Синдикати траже референдум, од четвртка генерални штрајк, посланици расправљају о спорним законима

Ј. Ж. Скендерија - С. С. Ровчанин

15. 07. 2014. у 16:34

Синдикати траже референдум, од четвртка генерални штрајк, посланици расправљају о спорним законима
После бурне полемике у јавности, Скупштина Србије почела једнако жучну расправу о законима о раду и ПИО. Радници предали Скупштини захтев за повлачење закона из процедуре

РАСПРАВА о најважнијем документу радног законодавства у уторак је почела у Скупштини. Незадовољни изменама Закона о раду и пензијско-инвалидском осигурању, лидери највећих синдиката траже референдум и позивају раднике да се у четвртак прикључе генералном штрајку. Симболичним разапињањем шатора уочи почетка скупштинског заседања представници Самосталног синдиката Србије и УГС "Независност", упозорили су власт да не прихватају најављене измене.

Радници су предали Скупштини и свој захтев за повлачење закона из процедуре и истакли да нико није имао право, ма колико да има посланика у парламенту, да на овај начин доноси прописе. С друге стране, посланици су током дискусије дали свој суд - власт га је називала реформским, а опозиција темељом за отпуштање људи и смањивање плата.

Министар рада Александар Вулин је рекао да нови закон повећава права радника, олакшава пословање и ствара услове за прилив инвестиција. Основни циљ му је, према његовим речима, раст запослености и правна сигурност за послодавце.

- Одбили смо захтев послодаваца да се укине минули рад. Ограничавање исплате отпремнина само на период проведен у радном односу код последњег послодавца треба да допринесе подстицању запошљавања, нарочито старијих - казао је Вулин.

У први ред одбране закона стале су странке власти окупљене око напредњака. Против су били ДС и Нова странка, а НДС и ЛСВ ће одлуку о томе како ће гласати донети у зависности од тога хоће ли проћи њихови амандмани.

- Плате и пензије су за време претходне власти нереално порасле за 72 процента - рекао је шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић.

АМАНДМАН НОВИНАРА СИНДИКАТ новинара Србије предложио је амандман којим се предлаже проширење појма запосленог и на особе које раде по уговору о обављању привремених и повремених послова и о стручном оспособљавању и усавршавању. Реч је о огромном броју људи који су ангажовани преко разних агенција за запошљавање, око 60.000, који су, фактички, запослени код послодавца, али на одређено време.

Социјалисти су поручили да држава мора да стане на страну савесног радника и да Влада не може да прописује зараде, али мора да одреди доњи праг.

За Милана Кркобабића, шефа "пупсоваца" ствар је јасна:

- Пензионери, њих 1,7 милиона, зарадило је пензије и желе да оне буду редовне и сигурне. С повећањем броја запослених расте и сигурност да ће се буџет пунити и да ће пензија бити. Урадићемо све да не буду смањене. Закон су писали министри који кажу да су борци за социјалну правду, па верујем да ће на тој баријери и остати.

Посланик ДС Борко Стефановић сматра да нас чека масовно отпуштање и да поређење са законом који је донео Зоран Ђинђић "не пије воду":

- Он је од 30 захтева синдиката испунио 29. За две године колико сте на власти направили сте дупло већу рупу у буџету, 50.000 радника мање ради, три пута су мање инвестиције, 40 одсто је већи јавни дуг.

Представник НДС Марко Ђуришић рекао је да баш за време ове власти има најмање инвестиција и да је јасно да ће плате бити смањене, јер ће се рачунати минули рад само код последњег послодавца. Питао је и да ли ће породиљско одсуство бити смањено.

План је да парламент два закона усвоји у четвртак. То је највише разљутило синдикалце, који су обећали да ће се окупљати сваког дана, а Љубисав Орбовић, председник СССС, очекује да ће уместо неопходних 100.000 потписа против закона, прикупити пола милиона.

Александар Вулин сматра да синдикати најавом да ступају у генерални штрајк показују више тврдоглавости него разума и наглашава да треба ићи путем договора. Он сматра да синдикати треба да размишљају о томе да ће владајућа већина и сутра бити овде и да треба донети законе и о социјалном предузетништву, социјално-економском савету, о штрајку, синдикатима


ФИСКАЛНИ САВЕТ

ИЗМЕНЕ Закона о раду и Закона о ПИО подржава и Фискални савет. У оцени тих предлога достављеној "Новостима", истиче се да ригидно радно законодавство доприноси проблему високе незапослености која у Србији износи преко 20 одсто - уз то, стимулише послодавце да раднике ангажују без заснивања легалног радног односа и да привређују у сивој зони. Такође, важећи Закон о раду је један од узрока ниске конкурентности српске привреде. Када је реч о Закону о ПИО, Фискални савет оцењује да је, у условима континуирано дужег животног века неопходно стално повећавати радни век. Д. И. К.


МИНИСТРЕ, МОЖЕ ЛИ РАЗГОВЕТНИЈЕ?

АЛЕКСАНДАР Вулин читао је брзо и неразговетно двадесетоминутно образложење о предложеним законима. Уз то, лупкао је руком о сто, па су посланици почели да се жале да не чују шта говори. Интервенисали су из скупштинске службе, па су пришли министру и приближили му мало микрофон, како би се чуо разговетније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (57)

Dragan Jove Torbica

15.07.2014. 16:55

Njih dvojica neće biti u štrajku, dok se radnici budu potucali po ulicama redovno će podizati više stotina hiljada dinara raznih plata.

Radni covek i gradjanin

15.07.2014. 17:40

@Dragan Jove Torbica - Nisu problem te dve plate vec razorena privreda! Ni reci o invcesticijama i pokretanju proizvodnje , samo pretnje otpustanjima i neplacanjima! Koliko Srbija moze da izdrzi ovakvo mafijasenje drzavom??

Radni covek i gradjanin

15.07.2014. 18:06

@Dragan Jove Torbica - Oh kakva brzina na minusima , samo me zanima sta je lose u industriji i investicijama? Priznali vi ili ne jos jedan (ko zna koji po redu) " dragi vodja" u zadnjih 25 godina je " tresnuo ... o ledinu" u pokusaju da se igra " rukovodjenja drzavom!

?!?!?!

16.07.2014. 00:18

@Dragan Jove Torbica - @ Dragan Jove Kesica - Зар и Вучи, Дачи, Николићи, којекакви Љајићи и остатак њихове екипе не раде то исто, и то најредовније, само у многоструко већим износима???

čiča

15.07.2014. 17:01

Čemu sad štrajkovi, Gospodo radnici zaboravili ste da ste ove Eu poslušnike upravo Vi svojim glasovima doveli na valast.

predrag

15.07.2014. 17:06

Tako je sindikati, podrzavam vas i zelim da istrajete, da skinemo ove parazite sa vlasti i vase lidere i doevedemo BRANKA DRAGASA iz EKONOMSKOG POKRETA, on jedini nudi konkretna resenja i ne prica u prazno. Ako ne verujete, potrazite na netu i sami procitajte.

dex

15.07.2014. 17:11

Zaita ne shvatam da rednike predvode u sindikalnoj borbi osobe koje imaju po 300 hiljada dinara platu.

?!?!?!

16.07.2014. 00:13

@dex - Не схваташ ти, по свему судећи, ама баш ништа.

Ogi

15.07.2014. 17:16

Ja radim kod privatnika i ne plasim se ovog zakona! Neka ga se plase oni koje ja i moj poslodavac placamo, a koji imaju vecu platu od mene, samo zato sto je drzavala nametnula 300dazbina privatnicima! I Vucic je stvarno "MEKA SRCA"! Pojedincima iz drzavnog aparata bih prepolovio plate!! Radnici u opstinama, socijalnim sluzbama imaju plate po 50-60000din, a da li je neko nekada zavrsio nesto u opstini bez peripetija!! Sve bi ih otpustio i raspisao konkurs za mladu decu za platu od 35000din!!

NIkola

15.07.2014. 17:46

@Ogi - Samo mi objasni kako neko moze u Srbiji normalno da zivi sa 35k dinara?A to sto su svi u drzavnim firmama navikli da kradu i muljaju to je odlika naseg mentaliteta kroz sve ove godine...

dejan

15.07.2014. 19:23

@Ogi - prijatelju kako zivi sa 35 ja zivim sa 22000 a radim u epsu deset godina na ugovor toliko o drzavnim firmama i da je u njima toliko lepo deset godina na po dva tri meseca ugovor a u zadnjih pola godine na mesec dana pa na deset dana produzuju mi ugovor a radim za trojicu

Srdj

17.07.2014. 09:33

@Ogi - Ubodi sustinu, covece! Ne svima da prepolove. Profesorima koji dnevno predaju petoroma odeljenja, 150 dece, smanjiti na 38.000 nije normalno. Lekarima takodje. Smanji more opstinarima, ionako ne rade nista, administraciji na fakultetima koja radi 4 sata dnevno, tovi se, a potvrdu ne daju po tri dana. Otpustiti silnu administraciju u EPSu, Kolubari. Samo u Kolubari 50 posto kadra su kancelarijski kadrovi. Koji ce to djavo firmi koja kopa ugalj. Od 22.000 radnika, 12 planduje do 10 lomi kicmu.

vagrant

15.07.2014. 17:16

Hajde penzioneri i vi podrzite radnike. Vidite da ste i vi na "tapetu" za smanjenje ionako malih penzija?!

Prason 34. reda

15.07.2014. 17:48

Za ovaj Tanjugov tekst u novinama neko bi trebao da odgovara. Ovo je direktan poziv na nemire!!!

vidan

15.07.2014. 18:03

Odakle Orboviću podatak da će cela srbija izaći na ulice pod njegovim vođstvom, izgleda da se malo preračunao

RabRadomir

15.07.2014. 18:36

@vidan - Cekaj zasto tako govoris pa zar nije vec krajnje vreme da se konsoliduje cela Srbija i krene u strajk,ne samo radi ove stvari vec i za mnoge druge gorece probleme u nasoj Srbiji,Dokle cemo pojedinacno resavati svoje probleme,.Pogledajte samo kako to rade Francuzi,Nemci,itd pa cete videti sta je interes i jedinstvo nacije,

Svetozar

15.07.2014. 18:41

Hoće li se radnicima u četvrtak pridružiti i članovi SPS-a na čelu sa Dačićem, koji su u predizbornoj kampanji govorili kako će štititi radnike?!

goran5

15.07.2014. 18:43

Za koliko je povećan minimalac u poslednjih 2,5 godina? 0%! Aha, i troškovi života su isto toliko porasli, pa nema veze.

Nema odstupanja

15.07.2014. 19:05

Zakon je bitan da se donese, zasto zakon ne odgovara sindikalnim vodjama, to je pitanje?

MarkoBg

15.07.2014. 22:03

@Nema odstupanja - Ne odgovara nikom normalnom ko ne zeli da u buducnosti jedino radno mesto bude - stranacki bot! Kome je dobar zakon da te poslodavac moze otpustiti svakog trenutka i bez objasnjenja , dabogda ga imao u svojoj kuci. Greskom ti dadoh plus, podeli ga sa kolegama...

Deda

15.07.2014. 20:46

Ako neko želi da budemo kao Grčka, taj neka se iseli u Grčku i tamo neka uživa u blagostanju.

Miomir

15.07.2014. 20:51

Ja stvarno ne razumem koja budala može da proguta tvrdnju ministra Vulina da je ovih 10 stavki dobro za radničku klasu. Bolje da pošteno kaže da je neophodno uskladiti zakone sa evropom, to bi bilo poštenije. Ovaj narod je do sada svašta progutao, pa će verovatno i ovo, ali ne zato što je glup već zato što smatra da je to potrebno. U našoj zemlji ne manjkaju zakoni već njihovo sprovodjenje, i to je trebao da bude glavni cilj vlasti ako želi da privuče investicije.

quake

15.07.2014. 20:59

Mene ne bi iznenadilo da se usvoji zakon i da se nezaposlenima uvede neki vid potencijalnog smanjenja kao smela akcija nove vlasti sutra cu da pogledam kolko sam dobio minusa ocekujem oko 200-300

Утеривач

15.07.2014. 21:12

Заиста треба да искажемо дивљење господину Вучићу што је за само 6 месеци успео оно што многи пре њега нису, да подигне скоро целу Србију ...на ноге!

Dura lex sed multiplex

15.07.2014. 21:40

Протест против закона је противзаконит!

Sale

15.07.2014. 21:45

Vlada je na izborima dobila veliku podršku, treba im dati šansu. Za reforme nije dovoljno nekoliko meseci, svaka kritika je korisna, ali nemojmo preterivati... Nisam glasao za vladajuću opciju, ali ni za sindikalne vođe.

helen

16.07.2014. 00:00

Nije potreban referendum o zakonu o radu, jasno je da su gradjani na izborima pokazali da zele promene. Ovaj novi Zakon sa jos setom zakona koji su u pripremi ce upravo to da omoguci.

Srdj

16.07.2014. 02:57

@helen - Ajd se isclani iz SNSa, pa onda budi pametan i ponovi ovo. Sve sa tim uverenjem u reci koje si napisao.

Srdj

16.07.2014. 00:03

Kaze covek da su plate porasle 72 odsto? Zar mi zivimo za 72 odsto bolje nego pre pet godina? Covek ocito ne razume da je to nominalni rast, te da, i takav, nije dovoljno visok da isprati realne troskove zivota koji su skocili, brat bratu, preko 100, ako ne i celih 200 odsto.

Mali Zeka

16.07.2014. 00:29

Poslanik DS Borko Stefanović smatra da nas čeka masovno otpuštanje i da poređenje sa zakonom koji je doneo Zoran Đinđić "ne pije vodu": - Naravno da "ne pije vodu" jer je Djindjić taj zakon doneo "ispod žita". Kada je bila skupštinska rasprava i glasanje za taj zakon, Djindjić je odlučio da uhapsi Slobodana Miloševića. I tako je zamajavajući narod oko hapšenja, u skupštini tiho i neprimetno izglasao novi zakon o radu.

sREDOJE

16.07.2014. 10:26

@Mali Zeka - Potpuno si u pravu. Ali ne milis valjda da je zbog toga ovaj zakon dobar? Ako tako mislis, mogao si da nadjes i neku lepu rec za njega.

Zvezdan

16.07.2014. 04:09

Ko će da štrajkuje? Ja znam da ću da radim jer u suprotnom mogu da očekujem od gazde da budem kažnjen. Štrajku će se odazvati samo oni koji nikada ništa nisu radili a muzli su državu, e sad kad više ne može onda na ulicu. Izgleda da neće moći.

Panic

16.07.2014. 06:31

@ - Evo, sada Hrvati istovremeno izglasavaju zakon o radu, koji je jos rigidniji od naseg. Tamo trudnice moraju da rade i nocnu smenu. Kod nas rade samo danju.

Wertz

16.07.2014. 14:39

@(ne)radnik - Ех, да ми је та твоја нерадничко - ботовска "памет", а и "писменост" приде... Макар само на пар дана, да се најзад и ја мало одморим од свега...

Srdj

17.07.2014. 09:30

@(ne)radnik - Tebi je lepo sto ima onih koji ce da uskoce za sramne pare da rade? Sto je dostojanstvo svih nas, iako Usvatom zagarantovano, davno proslo vreme? Argument ti je da ce umesto mene, sutra drugi da rmbaci za 29 hiljada, da mu nece uplacivati staz, niti prevoz? E, jadna li si Srbijo sa beskicmenjacima. Zato smo i ovde - proteziraju poltrone i klimoglavce, a ne one koji misle, znaju i umeju. Samo, kad brod krene da tone, cak ni autokrati necete biti od vajde, vi sto samo aplaudirate. Ni vi.

Milan,konobar

16.07.2014. 08:01

Sa 36 g mukotrpnog staža pitam se što ova dvoica zastupaju TZ radnike?Kad stvarno trebaju nekog da zastupaju kažu nisu nadležni.Čanak i Orbović i nihovi puleni nemaju podružnice u privatnom sektoru i nikad ih neće ni imati to ih ne tangira oni se bore z svoje guice,ne za radnike.Da ih interesuju radnička prava imali bi podružnice i zastupali radnike u svim firmama bez obzira ko je vlasnik. imaju li u Juri podružnicu ili AD Centralu iz Zemuna itd? Da nije tužno bilo bi smešno.

goran.s

16.07.2014. 08:10

Ljudi cemu frka.Pa zakon je najavljen jos pre izbora i svi znamo da je trazen od inostranih investitora.Na kraju krajeva u vecini (ako ne u svim) drzavama EU je jos malo rigidniji. Glasali ste za Vucica i promene ,dakle?! To da jedno javno govorimo i podrzavamo,drugo mislimo a trece radimo nas je i dovelo dovde.

Milan,konobar

16.07.2014. 08:13

Na grbači naroda 600 direktora EPS-a,prosečna plata u EPS-u je 75.000 dinara, što je duplo više od zarade prosečnog radnika u Srbiji E zato se ova dvoica bore da se ovakvo stanje nastavi.Braćo Srbi i sestre Srpkinje.

Nebojša

16.07.2014. 08:15

Najveću buku oko novog zakona su napravili takvi kao Orbović, a ne običan narod. Za koje se oni radnike bore? Bore se samo za svoje fotelje.

BRICS

16.07.2014. 09:13

Ove sindikalce bi trebalo pozvati na razgovor u policiju jer pokušavaju da naprave nemire na ulicama pod maskom "borbe" za radnička prava a ustvari se bore za svoja astronomska primanja.

Krcko

16.07.2014. 12:15

@BRICS - Ma nemoj.Mislim da bi cela vlada trebala da bude u policiji jer obmanjuju javnost i gradjane.

dakili

16.07.2014. 09:24

Sindikalnim vodjama ne odgovara novi zakon o radu, jer se osecaju ugrozeno kao i svi neradnici.

gaga

17.07.2014. 12:17

@dakili - Nadam se da si procitao izmene, pa me zanima sta je to sto tebi odgovara u novom zakonu ? Meni kao obicnom radniku i buducoj majci ne odgovara uopste...

velimir

16.07.2014. 10:59

neznam sta ce stim strajkom sindikat postici ako je premijer cvrsto odlucio da ne popusti jedino sto ce jos vise povecati troskove sebi i drzavi iskreno receno ja im nebi platio dnevnice cak bi im i odbio od plate jer oni nemisle dobro drzavi oni cinimise zele grcki scenario da drzava bankrotira i posle ce opet strajkom traziti smenu vlade zbog neuspeha u finansiji zato zelim da kazem pamet u glavu dok ne bude kasno

bole=blokovi

16.07.2014. 14:38

u firmi za koju radim ima oko 3000 ljudi preko 50 godina koji su dosli iz unistenih a nekada veoma uspesnih preduzecai tu rade zadnjih par godina,samo na ime minulog rada bice u minusu izmedju 1500-2500 dinara mesecno.ako tu cifru pomnozimo sa tih 3000 radnika to znaci da ce vlasnik biti bogatiji za 4,5-7,5 miliona dinara ili da kazemo 50 hiljada evra jos jednom svaki mesec.manja plata jednako manja kupovna moc opet jednako manja proizvodnja jedino sto je vece je racuni u bankama vlasnika firm

Две године до пензије, а без минулог рада

16.07.2014. 23:40

@bole=blokovi - Па, Боле, овај закон и није прављен да помогне радницима, већ послодавцима. Нажалост, и ја сам ове године прешао у другу фирму, мој послодавац уштедеће на мени по основу минулог рада. Син ми ради у 14 година у истој фирми и имаће већу плату од мене, јер ја сам "приправник". А отпремнина...

Nemanja

16.07.2014. 20:32

Ja radim u firmi gde je moj sef sa SSS i prima 80000din platudok direktorka sa visom prima 140000din i to je za 2-3meseca. Pojedini su isto tako sa VREDNOSTIMA tipa za 2-3 meseca zavrsen megatrend hahahha i ladno kazu EE JA IMAM FAKS a ne umeju da se potpisu. Ja za firmu radim vec 7-8god i imam visoku strucnu spremu, takodje sa naknadno upisao magistraturu i polako privodim kraju, pa tako da moja plata je 25-28000din. Kod mene susa i musa su sefovi. A od strajka KO CE BRE DA VAM DODJE

Aca Rom

16.07.2014. 23:09

Vapili ste za Vucicem i za Naprednim-Radikalima i eto, dobili ste ih!!! Sta Vam sada nije jasno???

Sredoje

17.07.2014. 00:50

@Aca Rom - Ne pricaj kojesta. Ovo nisu napredni radikali, ovo su radikalni naprednjaci.

Gubitnik Tranzicije

17.07.2014. 00:05

A zašto se gospoda sindikalisti nisu tako žestoko suprotstavili pljačkaškoj privatizaciji koja je sprovođena do 2012. godine kada su stotine hiljada radnika ostali bez posla, zašto njijhovo pravo na rad nisu pokušali da zaštite protestima. Pošto se ovim zakonom ukidaju privilegije koje su imali predsednici sindikata u firmama, sad se žestoko bune. Opozicija se buni zbog svojih aktivista zaposlenih preko partijske knjižice u javnim preduzećima koji će sad lakše dobiti otkaze.