko Kadijević I svi iz njegovog okruženja .Ostalo su sitne ribe (nepismene) koji su ih suludo sljedile.Sin Mao ce Tunga je poginuo u korejskom ratu a volio bih da mi netko kaže koji je vsoko pozicionirani bandit poslao svoga sina u pokolj 90 tih,Oni su novonastale države sustavno pljačkali i uvjeravali sirotinju u pravednost njihove borbe

dr sci

03.08.2014. 09:40

Dugo će Zamlja postojati kao planeta, za sada je prošlo po novom oko 13 mlrd godina, ko zna šta će se tu sve izdešavati, a jedno je jasno da pravosleni Srbi i pokatoličeni Srbi ne mogu zajedno živeti.

dalmatinac

03.08.2014. 11:12

@dr sci - Vjeruj mi da ne možemo zajedno dok srbe predstavlja Savo Štrbac.Ogromna je razlika izmedju njega koji je izgubio privilegije i ljudi koji su izgubili ognjište.On je taj koji sirotinju ne razumije već njihovu nesreću koja je nemjerljiva zloupotrebljava već 20 godina u vlastitu korist

A KO JE TAJ ?

03.08.2014. 20:33

@dr sci - Ko je taj ko bi za hrvatske laži predstavljao srpsku istinu ? Eto, odbacimo Savu i Veritas - Ko je taj Srbin, predložite vi - kad vi sve što kaže Srbin tumačite da laže !...ili zarad svoje trunke savesti izaberite Hrvata koji neće da Laže ?

dalmatinac

04.08.2014. 08:16

@dr sci - Bilo tko ko matičnu državu voli ali isto tako da cijeni onu u kojoj živi i radi.90tih je u rat krenulo srba koji su Srbiju vidjeli samo na karti vodjeni onakvima kao što je Štrbac,I što je najgore poslali su ih u rovove uvjeravajući ih u liniju Karlobag Virovitica.Što im Štrbac nije pokazao kako se to radi,On nezna kako zuji metak oko glave.Ima mnogo poštenih srba samo su to oni koji nešto rade a ne žive od tudjeg jada

500 godina uzaludnog života

04.08.2014. 11:01

@dr sci - Nema mogućnosti za dijalog - i nakon 500 godina zajedničkog života Vi niste shvatili da su Srbi doživljavali Hrvatsku kao svoju Matičnu domovinu, a Srbija je bila spominjana u epskim i guslarskim pemama kao nešta stvarno, a daleko, visoko u visinama. Mnogi generacijama nisu videli Srbiju-ona je u srcu, ali život je bio u Hrvatskoj dok Vam nisu rekli da su nakon 500 godina Te vaše komšije najveća gamad za brutalan odstrel. I u zadnjih 100 godina nema Razumevanja a u Rakovičkoj buni bili smo isto.

zlatan

04.08.2014. 13:41

@dr sci - Jedan pošten komentar, kojeg kao Hrvat mogu prihvatiti. Povijesna je istina da su Srbi u Hrvatskoj stoljećima sa Hrvatima gradili zajedničku im državu. Za tu i takvu Hrvatsku proliveno je i more srpske krvi. Međutim, 1990.g. po kolijevci Hrvatske (Dalmacija) osvanuli su natpisi "Ovo je Srbija!" i time su se Srbi svrstali protiv svoje (jedine) domovine, počinivši izdaju koju nikada neće saprati. Niti pobuna nije njihov najveći zločin, nego ta izdaja. To vi ne želite shvatiti.

Андреј Миљевић

04.08.2014. 16:15

@dr sci - Још један поштен коментар.Наравно да су осванули натписи "Ово је Србија", шта може да се очекује после Усташких клицања 1989 и 1990, а да не помињем одузимање статуса констутивног народа Србима и већ отвореном заговарању изласка СР Хрватске из Југославије.Наравно да су делови данашње Хрватске Србима били једини домови али Хрватска у целини то никада није била. Чисто немогу да поверујем да је НДХ могла бити домовина Србима, а она се правила и деведесетих.То Ви не желите схватити.

IZDAJA

04.08.2014. 16:34

@dr sci - Izdaju su Srbi osetili u svojoj Domovini još 1902., pa 1914. se nešta desilo, a 1941. se stvarno nešta gadno desilo...i sve to 1990. ponovit sa, bez zadrške ocenom - da je sve bilo ispravno ali ne učinkovito pa sad vi morate da prljate ruke jer je neko pre vas bio inertan u zadatku. Dakle, previše Izdaje u jednom veku a u ona 4 veka pre zajednički se po noći borili na granici, po danu zemlju obrađivali, razvijali obrt i trgovinu, čak se i ženili i vere jedan od drugog primali...i..onda IZDAJA

dalmatinac

04.08.2014. 18:06

@dr sci - Ovako nikad kraja,Nitko nije spominjao srbe iz Hrvatske kao problem,Problem je centralistička vlast u SFRJ a oni su vidjevši kuda sve ide počeli skričati o ustašama plašivši narod.Sjeti se reportaže 90 tih kako se složno živi u dalmatinskom Kosovu.Pet dana nakon toga miting iz Srbije i više se ne živi ni tu složno.Misliš li da je vojni vrh bilobriga za konstitutivnost,Njima je stalo do lagodnog života koji im se počeo gubiti,Pa vojni budžet je bio tajna

dalmatinac

04.08.2014. 18:23

@dr sci - Andrej ,djeluješ umjeren pa imam volje da ti kažem dio koji sam proživio u Splitu.Eto ja sam od onih konstutivnih i šta imam od tog,Imam prijatelja srba koji su branili svoj dom i više ih cijenim kao ljude od onih konstitutivnih lopova.Vjeruj prijatelju da je vojska pošteno postavila tko zna šta bi bilo,Vjerovali su u svoju moć a moć bez srca je samo prazna puška.91 dodje mi na vrata žena sa djetetom u naručju i traži samo malo mlijeka za to dijete.Iz kuće je istjerala dična JNA

naranca

04.08.2014. 22:11

@dr sci - @dalmatinac Ma koju moc gomila guz.Da su bili iole neka armija zbrisali bi sve separatiset za 5 minuta.Kao sto bi verovatno uradila usa da neko proglasava neodvisnost na njenoj teritoriji.I zena sa detetom trazi mlijeko.E pa ti ga precera.

naranca

04.08.2014. 22:16

@dr sci - @dalmatinac Problem je da kad je Tito umro nije ostavio naslednika.Svaki pacov od naroda I narodnosti je mislio da je to on.Sloba, posto je imao najvece glasacko telo jedan covek jedan glas imao je najvise sanse u nekoj Demokraciji.Ostali su mislili 'bolje prvi u mom kokosinjcu nego 3 ili4 na velikoj farmi.Itd ne mogu vise da pisem vise .Gadi mi se.....

naranca

04.08.2014. 22:30

@dr sci - @AndrejM NDH(nas dragi hajduk)HDZ(Hrvatska do Zemuna)ZAP(zivia ante pavelic)......itd.Hrvati su uvek bili zrtve I Budisti.

"Ovako nikad kraja",

05.08.2014. 00:21

@dr sci - Nema kraja (the end) kad nismo ni počeli. Mi nismo imali novaca da platimo CNN, SKY, BBC da plasiraju naše istine, jer kod njih Istina nema cenu-nema je =bezvredna. A laž se može platiti i dijamantima. Mi čekamo da naša istina ispliva zabadava, jer nema 2 Istine, već samo istinska Istina. Moguće je da i tvoje opservacije leže na istini, ali niko nije mogao izmisliti babarogu ako ona nije stvarno plašila decu. A Istina jeste kuriozitet da se Zadarska kristalna Noć desila u po bela dana.

naranca

05.08.2014. 00:24

@dr sci - '500godina' Oh kako smo brzo zaboravili Jugoslaviju a i AU!!!!!!!!

naranca

05.08.2014. 00:31

@dr sci - "dalma"---Jedan covek jedan glas.To se nije dopadalo Tudjmanu i onom valjda Kucanu.Pa ajde da se ''Razdruzujemo''...........................+

dalmatinac

05.08.2014. 09:06

@dr sci - Novac i moć su povodi za rat.Ideali i vjera su za one bez novca i moći.Bogati i moćni uvjere ove druge da su im ugrožene i vjera i ideali gurnu im puške u ruke i mirno čekaju rezultat.Pored klanja i razaranja ni Bog ni ideal se nije pomaknuo ni milimetra a naivni raširi oči u čudu i nije mu jasno zašto se borio,Oni malo manje bistri (desničari) vrebaju iz prikrajka nebi li još neku budalu uvjerili da je na frontu lijepo.I tako u krug

Slavko

03.08.2014. 11:16

@realan - tako je. Poceo je sa ideologijom Ante Starcevica, cije su ideje u praksi primenjene 1914 i 1941. Otac nacije, lik na novcanici od 1000kn.

grešna majka

03.08.2014. 19:47

@realan - Šta li mu je učinila grešna majka Srpkinja Milica da to dete toliko zamrzi Srbe ceo život ? Ajd to još nekako, ali da od te bolesti "srbo-mržnje" oboli ceo narod - e to je već za Institute za proučavanje mentalnih poremećaja nakon kolektivne halucinacije.

naranca

04.08.2014. 16:03

@realan - @slavko Ma kakav Starcevic!Poceo je Jakub Frank madjarski Jevrejin pre njega kada je osnovao Hrvatsku Stranku Prava po nalogu AU vlade.Trgovac kafom (Franck-ova kava).Nesto kasnije ustase su mu pobile potomke.Bog je gadan ponekad.

kongresmen

04.08.2014. 16:39

@realan - Ma reci mi jel taj Franck izbauljao na scenu onomad posle cionističkog kongresa u Bazelu ?

naranca

04.08.2014. 22:00

@realan - @kongresmen Jeste I predstavio se kao ''Izbavitelj''.Vidi film.

vragec je bil

05.08.2014. 00:12

@realan - ..taj mali Franck. Zapržio im je kafu sve po Protokolu. A i mi volimo da srčemo njegovu kaficu sa i bez rahat-lokuma vanprotokolarno. Pa onda štucamo i podrigujemo....al' neka, mi kažemo pardon i "neznamo ko nam je za to kriv'" pa nagađamo: jel kafa, ili mali Franck, pa nakon 100 godina mislimo da je sve to od nepoštovanja Protokola u prženju kafice. Nema veze, važno je da mi neznamo....ko nam je kriv !!??

slobodan

03.08.2014. 10:00

Gospodo novinari, naučite se već jednom da pišete istinu a istina je da srbi iz Krajine nisu pobegli nego su PROTERANI a to su dva različita pojma.

Ликота

03.08.2014. 12:57

@slobodan - А у чему је разлика? Становништво које је преживело усташке покоље или слушало о њима не може мирно да чека долазак наоружаних злочинаца. Ваљда је нормално да жене, деца и старци беже испред крвничког ножа који не опрашта ни кућним љубимцима?

Lika

03.08.2014. 14:32

@slobodan - Zemo moj, ogromna je razlika. Sve nam se desava po principu kuvanja zabe. Potrebno je da se prave stvari nazovu pravim imenima. Da li bi ti pobegao iz Krajine ili si proteran? Zasto si otisao? Tu ti je odgovor i svi moramo usvojiti taj kodeks komunikacije vec jednom.

Ko se mača...

03.08.2014. 10:26

A 1991. godine je sva tako bajno počelo tenkovi su se kotrljali prema Vukovaru, beograđanke bacale ruže prema tenkistima i dizale tri prsta, Štrbac se pripremao da bude u Vladi RSK.... 1995. godine kraj je ipak bio mnogo pravedniji.

Audiatur et altera pars

03.08.2014. 12:41

@Ko se mača... - Ил' ја читам хрватске новине, ил' се Хрвати и друга "браћа" окачили на наше Новости, па не знају да сјашу? Различита мишљења, различити коментари, у реду. Али оволико позитивних оцена за правдање геноцида над Србима у Хрватској... У српским (?) новинама! Невероватно!

Андреј Миљевић

03.08.2014. 13:23

@Ko se mača... - .....од мача ће и погинути. Није почело 1991, почело је 1914, 1941 па тек онда 1990 и 1991 убиствима, прогањањима Срба од стране Усташких марионета капиталистичког Запада. А што се тиче краја 1995, ту је стављен само зарез.

deklaracija

03.08.2014. 23:02

@Ko se mača... - Saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu svakom Hrvatu je sveta domovinska dužnost da celom svetu propagira i sve ubedi u tačnost hrvatskih istina u Konačnom rešenju srpskog pitanja kao Boguugodnom zadatku koji se posrećio ovoj generaciji branitelja državnog suvereniteta. Za srbijanski kritički um ovo je neostvariva primisao u idućih 12 000 godina da bi ikome ikada palo na pamet da sačini imenom i prezimenom Knjigu Besmrtnih a o Parastosu niti govora.Srbin nije vidio Dostojanstvo Jad Vašema.

Yad Vashem

05.08.2014. 20:58

@Ko se mača... - Memorijalni centar na Brdu Sećanja u Jerusalimu u kome se nalaze Imena i Prezimena 4,3 mil. Jevreja postradalih u Holokaustu. Nezaobilazno mesto svakoga - od običnog čoveka do šefova država. Neverovatna Uzvišenost Dostojanstva i Poštovanja prema Nevinopostradalima zbog Imena Svog. Jevrejski Žrtvoslovnik u slavu Jedinoga Boga.

Бенковчанин

03.08.2014. 10:38

Ни једна казна не би Хрватима била тежа од повратка Срба у Републику Српску Крајину. Нажалост, и већина избјеглих Срба и држава Србија и хуманитарне организације помажу им да не доживе такву казну. А вјерујем да, под притисцима, постоји и тихо исељавање преосталих Срба. Али, ко зна... Можда, једног дана? А дотле, нека се радују и славе геноцид.

adio naknadna pameti

03.08.2014. 20:00

@Бенковчанин - Nisu pritisci nego naknadna pamet da ni 1 Srbin nema budućnosti u neoustaškoj Hrvatskoj, a u "demokratskoj" Srbiji pogotovo. Zato ono malo još nesluđenih Srba bez halabuke odoše - gde ? Šta vas briga ? U bolji život !...i nemojte da ih tražite - Oni će vas brže prežaliti nego vi njih - služe vam samo da se ponekad setite njihovog jada od kojeg jedino berićet imaju tzv. srpski etno-biznismeni. Adio zauvek Srbadijo tužna, čemerna i jadna-500 godina smo bili i ostali Srbi a vi za 100 ste SRBIJANCI

rus

03.08.2014. 10:44

Nepostujemo nase stradale ni istoriju zato nam se sve ponavlja. Netreba da se cudimo evropa je uvjek znala da nagradi hrvatsku. Protiv sam eu umjesto da mi postavimo uslov eu da se protjeranim srbima omoguci povratak i obnova imovine mi se priklanjamo laznome kraljevstvu u kome vlada sve perverznija i bolesnija oligarhija. Zapamtimo na istoku se obnavlja nama bratsko carstvo nadam se da necemo zakasniti da stanemo pod njegov stit.

D. Morrissey

03.08.2014. 10:48

Ovo je da covek neveruje pa Krajna je pala u Beogradu, lovacko drustvo Beograda je moglo da sredi karajnu sto se tice vojno. A sada trazimo od Zapada pravdu pa mi nismo normalan narod.

Rada

03.08.2014. 11:03

Hrvati nisu kaznjeni za zlocine iz Drugog svetskog rata ,a i pre toga nad Srbima.To su bili zlocini bez kazne.Posto nisu bili kaznjeni,oni su ih ponovil devedesetih godina.Misle da tako mogu,jer ih niko ne kaznjava.Imaju neku patolosku mrznju prema Srbima.Osvesti se Srbijo!Cuvaj svoje gradane i bori se za njihova prava.

Urar

04.08.2014. 21:01

@Rada - Хрвати су послије ww2 поубијани на најгрозније начине..десеци тисућа људи је бачено у јаме од словеније до македоније....то за вас није казна??? и поштована, књигу у руке..и погледајте што је направљено у тзв крајини од 91-95 несрбима. ето, на кирилици да не кажете да нисте разумјели

naranca

04.08.2014. 21:53

@Rada - @urar Urar u pravu si.Sta ces Africka plemena vole tudjeg gospodara pa se istrebljuju da mu se dodvore.

Андреј Миљевић

05.08.2014. 10:09

@Rada - То је позната усташка пропаганда да су Хрвати убијани после 2 Светског рата. Да су Усташе тако убијане, не би се догодио рат деведесетих. Кад се већ помиње тзв. Крајна требало је прво поменути злочине Зенги на челу са Мерчепом који су аминовани од стране Загреба 1991 пре, за и после проглашења независности СР Хтрватске. А треба поменути и и акције усташких злочинаца у тзв Крајни која је била под заштитом УН. Толико о тзв. Крајни. Драго ми је да се пише на ћирилици.

MATIČAR

04.08.2014. 01:30

@polomac - Srbi u regionu, dijaspori i rasejanju su naivno lakonski mislili da je Srbija njihova matica, ali Srbiji niko nikad nije rekao da je ona Matica svih Srba pa je došlo do vrele diskusije gluvonemih i eto sad nakon RH, FBiH a eno i u Albaniji čeka se najsrećniji koji će da usklikne Ja sam POSLEDNJI.Taj neopisiv osećaj zna samo taj srećnik a Matica nema pojma da ON postoji, neko sa imenom i prezimenom, pa još i čuda li da se nakon 1 500 godina zove Srbin. Svaka vam čast Srbijanci na brigi-NESTA NAS

Andjela

03.08.2014. 15:08

Tog dana sam stigla sa odmora iz Srbije i kada smo se parkirali ispred zgrade cujemo da je pao Knin.Ukljucim TV a kod nas na srpskoj TV treste narodnjaci,ocekujmo da ce Sloba poslati avione da bar taj narod u kolonama zastiti,nista i dalje treste narodnjaci! Da sam mogla ,tog momenta bih udavila Slobu djubre jedno!

TV ?

03.08.2014. 23:08

@Andjela - Čija reče da je TV ? TV Srbije ili srbijanska TV - SRPSKA TV sigurno nije !

Vitomir

03.08.2014. 18:35

EU taj zločin hrvatskih vlasti za prijem u članstvo u EU to nije smetao. Čak što više eto nadjoše rzlog i za agresiju na SRJ i čerečenje Srbije. Valjda im odgovara etnički čista Hrvatska. A Srbija je multietnička. Verovatno večini tih časnih članica EU takva Srbija smeta. Ali istorija nas uči kako su prolazile države stvorene na etničkom čišćenju i zločinu. I još nešto. Jadna je ta država koja se diči svojim zločinom i proslavlja ga.

Istina Boli

03.08.2014. 20:45

Kažite već jednom istinu i napišite:Dogovorom S.Miloševića i F.Tuđmana noću 3na 4 augusta NDH je započela akciju etničkog čišćenja i protjerivanje Srba iz RSKrajine.Uz Miloševića u svemu je učestvovao i R.Karadžić radi ostvarivanja Dejtonskog plana a kome su Srbi iz RSK bili smetnja u ostvarivanju.-bar objavite ovo ako smijete to je istina.

др

03.08.2014. 21:50

Знам да истина боли крива је Хрватска за сва зверства протеривања, али где је ту Србија. За нас борце (србе) у Хрватској Србија каже да смо ми Територијална одбрана Хрватске, па по том основу не добијамо никакава права везан за рат ни радни стаж. Уколико је то тачно верујем да ни хрвати нису толико наивни да би своје људе протеривала. Дакле у овом злу Србија је своје прсте дубоко упетљала.

Mikiboy

04.08.2014. 00:49

To je zlocin i Zapada jer Zapad je bio taj koji je tada odontologi to,Zapad je bio taj koji je precutao to. To je bilo pod okrivljeni Zapada tako da bi i zapad trebao da snosi odgovornost za to a ne da jos stiti Hrvatsku i dan danas.

kljecan

04.08.2014. 06:50

a zašto bi hrvati kažnjavali zločin kada prvu srbiju ne zanimaju srbi iz rsk niti zločin počinjen nad njima,nisu ih zanimali ni 95 kada su bili ubijani a pogotovo ne sada,vlada srbija gleda samo interes beogradske regije i nikoga više ,to zapamtite

Mladic

04.08.2014. 11:09

@kljecan - Zasto izvrces teze?Beograd je bio 1995. godine pod sankcijama, SRJ je bila ekonomski unistena,dok je Hrvatska bila dotirana, naoruzavana za taj pogrom.Da je SRJ bila koliko toliko na nogama, veruj mi da o "Oluji" ne bi mastali ni najoptimisticniji pobornici Paveliceve ideje, kao ni Izetbegovicevi dzihadisti.Milosevic da je digao VJ i direktno umesao SRj u sukob u sadejstvu sa VRS i SVK, HV,HVO i ABiH bi pretrpile strasne gubitke, mozda i konacne.Jedino sto je SRJ kocilo jeste odmazda NATO-a.

Milan

04.08.2014. 08:50

Ne razumemem u ime koga i zašto se srpsko rukovodstvo stalno izvinjava hrvatima i muslimanima zbog počinjenih zločina nad Srbima? Jednu pešadisku četu srpske vojske u Kraini ne bi mogao ni bataljan dobro naoružanih hrvatskih bojevnika potisnuti iz onoga Kninskog kamenjara, a to govori da se je sve unapred znalo i dogovorilo.Između Tuđmana i Miloševića je postojao dogovor uz odobrenje SAD i EU. Zašto Mladić i Karaždić nisu hteli pomoći svojoj braći? Ima bezbroj pitanja,ali su bez odgovora!

jednostavno

04.08.2014. 08:54

kako prljavci pjevaju "u ljubavi i ratu pravila su ista, pobjednik uzima sve milost nedaje". rat je bio kako je do njega došlo svako ima svoju teoriju, kao u svakom ratu tako i u ovom pobjednici slave a gubitnici tuguju. uvjek je bilo i uvjek če biti......

naranca

04.08.2014. 12:57

@jednostavno - 'jednostavno' Al si naso citat od grupice marginalnih gitarista.Stvarno si po-bjednik.Pobjedio zene decu i starce uz pomoc USA.Pobjedio svoje gradjane.To na Zapadu smatraju genocid.

naranca

04.08.2014. 22:20

@jednostavno - @naranca Ispravka..... U civilizovanom svetu .Ne na Zapadu.

Milan

04.08.2014. 09:04

Vezano za "Oluju" još jedno interesantno pitanje se postavlja iz NOB: Zašto Jasenovac kao najveća klanica Srba nije napadnut ni jednom za 4(četiri) godine rata, a u neposrednoj blizini je bilo između 20.000-30.000 partizana koji su na tom prostoru dejstvovali ( formirani u vodove, čete,odrede,bataljone,brigade itd.) U ustaškom logoru se nalazilo oko 760 ustaških koljača i da ni jedna jedinica se ne posla na taj zločinački logor.Zašto Hrvatskoj nije postavlje uslov za ulazak u EU-povratak Srba?

zippo

04.08.2014. 09:31

mnogi u bosni vide muslimane kao zrtve rata a kao da je svak zaboravio kako je taj rat poceo, jednostavno nije nadjeno rijesenje za unutrasnje uredjenje bosne i hercegovine a najveci krivac je Alija Izetbegovic (povukao potpis na lisabonski sporazum)...tako i u krajini, svi su zaboravili kako je ta ista krajina krvavo napravljena i to ne krvlju srpskog naroda, kako u krvi dosla tako i u krvi otisla...

naranca

05.08.2014. 00:19

@zippo - 'zippo'---Pa svaka drzava u svetu do sada, je nastajala i nestajala u krvi.Kolumbo.

naranca

04.08.2014. 21:46

@Kasaba - @kasaba Mi smo uvek veliki ma kolika nasa teritorija a vi ste uvek kepeci bili jeste I bicete.Usput smo oslobodili sve oko nas I dali im drzave I od njih napravili ljude.Mi smo ljudi iz legende.....A I vi ste:)

Андреј Миљевић

05.08.2014. 09:13

@Kasaba - Постоји само Србија која обухвата данашњу Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, делове Македоније и Хрватске. Врло могуће је да си и ти део српског народа него те уче да се лажно представљаш са именом неке нове нације.

naranca

05.08.2014. 16:40

@Kasaba - @Uran Nikome sada.Uran je sitna mikroskopska prasina koja leti svuda a poluvek raspadanja mu je oko 100 000 godina.Provjeri dal ti neki rodjak nema leukemiju?

Андреј Миљевић

05.08.2014. 17:51

@Kasaba - До пашалука можда, али до чистог образа и мирне савести никако.

naranca

05.08.2014. 00:00

Pogledajte ovu sliku.Bilo koji covek na bilo kojoj strani sveta i na bilo cijoj strani ako ima imalo humanosti mora da kaze''Ovo nije dobro.Ovo je tuzno.Ovo je zlocin.''