Окупираном Србијом харало 12 војски

Борис Субашић

06. 07. 2014. у 21:30

Документи владе Милана Недића откривају непознате чињенице о Другом светском рату на територији Србије. Тешко је замислити опасности под којима се живело. Сукоб је био комплексан спој окупације и вишеструког грађанског рата

ОПТУЖБЕ против Милана Недића и данас се користе за дискредитацију целог српског народа, у маниру Коминтерне, каже др Бојан Димитријевић, који је у студији "Војска Недићеве Србије", у издању „Службеног гласника“, обрадио тему која је остала табу и после пада комунизма.

- Рат на овом простору је био све само не једноставан. То је био комплексан спој окупације и вишеструког грађанског рата. Само у делу Србије под немачком окупацијом делује најмање 12 оружаних формација, што страних што домаћих - истиче др Димитријевић.

Димитријевић сматра да се најкомплекснији рат у Европи 1941-1944. водио на територији Србије под немачком окупацијом, у данашњем централном делу државе, делу КиМ око Косовске Митровице и Банату којим су управљали фолксдојчери.

- Историчари су избегавали да се баве овом темом јер не даје црно-белу слику ратних дешавања. Најлакше је остати при оптужбама да су Недићева влада и све њене институције квислиншке, иако још не знамо како је преживела Србија од 1941. до 1944. у условима окупације, грађанског рата, узимања талаца, глади, реквирирања усева. Како је та Србија пружила уточиште и храну стотинама хиљада српских избеглица из НДХ, од чега 86.000 деце. Као и Словенцима који су протерани из своје земље. Недић је неоспорно сарађивао с окупаторима кад је слао своје оружане снаге да се боре против устаника. Али је и спречио да Немци узму 50.000 Београђана за таоце због устаничких акција - каже Димитријевић.

Он подсећа да је после априлског бомбардовања држава Југославија подељена на бановине потпуно колабирала. Немачка је одредила границе окупиране Србије. Барању и Бачку је 1941. препустила Хортијевим трупама које су их анектирале, а затим изводиле масовне злочине, депортације Срба и њихово мађаризовање. Срем је припао нацистичкој творевини НДХ чији је државни програм био етничко чишћење српског становништва.

Милан Недић пред стројем Српске државне страже

Део Срба, али и Хрвата из Далмације који су избегли у Србију, међу првима се укључио у Српски добровољачки корпус (СДК), чија је основа био ултраконзервативни покрет "Збор" Димитрија Љотића. СДК је био главни савезник окупатора у борби против комуниста до њиховог протеривања из Србије крајем 1941. а затим се до 1944. фанатично борио против Михаиловићеве Југословенске војске у отаџбини, називане и "војни четници".

Равногорски покрет Немци су третирали као непријатељски и устанички, као и партизански. После кратког савезништва ова два покрета су заратила. Оба су се борила против Недићеве оружане силе формиране од љотићеваца, бивше жандармерије, ратних заробљеника на одсуству и четника Косте Пећанца. Недић је називао партизане "агентима међународног бољшевизма", а равногорце "слугама Лондона и савезницима Москве", који позивањем Срба на устанак жртвују народ страним интересима.

Пећанчеви "владини четници" и Недићева државна стража су били у сукобу с Михаиловићевим "војним четницима", али су их после немачке офанзиве на Равну гору сакрили у своје редове и сачували их од одмазде. Било је и локалних четничких одредима које су формирала села ради заштите од "дивљих четника", обичних разбојника. Пећанчеви четници су почетком рата били једина снага која је бранила Србе у Топлици и Јабланици од шиптарских и бугарских банди. Морали су да сарађују с истим Бугарима кад су Немци ове довели уместо својих гарнизона које су послали на источни фронт.

У Санџаку је владао хаос у коме су Србе убијале и пљачкале муслиманске милиције, шиптарски Бали комбтар и касније СС дивизија Скендербег. Против њих су се борили "војни четници", али и љотићевци, кад нису ратовали међусобно. Као и против шиптарских банди с Косова, које је припојено Великој Албанији, под патронатом Мусолинијеве Италије. Качаци су нелегално упадали на територију под немачком окупацијом стижући до Бруса, али су Немци доводили и "легалну шиптарску жандармерију" да чува железничку пругу у долини Ибра. Вермахт је у казнену експедицију против устанка у Србији повео 1941. усташе из НДХ. Слично су учинили Совјети 1944. кад су усташе заробљене на Источном фронту пресвукли и придружили Титовим јединицима, као и дојучерашње окупаторе Бугаре. Од "црвених" Руса тад су побегли "бели" који су у Србији били организовани у руске заштитне јединице.

- Тешко је и замислити опасности и хаос у коме је живело становништво Србије. Због мноштва идеолошких и искривљених одређења о времену Недићеве владе, остала су непозната и необјашњена искушења кроз која је пролазио српски народ после априлског рата. Нарочито контекст у коме је настала Недићева влада - каже Димитријевић.

Протест у Чачку 1941. године са захтевом да се обуставе братоубилачке борбе у Србији

Официри југословенске војске окупљени око Равногорског покрета од маја 1941. интензивно су припремали велики устанак верујући да ће им западни савезници пружити обећану помоћ. Тек после напада Немачке на СССР и комунисти су одлучили да крену у оружану борбу.

- За комунисте главна сврха устанка била је да се помогну ратни напори СССР. Током лета 1941. они су нападали готово искључиво органе цивилне власти, а не окупаторе. Затваране су катастарске управе, срески судови и начелства, спаљиване земљишне књиге, уз речи "Нема више твоје или моје него је све наше". Пљачкани су угледни домаћини, неретко и убијани, па се већ у овом периоду може говорити о почетној фази грађанског рата у Србији - сматра др Димитријевић.

Према неким изворима чак неколико стотина коминтерниних професионалних револуционара у јулу 1941. дошло је у Србију. Њихово обрачунавање са свима који су им били сумњиви запањило је и истакнуте српске партизанске устанике, какав је био Драгојло Дудић. Он је у дневнику оставио сведочанство о "анархизму неких другова" који су убијали свештенике, угледне домаћине, сеоске одборнике, резервне официре.

- Поједина убиства од лета 1941. изведена су с невиђеном бестијалношћу. Неки од извршилаца тих убистава нису били родом из Србије или нису били српске националности као Борота, Мајер, Филиповић, Леви. Они који су учествовали у шпанском грађанском рату као Жикица Јовановић су били посебно немилосрдни. Убиства која су извршили на готово ритуалан начин тешко да се могу оправдати било каквом револуционарном мисијом - каже др Димитријевић.

Он подсећа да је због ужасних немачких репресалија према цивилном становништву Дража Михаиловић крајем 1941. зауставио своје снаге. Комунистички врх који је водио партизане сматрао је, пак, да су одмазде корисне за њихов покрет, јер се бежећи од немачких репресалија све већи број људи придружује устанку.


ИЗНУЂЕНА КОЛАБОРАЦИЈА

ГЕНЕРАЛ Милан Недић доведен је у августу 1941. из кућног притвора пред немачког команданта који га је ставио пред избор - или ће прихватити да формира владу или ће Србија бити подељена међу суседним квислиншким државама и нестати.

- Недић пристаје да оформи владу и оружане снаге за борбу против устаника. Ушао је у изнуђену колаборацију, иако је знао да ће сносити тешке последице кад дођу ослободиоци, ко год они били. Пристао је у нади да ће зауставити масована хапшења и погубљења цивила у одмаздама - каже Димитријевић.

Он наглашава да Недићеве оружане снаге нису учествовале у прогону јеврејског становништва.

- Тиме се у Србији бавио искључиво начелник СС полиције, чак ни Вермахт није имао увид у његово деловање. Органи Недићеве војске од формирања у септембру 1941. нису учествовали ни у једној операцији или акцији која је везана за јеврејско становништво - истиче др Димитријевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (76)

Pera

06.07.2014. 22:57

Istorija cetnickog pokreta od Samardzica i sve jasno. Ruski film Pop, film o vladici nikolaju, ljoticevi dnevnici...

Утеривач

07.07.2014. 08:28

@Pera - @Pera:"Једина" спорна ствар је што поменути господин није историчар и има врло проблематичне методе. Да не кажем не преза ни од чега да би " навртао воду на своју воденицу" .Маните се таквих "ѕналаца и експерата" !

Živa

07.07.2014. 09:41

@Pera - Magnum Crimen,Crna Legija,Starčević.Pavelić.Stepinac "blaženi",Maks Luburić...

vlaks

06.07.2014. 23:14

Svakako da ništa nije crno-belo, ali zna se ko je isterao okupatore iz Jugoslavije. Gde su četnici vodili neku veću bitku protiv Nemaca?

anonimus

07.07.2014. 01:36

@vlaks - Nisu, jer je vazilo pravilo jedan svaba="sto" Srba. Primer, posle "herojskih akcija i vece bitke" partizana, streljali djake u Kragujevcu.

Јабре

07.07.2014. 02:09

@vlaks - Jesi li kad čuo za operaciju Schwartz ? Kada operacija Weis nije uspela da uništi Partizane Nemci su se odlučili da prvo unište Četnike, dovukli su 150 000 vojnika (za 50 000 više nego u operaciji Weis). A bitke koje su Partizani vodili sastojale su se od bežanja da ih Nemci ne uhvate, tek kad je Crvena Armija ušla sa Bugaraima u Srbiju su Partizani počeli da vode prave bitke u kojima su i pobećivali u velikom delu zahvaljujući Rusima.

Yella

07.07.2014. 04:34

@vlaks - Hoces da kazes da su partizani isterali i obedili Nemce i susedske kvinslinge?Bas si naivan .Pitaj dedu , starije ljude i recice vam ko je dovrsio rat u Srbiji a to je Rusija.Da nije bilo Rusa, mi bi danas bili pod Nemackom, Hrvatskom ili Bosanskom cizmom.Mnogo smo lazi ucili u skoli.Svaki cas istorije je bio protiv Nemaca i "cetnika".Ustase se bas nijednom nisu spomenule.Cak ni Jasenovac.Tek u srednjoj skoli su nam rekli za Jasenovac i isli smo na ekskurziju .

зокс

07.07.2014. 06:27

@vlaks - влакс,са тим питањем си само открио колико појма немаш о Четницима и четничком покрету отпора!Настави тако!Налакше је и најлепше живети у лажима!До једног дана наравно!А онда долази отрежњење!Него кад већ помену битке.......наведи ми једни једину битку партизана против Немаца!Имају партизани битака,али само са усташама против Четника!То знамо!

Aleksandar

07.07.2014. 07:48

@vlaks - Vlaks ,koja je to ofanziva doprinela povlacenju Nemaca pre 1944.godine i Crvene armije .

cacanin

07.07.2014. 08:57

@vlaks - a komunsiti?? pa njih u Srbiji nije ni bilo do kraja 1944.kada su usli u Srbiju sa crvenom armijom,da nije bilo rusa komuniti nikada nebi preuzeli vlast u toj drzavi. drazina vojka je oslobodila Kraljevo sa rusima,onda su ih ovi razoruzali i predali komunistinama koji su ih naravno sve pobili.

Nikola

07.07.2014. 08:57

@vlaks - A gde su partizani? Jesi ti siguran da je istina sve ono sto su nas komunisti ucili u skoli?

west

07.07.2014. 09:54

@vlaks - Uglavnom su cetnici ucestvovali sa nemcima u ofanzivama protiv partizana na primer Neretvi,i u svim drugim uvek su bili tu.Kada je fasisticka Nemacka dozivela krah i pocela bezanija,cetnici su bezali sa njima ZAMISLITE u istoj koloni,ne secam se da su bezali ka Rusima.Svestan sam da Vecernje Novosti ucestvuju u reviziji i rehabilitaciji i iskrivljavanju istorijskih cinjenica,ali sto je mnogo,mnogo je.Bilo bi lepo iznenadjenje kada bi se objavio ovaj komentar,obzirom da se kritikuje clanak.

Monarhista

07.07.2014. 09:54

@vlaks - Pa,mogao bih do prekosutra da ti nabrajam. Cetnici su oslobodili prvi grad u okupiranoj Evropi od Nemaca (Loznicu,31.8.1941-e),prvi kamp za nemacke zarobljenike je bio na Ravnoj gori,zatim Banju Koviljacu,oslobodilu su Cacak,napali Sabac i Kraljevo,pa da ti ne nabrajam vise 41-u,oslobodili su od Nemaca i ustasa Visegrad,oslobodili od Nemaca i muslimanske milicije Prijepolje (u jednom danu ubili 200 Nemaca),oslobodili Krusevac od Nemaca,unistili preko 800 Nemacaa na Rogozni,....

Aleksandar69

07.07.2014. 11:25

@vlaks - vlaks@ Pod Jorgan planinom!Imali su veliki broj žrtava.Pritisak od gibanice a holesterol od masne piletine.

зокс

07.07.2014. 12:44

@vlaks - west@хахахахахахахахахахахахаха.....................,тооооооо мајсторе,булајићева "памети"!"пази Мирко лети метак"!!!"Ухххх,хвала Славко спасао си ми живот"!

Rale

07.07.2014. 15:37

@vlaks - Hm, nisu gibanicari navodno smeli da ubijaju svabe al su se zato osvetili na srbima-partizanima....pa je zato vise naroda u Srbiji ubijeno od domacih izdajnika nego li od svaba, za tebe je sve ovo anonimus !!

petar

06.07.2014. 23:29

Sve okupirane zemlje su imale svoje vlade koje su saradjivale sa Nemcima... nije tu bas bilo izbora. I Poljaci i Francuzi i svi ostali... ali narod je velikom vecinom samo cekao da Nemcima vidi ledja. Dok su ih u nekim zemljama kao Albaniji i Hrvatskoj iskreno podrzavali...

Vlado Vulović

07.07.2014. 00:38

Da nisu komunisti pobedili u Rusiji nebi ni komunisti pobedili u Jugoslaviji. Iskreno svima je jasno da je JVO (ili kolokvijalno cetnici) bila jedina legitimna vojska Jugoslavije, dok su partizani bili bas to, borbeni odredi komunisticke partije, samoprozvani borci za slobodu po svojim merilima. Da danas dodje do rata, i amerikanci krenu da financiraju svoju partiju u Srbiji i njihove borbene odrede, dok je armija republike Srbije vidjenja kao 'okupator', bilo bi smesno zar ne? Bilo je i tada.

konan

07.07.2014. 10:56

@Vlado Vulović - Cetnici su bili ne kraljevska vojska vec JVO! Po vazecim haskim konvencijama bili su paravojne formacije ili banditi, pa se okupator prema njima tako i odnosio! To je bio internacionalni komunisticki pokret na celu sa engleskim pukovnikom Drazom. Ustaski pokret takodje engleski projekat vodio je dr. Pavelic engleski obavestajac jos od 1926. godine, a Broza kao kolegu da ne pominjem. Cetnici kao i partizani su saradjivali sa ustasama. Pa sta oni su ustanici kaze Dimitrijevic. E srbadijo

Aleksandar69

07.07.2014. 11:41

@Vlado Vulović - JVO legitimna vojska -kvinsliška zajedno sa Nedićem kvislingom.Rusi nisu pomagali NOB iz jednostavnog razloga što nisu imali mogućnosti.Već je Amerika pomagala njih hranom i naoružanjem,do njihove kosolidacije 1943.Pomogli su na kraj rata onako uz put prema Berlinu.Pritom silujući sve redom.Srpkinje,Švabice....Englezi su izveli simpatizere na ulice Beograda 27Marta i dobili bombe po glavi.Ali amrikanci su pomagali vojno.Četnike tak.ali su prekinuli kada su videli kosu i protiv koga se bore.

Lido

07.07.2014. 15:02

@Vlado Vulović - Koja mlegitimna vojska?! Jugoslavija je potpisala kapitulaciju i posle tog akta sve paravojske su bile neligitimne ukljucujuci i partizanski pokret. Tek 1943, posle AVNOJ-a. NOB biva priznat od Saveznika kao legitimni pokret otpora.

konan

08.07.2014. 14:58

@Vlado Vulović - Ljudi, malo vise citajte. Ne zalecite se naivnim i smesnim tvrdnjama.Pljujete po coveku koji je, (saradjujuci sa Nemcima kao okupatorima) sve sto je ucinio, bilo u korist srpskog naroda, A NA STETU USTASA, RAVNOGORACA I PARTIZANA! Zato njihovi sledbenici ne mogu da sakriju svoju mrznju. General Nedic je u maju 1944. oslobodio oko 35000 Srba iz ustaskog logora u Zemunu! Neka navedu Dimitrijevic i ostali, koliko su ustanici oslobodili i spasli Srba od ustaskog noza? Pametniji ste kada cutite!!!

Јабре

07.07.2014. 02:13

Људи би бар данас требали да буду способни да погледају ствари неутрално, Четници су обуставили операције јер су Швабе убијале 200 Срба за једног Немца, наравно Титу је било свеједно колико ће Срба да погине, скоро пола погинулих током другог светског рата у Србији су убили Титови Парртизани после рата. Недић није био идеолошки са Немцима већ да би спасио свој народ од судбине какву је преживео у другом светском рату (1 300 000 мртвих, пола цивили, 54% мушкараца мртво).

Drug Crni

07.07.2014. 12:07

@Јабре - Au dečko pa ja sam srbin a svi moji dedovi tj deda i njegovi burazeri su bili partizani SRBI koji su učestvovali u SVIM operacijama isključivo na teritoriji srbije od samog početka ustanka 1941. takođe su i jedni od osnivača prve oslobođene teritorije Užičke republike na teritoriji SRBIJE ! Ja znam da je tebi ispran mozak i da si žrtva današnjeg prekrajanja istorije i medijskog trovanja ali ne mogu da ti dozvolim da umanjuješ doprinos srba koji su dali svoje živote za slobodu srbije !

Mar

07.07.2014. 15:38

@Јабре - Теби је испран мозак. 90% Срба је подржавало четнике, комунисти су на власт дошли само због СССР и Енглеза.

Botinjo

07.07.2014. 16:21

@Јабре - Pre bih reko da je propaganda posle rata prekrajanje istorije,nema mesta da bih pisao zasto. Prvo nista nije crno belo kao sto su Komunisti predstavili,nnije ni u miru a kamoli ratu,seti se 90ih kod nas.Sigurno vecina partizana verovalo u dobro, u slobodu..Za mnoge smo se oslobodili Nemaca samo da bi dosli komunisti.Zar ne bi bilo bolje da smo bili kao Francuska,Nemacka(zapad),Holandija,Italija...Mnogo Srba je pobijeno posle rata ali Hrvata ne.Zasto?Niko ne voli okupatore ali zivot nije crno-beo

malo

07.07.2014. 04:55

"ili će prihvatiti da formira vladu ili će Srbija biti podeljena među susednim kvislinškim državama "Ova tvrdnja je bez veze. Ko je bio prisutan da bi posvedocio da je to uopste receno? Niko.Drugo, kako je to mogla biti podeljena ako Nemci ne dobiju rat? A sanse su vece da ce ga i dobiti ako pristane na kolaboraciju.PSDa je Srbija iole ozbiljnije ugrozila Nemce bilo bi obrnuto. Ucestvovala bi u podeli drugih.

Au

07.07.2014. 15:54

@malo - Ko je bio garan da ga nece dobiti?Ko je bio prisutan...e to pitanje govori kako ljudi ne znaju kako ni istorija niti bilo sta funkcionise.Sta da ga je dobila?Srbija je vec bila delimicno podeljena da li znas i malo nesto istorije?Ljudi su ubijani na sve strane,da li bi ti zeleo da zaustavis to,da se zrtvujes da smanjis,ili bi te bolelo uvo?ti bi znao da ce rusi da dodju i oteraju nemce jel

Botinjo

07.07.2014. 15:48

@Igo - Ali ljudi hoce da veruju u ono sto su nauceni inddoktrinirani,i sve ima je ostalo laz,iskljucuju logiku i zdrav razum,veruju da su jedni koljaci i izdajnici a drugi borci za slobodu9nebitno ko)naravno da je to smesno.Pa zadnji rat je imao toliko armija interesa,samo mi Srbi smo imali Seseljovce,Arkanovce,ove one.razne interese...Ljudima je sve crno belo i kako je pisalo u skoli i kako im je pricao neko tako je,i vicu u glas da nisu naivni.Naravno da je ovo najrealnije,ali nisu svi bas bistri.

AB.

07.07.2014. 08:24

@ - Najvecu zaslugu za proterivanja nemaca ima crvena armija kakvi cetnici kakvi partizani.

zoranm

07.07.2014. 08:25

Ovo se zove peglanje istorije.Ne čudi kad to rade stranci zarad svojih interesa ali šta se želi postići sa" nabacivanjem novih" činjenica u prilog kvislinzima,dali su ciljevi i interesi isti.

Nenad

07.07.2014. 09:01

Gospodine profesore, ovaj vas tekst vodi do zakljucka da bi u Francuskoj trebalo amnestirati marsala Petena, jer je bio isto sto i Nedic u Srbiji, zar ne? U svim zemljama sveta se borci protiv fasizma slave, a saradnici tadasnje Nemacke kritikuju, samo je kod nas obrnuto. Zasto? Zasto vi iz NOVOSTI imate konstantnu potrebu da menjate istoriju? Koju korist narod ove zamlje ima od toga? Manite se te price i govori o bedi u kojoj zivimo, a ne o dogadjajima od pre 60 i kusur godina!

Beograđanin

07.07.2014. 11:12

@Nenad - Današnja beda je posledica grešaka u prošlosti, jugoslovenstva i titoizma. Kad shvatimo gde smo grešili, znaćemo kako da ne grešimo ponovo.

Nenad

07.07.2014. 13:02

@Nenad - Ajde? Pa taj komunizam je izgradio sve sto danas radi i sto je radilo. Tito nam je ostavio prelepu i bogatu drzavu, a to sto mi nismo umeli da je cenimo i sacuvamo, je nasa, a ne njegova greska. Imali smo najjacu privredu u ovom delu evrope i bili pojam za mnoge zemlje sveta. A ta privreda je trebalo da se dalje razvija, a ne da se unisti od strane lopova i tajkuna. Lako smo mogli da se preorjentisemo na trzisnu privredu kad smo je vec imali, a ne da je sad gradimo od nule, zar ne?

Botinjo

07.07.2014. 15:43

@Nenad - Ostavio nam je tempiranu bombu.Jedino gore od nas su zivele zemlje pod komunistickom okupacijom.isli smo u Trst po farmarke i Fica je bio pojam dok se Evropa stvarno razvila mi smo imali iluziju od tih para od Evrope koje smo pozajmljivali i od Gaserbajtera da zivimo kao dobro,a realno nismo imali nista ,pogotovo u odnosu na ostatak Evrope,bas nista.Nemacka je bila gore srusena i unistena 1945. pa vidi sad.Kod nas je televizor bio statusni simbol.

из главе

07.07.2014. 09:12

по први пут у неком од српских медија помаља се сирова и сурова истина - збогом titoizmu

dragan

07.07.2014. 11:15

Cica Draza je bio VELIKI vojskovodja ,krio se svo vreme po rupama Ravne gore a njegovi hrabri cetnici su se dokazali u silovanju zena i klanju dece,zena i staraca u okrilju noci.Zahvalna zemlja Srbija zato sa zakasnjenjem podize spomenik nasem muceniku Drazi.A vi partizani na celu sa vasim Titom sram da vas bude sto ste se borili protiv fasisticke Nemacke i dobrog druga Hitlera i oslobodili zemlju Srbiju i ostale bratske Republike

konan

08.07.2014. 15:34

@dragan - Druze Dragane samo nam objasni koliko su tvoji partizani pobili ustasa, balista i ostalih srpskih neprijatelja, a koliko Srba! Samo da te potsetim. Nas Srbe ste ubijali, metkom u potiljak, drvenim maljevima, motkama, cekicima, masakrirali nozevima. Sekli glave kao i vasa ideoloska braca ustase i ravnogorci.Silovali, palili. Srpskim zandarmima odsecali glavu, noge, ruke, usi, polni organ! Nemci su sa velikim zgrazavanjem izvestavali o vasim ustasko, ravnogorsko partizanskim zlocinima! E srbadijo

Crvena Armija

07.07.2014. 11:53

Vidim opet se prekraja istorija i od četničkih zločinaca se prave nevinašca koja navodno "nisu" sarađivala sa okupatorom! Na današnji dan je Žikica Jovanović Španac ubio prvog izdajnika i otpočeo ustanak protiv okupatora i njegovih domaćih saradnika četnika! Hvala svemiru ima nas puno koji nismo ispranog mozga u ovim crnim vremenima nove četničko-fašističke najezde! Smrt fašizmu - sloboda narodu! Živela JUGOSLAVIJA !

HAHA

07.07.2014. 14:11

@Crvena Armija - Pa mi tek otpocinjemo novu eru , videces da je revolucija blizu i cela planeta ce se ujediniti u socijalizmu a ne u kapitalizmu i fasizmu (koji su vrlo srodni). Bliska buducnost je to vrlo bliska! Dan kad ce 99% svrgnuti taj 1% koji vas truje sa tom fasistickom ideologijom i ispira vam mozgove! Jugoslavija je bila samo prototip onoga sto ce cela planeta biti jednog dana , ujedinjani narodi bez obzira na religiju i etnicku pripadnost! I ti ces biti deo tog naroda iako si sad pijun ideologije.

Sydneysider

07.07.2014. 14:32

@Crvena Armija - Naravno, niko nije vecan, pa cete i vi nestati na radost nekih mladjih pokoljenja. Niko nije ostao za kvasac. Medjutim ostahe Eletrana Djerdap, TE Obrenovac, pruga Beograd Bar, Novi Beograd, razni naucni instituti, velike zgrade kao sto je Beogradjanka, Palata Albanija, skole, univberziteti (ne ovi smesni), stadioni, itd. Cim se okrenete oko sebe ima da vas potsete i opominju na vreme kad je sagradjeno i one koji su ga sagradili.

Lido

07.07.2014. 15:20

@Crvena Armija - Ta mladja pokoljenja ce ih popljuvati brze i vise nego ova shakica nas, jer ovi apsolutno nista nece ostaviti buducim pokoljenjima sem droge, jadi i cemera. A da brzo i lako popljujemo one iza nas , to nam je u genima. Kako rece gosn Daca: "Cim se neka epoha zavrsi mi je brze bolje prezremo i zaboravimo kao da se nikad nije desila, umesto da iz istorije izvucemo ono dobro cime bi smo trebali da se ponosimo, i ono lose iz cega bi trebali da ucimo"

Botinjo

07.07.2014. 15:33

@Crvena Armija - I to se zna da je bas on prvi,dotle je bilo mirno i on je sazvao novinare i ubio izdajnika i poceo je ljuti boj cekali su njega.Partizani su dobri cetnici losi i sve je tako jednostavno ko kaubojici i indijanci...Jel vidis kako to zvuci smesno nekom kome nije ispran mozak tom propagandom nego ga samo zanima istorija bez predrasuda?Pa 90ih nisu isto,bele kobre,seseljevci,arkanovci,JNA,VRS...uklucite mozak

Ruben

07.07.2014. 17:53

@Crvena Armija - Smrt fašizmu - sloboda narodu! Živela JUGOSLAVIJA ! Ziveli crveni papagaji ; ziveo kralj Ubu - slava mu!!! Sav ovaj crvenoustasko-dogmatski folklor bi bio jako komican i odlicna zabava da nije njihovo kriminalno carstvo - koje jos traje - kostalo Srpski narod toliko skupo ; da novija istorija Srbije nije toliko tragicna. Njih samo moze nestanak (ili g....a motka) utihnuti

konan

08.07.2014. 18:56

@Crvena Armija - Ti bi druze a i ostali trebalo da shvatite da je sve sto je od 1945. gradjeno od novca finansijera N.s.poretka. Isti ti tvoji komunisti vec 20 godina razgradjuju po nalogu onih koji su vas doveli na vlast, ono sto ste SAGRADILI. Sve se odvija po planu koga je predvideo idejni tvorac nase otadzbine Marks Komunisticka drzava mora da odumire". Ne bi me cudilo da jednoga dana i generala Nedica optruze za svu ekonomsku i drugu propast od 1990. pa na ovamo. Vucic je obecao finale koje nam sledi...

konan

29.07.2014. 12:20

@Crvena Armija - Tti koji hoce da nas globalizuju, su stvorili i kapitalizam i fasizam i komunizam i nacizam. Isti je to centar moci. Covek je samo poreski obveznik i rob u kandzama gore pomenutih usrecitelja, koji nam uporno NAMECU svijetlu buducnost svojim utopisticmi i naivnim pricama, a u koje nazalost ljudski rod stavarno veruje! Que sera, sera...

Dragan

07.07.2014. 12:16

Dragi Beogradjanine,ukoliko si stvarno Beogradjanin,da li si svestan da svetsku politiku kroje fasisti koji idu od zemlje do zemlje i unistavaju i rasparcavaju.Svuda gde je bilo dobro(Jugoslavija,Irak,Libija...i mnoge druge zemlje)napravili su ratne sukobe .Idu redom ne budi siguran da to nece da ucine i sa Svedskom,Danskom i drugim bogatim zemljama gde ljudi trenutno zive kao ljudi.Kod Tita se radilo,gradilo i zuvelo za razliku sto se danas ne radi,rusi i prezivljava,u prevodu sve vise umire

Dragan

07.07.2014. 12:55

JABRE.Postoji li neka slika gde partizani ubijaju civile?To jos nisam video ali sam video milion slika gde cetnici ubijaju,kolju,testerisu ...Svedocenje seljaka jednog sela centralne Srbije su da su morali da cuvaju straze nocu.Ako dolaze Nemci nema uzbune ali kad dolaze cetnici onda je uzbuna i bezanija po sumi pa ko prezivi.Slusaj malo one malobrojne prezivele iz drugog rata a ne ove novokomponovane DOKTORE koji su rodjeni dvadesetak godina posle rata i koji su se nakrali i iskoristili sve

Botinjo

07.07.2014. 15:26

@Dragan - Kako da ne Cetnici su Samsungom najnovijim slikali sebe kako seku glave ljudima.Da li ti je jasno ko je dosao na vlas 1945 i kako funkcionise totillaterizam i propaganda u njemu?Da li je logicnino da je regularna vojska Jugoslavije gomila psihopata koji su isli i ubijali ljude tek tako i slikali to i da je Spanac ispali prvi metak i da je tako poceo NOB i borili se za slobodu?Nemoj si naivan.Ja sam slusao gomile prezivelih mnogi moji rodjaci i to se sve uklapa u ovu gore napisanu realnu istoriju

Botinjo

07.07.2014. 15:28

@Dragan - Slusao sam gomile prezivelih,pogotovu sa juga i iz Beogada i znam dobro sta su komunisti radili i za vreme i posle rata,kolikmo su oteli i pobili a tek OZNA posle za vreme mira.

Vladimir

07.07.2014. 15:59

@Dragan - ...Svedocenje seljaka(?) jednog sela(?) centralne Srbije(?)..., koji dokaz! A fotografije... ima li i jedne Tita sa narodom u vreme rata. Nema, naravno, a Dražinih, koliko hoćeš.

Ruben

07.07.2014. 16:48

@Dragan - To je nama nasa borba dala da imamo Dragana za papagaja: Stare otrcane lazi crvenih ustasa zahvaljujuci kojima su drzali u kavezu - a drze ga i sad - ceo Srpski narod ; niceg novog, niceg kredibilnijeg osim uobicajene komunisticke retorike.

Botinjo

07.07.2014. 23:18

@Dragan - Lepo saslusas sve,procitas,cujes,vidis dokumenta koja se prezentuju...Draza nije osudjen za ratne zlocine.Optuzen je ali nije osudjen za to.Nisu uspeli da nadju dokaze komunisti i za to ga je sud oslobodio.Streljan je jer je osudjen za izdaju NOB-a.Posle je osudjen i njegov advokat.To su sve cinjenice i meni to mnogo govori.Ne kazem da bi da se kralj vratio da bi bilo bolje,ja to ne znam ali znam su nas komunisti ojadili i otimali sve,pobili mnogo i napisali istoriju.

Ruben

08.07.2014. 11:06

@Dragan - @botinjo: vasa strpljiva argumentacija zasluzuje divljenje ; ali je problem u tome sto crvenustaske hijene i ostali papagaji ne zasluzuju argumentaciju i cinjenice nego g....u motku ; to je jedini argument koji su sposob,ni prepoznati.

botinjo

07.07.2014. 15:59

Svaka okupirana zemlja ima vladu,tako mora ili je jos gore.A deliti formacije na dobre i lose,koljace i borce za slobodu.izdajnike i patriote..samo deca i oni koji su nauceni tako i ne zanima ih istina vec oni cime su indoktrinirani.Kakva je sad politika?Imate ruse u Ukrajni za neke su teroristi za neke borci za slobodu.Nista nikad nije jednostavno ali masa nije ni predvidjena da razmislja tako da razumem da vecina u stvari nikad ne zna najbolje

Ana Veskovic

07.07.2014. 19:10

Jugoslavija je danas proslost i tu treba i da ostane. Slava Srbiji i srpskom narodu, dole jugonistalgicari !

grobari

07.07.2014. 22:20

@Ana Veskovic - Ana,kakve veze ima to sto ste vi napisali sa temom? a kad vec pominjete,moram da vas pitam,da li mislite da danas u Srbiji svi zivimo lepo kao vi? posto nam vec zabranjujete da budemo jugonostalgicni

Svetozar

07.07.2014. 23:33

Cista istorijska istina, a tako isto i politicka fakticki ne postoji, jer svako je kroji prema svom vidjenju i svom interesu. Prema komentarima koje sam na ovu temu procitao vidim, nazalost, da su mnogi (veliki nacionalisti) pogresnog ubedjenja. A, da li znate, da vrlo tanka nit deli zestoki nacionalizam od nacizma.

Lido

08.07.2014. 03:06

@Svetozar - Zestoki nacionalisti i fasisti ce dobiti kao sto su vec dobili 90ih.Jedino je zalosno sto su usput ojadili i nevin narod, koji po pravilu najvise placa racune za tudja divljastva.Ne brinem ja da ce se oni zapatiti, jer na njihovu zalost, svet ipak stremi ka toleranciji drugih i razlicitih.Desnicari i nacionalisti, nemate sanse!

Sydneysider

08.07.2014. 00:00

E Srbijo sta si dozivela, da slavis one bradate spodobe, koljace i luzere, koji su ubijali tvoj narod, "antifasisti" koji 5 Nemaca nisu ubili. Zalosno :(

Ruben

08.07.2014. 11:02

@Sydneysider - jedino sto vidim zalosno su lobotomizirani dogmatici koji iz nostalgije pokusavaju - nezgrapno - da sacuvaju romanticnu razglednicu jednog kriminalnog i totalitarnog drustva.

Botinjo

08.07.2014. 13:45

@Sydneysider - Onima kojima je jasno da istorija je daleko od onog sto su pisali komunisti porucujem da ne idu u krajnost koja je isto zabludna kao komunisticka.Treba nam istina a ne romantizovana verzija bilo cetnicka bilo komunisticka.Meni je Drazin pokret drazi jer je mislio o sudbini i stradanju svog naroda i zato sto se zalagao za demokratiju a ne stranacki pokret komunista kojima je jedino partija bila vazna.Cetnici su bili srpski a komunisti stranacki pokret i to je cinjenica.

Sydneysider

08.07.2014. 15:21

@Sydneysider - Ama sta je vama, koja istorija komunisticka ili bilo koja druga. Sve sto sam saznao je od savremenika (oca, majke, komsije).Uostalom, koja vas je istorija snasla, zna se ko je zvanicno priznati pobednik. Sada bi ovde trebala biti jedna velika tacka. Ali vi cete nastaviti nekakvu teoriju zavere protiv Draze, neka objasnjenja koja to nisu. Tacka.Sto se naslova tice, jedina vojska koja je imala upravu nad nekom teritorijom su partizani (Uzicka republika) , ostali su bili raspojasana banda.

konan

08.07.2014. 15:23

Vlaga generala Nedica je legitimno formirana u skladu sa tada vazecim haskim konvencijam, a partizani i ravnogorci bili su engleske paravojne formacije po svojoj doktrini teroristi najgore vrste. Po generalu Nedicu vec 70 godina "pljuju" NESRBI sa srpskim imenom i prezimenom, koji su se zarad interesa finansijera N.s.poretka, jasno deklarisali kao NEPRIJATELJI SRBSKOG NARODA, kako nam to objasni Mira Markovic. Milosevic je patriota koji je izneo 11 milijardi dolara iz Srbije!!! E srbadijo...

konan

12.07.2014. 15:03

Istoricar Dimitrijevic krivotvori istinu! Sustina partizanskog i ravnogorskog pokreta nije bila borba za slobodu srpskog naroda i borba protiv okupatora, vec jasna NAMERA da se preuzme vlast posle povlacenja nemackog okupatora! Do istog zakljucka je dosao i pukovnik D.Krsmanovic bivsi nacelnik Vojnog arhiva u Beogradu. SVI MATERIJALNI DOKAZI SAMO OVO DOKAZUJU! Ko ne veruje naka pazljivo procita zbornike partizanskih operativnih zvestaja nastalih u toku rata!!! Smrt fasizmu, ha, ha, ha...